måndag 31 mars 2014

Måndagsspray istället för fredagsblommor

Amen, ÄR det inte vackert?!?



Nå, ge mig lite tvåsiffriga plusgrader nu så att jag kan köra igång!

Ni är några som har undrat var jag beställt sprayfärg - detta är första gången jag beställt via nätet, jag är ju annars mer en "klämma och känna i verkligheten"-person - och jag beställde på skapamer.se. 
Montana sprayfärger har jag tidigare köpt på Highlights i Stockholm (har också en webbutik), men det är ju lite joxigt att behöva åka dit varje gång sprayfärg behövs..
Snabb leverans, fast det är ju lite svårt att se den exakta färgnyansen, det ska sägas...



2 minuter efter att jag skrivit inlägget: Det börjar snöa.... why God, why?!

torsdag 27 mars 2014

Heja, heja friskt humör, spraya är det som susen gör

Jajamen, nu kan vårvärmen komma på riktigt för idag har jag beställt en jädrans massa sprayfärger! I härligt våriga färger som mörkgrått, khaki, chokladbrunt, ljusgrått och mörkblått... kan knappt bärga mig tills de anländer och jag får använda avtryckarfingret igen, det var ju evigheter sedan sist.

Och sprayfärger måste väl skrämma alla kvarvarande baciller på flykten?


Och det här är vad som står på mina tavlor Anci
De två med träram hör ihop och jag har hängt dem så att de "matchar" texten...




Lamphållaren på denna loppisfyndade lampfot är en av de första grejer som jag ska spraya, i guld tror jag bestämt!

onsdag 26 mars 2014

Ett sjukt hett tips

Om du har varit förkyld, hostat och haft bihåleinflammation, och varit sjukskriven från jobbet i två veckor, så är det inte en bra idé att på den första friska dagen sätta sig på ett flygplan. Det kan visa sig att du inte alls är så frisk som du trodde, och flygresan blir något av en mardröm då du svimmar ombord.

Hälsningar från ja-då-var-det-bara-att-bege-sig-till-vårdcentralen-igen-då-fröken-fräken


Men  det är gott gry i ärtplantorna som växer som sjutton!

söndag 23 mars 2014

När alla säger rosa, så säger jag mörkblått

Mäh!
Mera snö!

Det avgör saken. Efter gårdagens storstädning (eller sanering efter två veckors influensa-förkylning-hosta-allmänt elände) så blir det en dag på soffan och ett gäng filmer.

Men lite pyssel blev det igår. Jag tyckte det var dags för en ny kudde, så jag letade fram ett mörkblått linnetyg (det här med pasteller, särskilt rosa, i vårtid är ju inget för mig som vi tidigare konstaterat) som jag sydde ett gäng olika breda veck i och det blev ju hur hotellstiligt som helst! Veck är en bra idé om man vill ha lite mer liv och struktur i ett enfärgat tyg och inte är redo för tryckt mönster.


Pallen är ett annat pyssel, det är Ikeas Frosta, som jag klätt in sitsen på med självhäftande plast. En annan pall har fått ljusgrå sits.


Älskar veck!
 

Jo just ja. En av förra sommarens favoritfynd från loppis, nämligen denna golvlampa. För 40 spänn var det självklart att den skulle med hem i cykelkorgen (så kan ni tänka lite själva där hur det såg ut när jag cyklade med denna last).

torsdag 20 mars 2014

Fantastic Fräken och det här med lyx

Det slog mig när jag kom ut i köket idag, att här ser det visst lite ut som om mäklarfirman Fantastic Frank varit och stajlat. Fladdriga tunna gardiner, kala väggar och massor av något på ett oväntat ställe. Fattas bara lite artistiskt utströdd blomjord på golvet möjligen.

Och så var det bara jag som hängt upp gardiner på tork direkt på gardinstången för att slippa stryka, har nymålade väggar som jag inte nämns spika i sedan hylldebaclet, och har flyttat alla blommor från köksfönstret för att jag vädrat (sablarns inåtöppnade fönster)



Jag har bott här ganska länge nu. För ett par år sedan var jag ju ute efter en bostadsrätt, men priserna här i stan har skenat iväg och jag hittade inget som jag gillade så mycket att jag var villig att slänga upp 1,5 miljoner för det.

Bloggar man om inredning finns det någon slags förväntan om att man ska ta upp de senaste prylarna och trenderna och ständigt byta upp sig i bostadsväg, mot större, nyare och lyxigare.  Särskilt det där sistnämnda har blivit allt viktigare tycks det som. Allt ska vara LYXIGT (= du måste köpa en himla massa nya och dyra grejer).
"Så får du lyxigare badrum!"
"Mer glamour i köket!"
"436 köptips för att skapa lyxkänsla i sovrummet!"

För har man inte det lyxigt så är något fel. Jag undrar just om det där med lyxigare hem är inredningsvärldens motsvarighet till modevärldens ständiga jakt på den smala drömkroppen?

