tisdag 30 april 2013

Att göra något särskilt

Efter den oooooerhört ansträngande arbetsveckan, omfattandes en dag, så är det ju för väl att man tagit ledigt och åter har helg.

När man tar ut en semesterdag såhär utanför gängse semesternorm, får man ju höra saker som "Jaha, ska du göra något särskilt?" med en tonartshöjning på slutet av frågan.
Säger man då, "Javisst, jag ska pyssla!" så märker man att det var inte var vad utfrågaren menade som särskilt. Utan mer tänkte sig att jag skulle på weekendresa till Prag, föda barn eller åka Vasaloppet. Men se, det är ju det som är så finurligt! Att alla har vi olika saker som är särskilda för oss.

Pysslandet är värt en semesterdag för mig, för det är vad som gör mig lycklig. Och just nu skulle jag verkligen önska att jag hade en treliters hink med vit väggfärg hemma för jag vill måla om hallen! Om det finns hemkörning av matkassar så borde det väl finnas hemkörning av färg? Det behovet kan vara minst lika akut!

Har jag hittat det perfekta tyget att göra ett överkast av
eller har jag hittat det perfekta tyget att göra ett överkast av?!
Zickzackmönstrat ulltyg från Ohlssons tyger i Sickla!

söndag 28 april 2013

Uggleriande


Ja, här har det inte varit så mycket aktivitet i veckan!

Men jag har känt mig vissen och smårisig utan att vara riktigt sjuk. Sådär när kroppen verkar vara 110 år, och den gnisslar och det känns som att man har feber fastän man inte har det. Jag har således mest ägnat tid åt att hänga i soffan och inspekterat innehållet i Öppet arkiv.

I fredags tänkte jag att äsch, nu får jag rycka upp mig och hängde på till loppis, kvällen före den öppnade. Alltid bra att få leta igenom fyndborden innan alla andra släpps in! (Men jag inte bara köpte, jag hade mina två tallrikshyllor till salu också, och sålde dem för 350 kr, vilket var en rätt bra prisökning då jag köpte dem för 40 kr!)
När jag kom hem från köpslåendet var jag dock helt slut och knäckt. Lördagen ägnades mest åt att sova.

Idag känner jag mig piggare, och det är ju tur att det blir helg igen på tisdag eftermiddag!


Triangeltavlan har jag målat för en massa år sedan, guldiga glasvasen har jag sprayat
så att den ser ut så här. Vit vas från Lagerhaus (har dock utgått),
ljusstake Hemtex och knottrig ljuslykta Ittala.

 

onsdag 24 april 2013

Att sätta pennan till tallriken


Alltså, nu har jag sett så många snitsiga tallrikar och skålar som målats med porslinspenna att jag inte vill vara sämre! Så, dags att återuppväcka sina tallriksmålartalanger.

Men. Jag vet inte vad det är med mig och porslinsfärgpennor! Det går bara inte! Hur jag än skakar, trixar och bråkar så får jag inte igång färgen (köper ni en sådan penna så förstår ni vad jag menar, och köper ni inte en så kan jag meddela att det inte bara är att skruva av korken och börja rita!).
Det blir flammigt och ojämnt.
Och en hel del svordomar också.

Så jag gick tillbaka till ett mer pålitligt alternativ. Permanent marker-pennor. Det går visserligen inte att äta på tallrikarna då, men jag tänkte ha dessa i mer dekorativt syfte.


Lite Marimekkoesque sådär.
Tips! Det blir bättre om man inte försöker vara perfektionist när man ritar...
(Det är alltså meningen att ringarna ska vara ojämna!)


Det går inte att gå fel med mustaschmotiv!

Och nu tycker jag inte att jag härmar, för redan 2008 var jag igång med att rita på porslin. Fast så här 2013 känns mönstervalen då lite...sådär.

måndag 22 april 2013

Rrrrroar!

I morse steg jag upp halv fem.
Min spontana åsikt är att det är ungefär fyra och en halv timme för tidigt. Och inte blev det bättre av att jag vaknade en gång i timmen under natten i tron att jag höll på att försova mig. Eller att jag inte kunde sova på flyget på grund av att det satt två typer bredvid mig som tjattrade som en hel lågstadieklass.
Därför känner jag mig eventuellt en liiiiten smula trött och grinig just nu, hur roligt det än är att dra en sväng till huvudstaden.

Men jag har i alla fall fyllt på lagret med självhäftande plast. Jag menar, man vet aldrig när man får lust att klippa ut trianglar som man vill klistra fast på vita skålar.


 
 

lördag 20 april 2013

Svar på frågor del 2

Funkar verkligen washitejp så att det inte blir märken på dörrar, tapeter, väggar? Jag har hört att det funkar om man har "riktig" sån tejp . Jaha -hur vet man om den är det då?
När jag har använt mig av den riktiga washitejpen så har det fungerat utan problem - jag har kunnat tejpa på både tapeter och målade ytor utan att det skadat underlaget. Men jag har dock inte haft något upptejpat längre än någon månad, pga min ombytliga natur. Har ni läsare några erfarenheter att dela med er av?
Riktig washitejp. Tja, när jag har köpt tejp som Panduro, Ica och liknande har tagit fram så har det inte varit riktig washitejp. Då har det inte varit frågan om att de lämnat spår utan de har helt enkelt lossnat från underlaget och bara funkat när man tejper ihop paket. Däremot har jag hittat den riktiga sorten på mindre specialaffärer som tex Bookbinders design, och de är märkta med Kamoi Paper Washi adhesive tape. Står det bara Papperstejp, brukar det inte vara washitejp.