Men vet ni, jag är ute efter trivsel, inte lyx. Allt här är inte i toppskick, golven skulle behöva bytas, och jag har tänkt tapetsera om i vardagsrummet senare i vår. Men på hela taget är det småsaker, jag tycker om det här stället ändå.Visst hade det väl varit flådigt med värsta sekelskifteslägenheten, men är det värt kostnaden? Och är det säkert att jag skulle trivas mer där eller bli lyckligare? Är det hållbart i längden att alla ska bo större och lyxigare?



tisdag 18 mars 2014

Nämner jag ett namn på en medicin här i rubriken så druknar jag väl i ännu fler spamkommentarer, så vi säger att det mest handlar om ärtor



Måndag eftermiddag:
"Nä, det är ingen fara, jag kan börja med dunderkuren med kortisontabletter redan i kväll, det är inga problem, jag blir aaaaldrig pigg av kortison ändå!"

Natten mot tisdag, uppskattningsvis 02.30:
"Ska jag måla en tavla, eller vardagsrummet? Kanske snickra en lekstuga? Skriva en bok om Kalklitirfebern som går genom bloggvärlden och varför jag inte fattar grejen - hade vi inte just lyckats bli av med alla flammiga tapeter? Lära mig ryska? Stryka alla kläder jag har? Boka tvättstugan?" samtidigt som benen trummar som om de sprang ett marathonlopp i sängen.


Det har varit en tuff natt.
Jag beslöt därför att det var dags att så lite gula ärtor i jakten på den riktiga våren. Det har gått 47 min sedan plantering men än ser jag inga gröna skott. Nåväl...




För övrigt; när kommer det kortisontabletter som smakar, åh, säg chokladglass istället för menthol-surt-obeskrivligt-äckligt?

måndag 17 mars 2014

Skulle bara flytta några böcker...

Eftersom jag helt enkelt inte kan ligga mer i min soffa just nu utan att bli tokig av leda eller bihålor, så försöker jag göra lite småsaker som inte är för ansträngande. Min hjärna tänkte då ut att en lagom aktivitet kunde vara att sortera om i mina två bokhyllor för att testa en mer stajlad look (a la den där lagerhyllan, så att jag kan prova om det sättet att stapla grejer funkar i praktiken innan jag rusar iväg och köper en ny hylla - har hittat två olika nyheter på IKEA annars)

Lagom aktivitet?
Tja, det tog hela söndagen, jag flyttade typ tre böcker i taget innan jag vilade, och jag har fortfarande en hel del "oplacerat" utanför...

Sedan tidigare hade jag gjort nya handtag av träkulor (från ett loppishalsband)


Såhär ser det ut nu:



Vad tror ni - kommer det att gå att hitta igen en bok här?


Jag använde också en slags låda i fuskskinn som jag sytt tidigare, och hade jag haft mer av detta material hemma hade jag sytt fler då det blev mycket snyggt och stilrent! Får bli ett framtida projekt..


fredag 14 mars 2014

En annan slags tavla

Snart dags för helg! Och jag skulle önska att jag lika snart såg slutet på den här förkylningen. Tack och lov börjar jag i alla fall få lite mer energi, så att jag kan lämna soffan emellanåt!

Men till roligare saker, som inredningsprojekt! Ibland sådär emellanåt kan det ju hända att jag helt trillar dit på någon viss inredningsdetalj. Det senaste är nog någon form av anslagstavla. Som mina svartmålade i kork (jo, jag har gjort en till förutom denna..) Jag hittade också en vitlackad plåtskiva som stod lutad mot väggen i återvinningsrummet. Skivan var helt oanvänd och ren, och jag undrar verkligen vad det är från början? Någon som vet?

Ett sådant fynd kan man ju inte låta bli, så efter lite extra diskande fick den flytta upp på väggen som anslagstavla. Man kan använda magneter, eller sticka in saker i de avlånga hålen. Passar bra under min String-hylla!




onsdag 12 mars 2014

Från grumligt till glasklart

Jag är ju fortfarande i rensartagen (när jag inte ligger på soffan och är förkyld), jag sorterar och fixar till de där loppisfynden som jag har en tendens att komma hem med. Och jag är ju som lite svag för glasvaser av olika slag. Dock är det ju ibland lite svårt att se vilket skick de är i, går de att diska rena eller är det permanenta fläckar? Det vanligaste är ju vattenavlagringsränder som jag förut alltid haft svårt att få bort. Men inte nu längre! (nä, jag tar inte en skopa Vanish på och kör i tvättmaskinen)

Det här är kanske ett tips som jag är den enda som missat, men jag berättar om det ändå då det funkade så fantastiskt bra för att få glas rent (till skillnad från andra husmorstips, som hur man får bort bruna fläckar från gammalt porslin genom att koka det med vatten och maskindiskmedel och sedan ställa in det ugnen. Fungerar. Inte.) Nämligen ättika och så typ en halv deciliter riskorn som man skakar runt i vasen. Vips, vattenavlagringar och andra fläckar försvinner! Och ett bra loppisfynd blir till och med ett jättebra loppisfynd!


Rena, klara vaser! Whoop whoop!!

tisdag 11 mars 2014

Man kan ju inte vara peppad och snorig samtidigt

Medan man bli översköljd av berättelser om och bilder på blommande gräsmattor och +15 grader från södra Sverige som om det vore norm för väderläget hela Sverige, så ligger jag nedbäddad och snörvlar, hostar och inhalerar allt som sägs hjälpa. Detta utan märkbara framgångar än så länge, därav lätt grinighet (jag skulle ju ha åkt till Stockholm annars!).

Och så försöker man ha milt överseende med de i ens geografiska närhet som beklagar sig över hur lite snö det varit denna vinter, att det säkert nog hinner komma mycket snö än och hur trist det är om vårvintern* bara hoppas över. De som inte förstår hur mycket härligare det är med blommande gräsmattor och +15 även här.

För för bövelen, en vinter med mycket snö och minusgrader har det ju varit varenda år tills nu, låt mig åtminstone få en endaste vinter där det inte är så här i norr! Jag vill också kunna säga någon gång, vilken bra vinter det har varit! Våren är ju så på gång även här, heja på den istället för att sukta efter mer snö!

Där jag hänger mest just nu. 
Försöker intala mig själv att det ändå råder en viss slarvig elegant estetik över fotot...



*vårvinter är alltså inte detsamma som blommande krokusar i gräsmattan, utan när det är en meter snö men ändå soligt.

lördag 8 mars 2014

Typ världens snyggaste matta

Igår kväll började det att hällregna. Hällregn i början av mars! HÄR! Jisses om det fick snön att försvinna än snabbare?! Jag stod och hejade på snösmältningen med ungefär samma intensitet som den där mannen som smygfilmades när han hejade på Charlotte Kalla under OS.

Igår var det inte bara dags att fira snösmältningen utan även veckans arbetsinsats så jag slog till på en ny matta. Och även om den inte rullat ut sig klart än så är vi väldigt förtjusta i varandra redan (jag kunde inte vänta tills den skulle lägga sig helt platt innan jag visade den). Egentligen var jag på jakt efter en sandfärgad matta, men det blev verkligen något helt annat. Men, vad kan gå fel med trianglar? Ungefär ingenting alls skulle jag vilja säga.




Så nu ska det bli storvädring efter köttbulletabberaset igår, hela garderoben ska ut på vädring också, sedan ska jag färga håret, rolla köksväggarna och fundera på lite nya kuddar.

torsdag 6 mars 2014

Jag tittade ut och så flög hela veckan förbi

Nä, det är inte så att jag går omkring och svär över hyllan fortfarande, och är för sur för att kunna skriva något. Men jisses vad man har att göra på jobbet! Alltså, varför är det bara barn som har sportlov? Vi har ju alla sett hur barn ränner runt, fulla av energi. Det är ju nu när man är vuxen (typ) som man verkligen behöver ledigt!

Nåja, i väntan på den perfekta rollern tänkte jag att jag så länge kunde spackla och dutta på vitfärg med en sådan här (bra till tygtryck också!) på köksväggen för att dölja borrhålen från hyllan och det blev riktigt bra (Ett råd, försök aldrig att måla med pensel på en ytan där du rollat, eller tvärtom. Det kommer att synas, mycket!) Men det får nog bli ett varv med färg senare ändå. Så då är helgen räddad igen då!


Jippie - en vägg utan hål!Så då tejpar man upp en snabbt skriven affisch.
Svårt att få det lite lagomt nonchalant när man är van vid att skriva prydligt.


Och så har herr Fräken lekt inredare igen...




lördag 1 mars 2014

Ikea, ni har väl tänkt att det ska gå att sätta upp en vägghylla, eller?

Så var det äntligen dags för att sätta upp hyllan Limhamn, som inhandlades under julledigheten, och som legat på lut på grund av avsaknad av friskhet och rätt borrar och rätt skruvar.

Det märktes och mättes efter konstens alla regler, det förekom även ett vattenpass.

Men så var det den här liiiiiiilla detaljen med metallisten som man ska hänga upp hyllan på.

DEN GÅR FANIMIG INTE ATT HÄNGA UPP NÅGON  DJÄKLA HYLLA PÅ DEN SAKRAMENTSKA METALLISTEN EFTERSOM DEN HAMNAR HELT KLOSS MOT VÄGGEN!!!

Hur tänkte ni där egentligen Ikea?
Nu har jag två hyllor som inte går att sätta upp samt tre hål i väggen. Hålen har jag nu spacklat igen, och detta plus märkena som blev på väggen från hyllan gör att jag måste måla om hela väggen (vilket hade varit bra att kunna göra imorgon så att jag slipper störa mig längre, men då visade det sig att jag inte hade en rollerhylsa som passar med rollbygeln!)

Ni kan tänka er stämningen här hemma.
(Herr Fräken åkte diskret iväg och handlade fem sorters chokladkakor...)

Så. Köp INTE en Limhamnhylla!