Tokgillar din svarta bricka med kulfötter på och skulle kunna tänka mig en närmare beskrivning (tänk detaljerad !) på den!
Här har jag tagit en trären bricka med kanter från Panduro (brukar finnas liknande modeller på loppis) och målat den svart. Till fötterna har jag använt mig av träkulor i två storlekar som jag limmat ihop, och använt mig av en avbruten tändsticka som jag stuckit i med lim i kulornas hål för att få det extra stabilt. Sedan har jag limmat fast dem på brickan (det här limmet är jättebra!) och målat dem med, sedan lackat hela rasket med halvblankt lack.



Hur 17 tapetserar man sina lådor så snyggt?
Det första steget är att välja bra papper, dvs ett som inte är för tunt för det blir skrynkligt när du limmar, och sedan hitta ett bra limstift. Här ska man inte använda ett "rinnande" klister alltså, för då blir det bubbligt!
Stryk på med limstiftet över hela papprets yta, inte bara längs kanterna, för annars blir det luftbubblor överallt där det inte är något lim.

Nu minsann har jag försökt göra en ordentlig bildinstruktion.
Börja med att klippa till pappret som du ska klä in lådan med så här:



Två sidor ska alltså ha små "vingar". Dessa viker du runt hörnen och limmar först.



Sedan klipper du såhär, så att du snyggt kan vika in pappret på lådans insida.


Därefter limmar du fast de sidor utan vingar, de sidorna ska också vikas in på lådans insida. Se till att ha klippt rakt så blir det finfina hörn.

Skrollade lite och fann underbara små lerskyltar. Blev helt förälskad i dem. Vad har du använt för lera samt var kan man köpa den. Samt du måste ju ha använt någon stämpel eller dyligt? Berätta gärna för mig hur du har gjort.
Oj, det var ett tag sedan jag gjorde de skyltarna, men de har nog varit en av de populäraste grejerna som jag har gjort.
Här hittar du instruktioner kring hur jag gjorde. Cernitlera eller Fimolera kan man köpa på konstnärsbutiker och tex Panduro (alltså, generellt kan man säga såhär, letar du pysselmaterial, leta på Panduro. Det är stor chans att det finns där!)

fredag 19 april 2013

Hör ropen skalla, sprayfärgen kalla!

Nämen, vad skådar mitt norra öga?

SOL!!
PLUSGRADER!!

Här har jag ju inte tid att sitta längre, jag ska ut och spraya så klart!

I väntan på årets sprayprojekt kan ni studera en ljustake som sprayades förra gången det begav sig, vilket var alldeles för länge sedan...


Den klassiska före-bilden: obestämbar mässingsvart.

Den lika klassiska efter-bilden: nu elegant svart.

tisdag 16 april 2013

Att se potentialen

Vi blir alla exalterade över olika saker har jag märkt.

Själv hoppade jag näst intill upp och ned (åtminstone inom mig) när jag på lördagsloppisen hittade ett hemmagjort, trasigt 3D-schack. (Vet ni vad det är? Inte jag heller. Men det bestod av en platta med typ blompinnar med uppträdda stora träkulor på) Det enda jag kunde se var alla träkulor som jag skulle kunna använda till en massa andra pysselprojekt.

Men inget pris. Så det var bara att anlägga den bekymrade prutminen och bege sig till kassan och fråga. Och tänka sig, jag fick den gratis!!


Inte kanske så snygga just nu, men POTENTIALEN!
Det visade sig vara ca 70 träkulor som skulle ha kostat mig
runt 500 kronor att köpa på en hobbyaffär. Whoop whoop!


Sedan hittade jag även ett kort metallrör bland skrotgrejerna, som jag också fick gratis (här började personen i kassan att se seriöst bekymrad ut - hur var det ställt egentligen när jag ville ha ett trasigt spel och ett rostigt metallrör?)

Men visst ser ni också hur detta kan bli ett snitsig "fodral" till en hängande lamphållare? Nu är frågan, är det helt omöjligt att hitta en stor rund, frostad glödlampa? (helst med fattning E14)



lördag 13 april 2013

Svar på frågor, del 1

Var köper du självhäftande plast?
Den vanligaste frågan jag får just nu :-)
Det finns på hobbyaffärer, färgaffärer (oftast i mindre fristående butiker) och på butiker med konstnärsmaterial, som Kreatima.

Har två lampor utomhus. En har gult glas och den andra vanligt "vitt". Om jag vill måla glaset hur gör jag? Spray? Pensel? någonslags film?
Om glaset redan är färgat tror jag det blir svårt att måla över det med en annan färg. Den gula nyansen kommer nog alltid att lysa igenom, även om du målar glaset både på insidan och utsidan.
Vill man ha en heltäckande färg (då kommer ju dock lamporna inte att ge ifrån sig lika mycket ljus) är det bäst att spraya. Sitter lamporna väldigt utsatt är jag dock lite osäker på om sprayfärg håller i evighet.
Det mest hållbara är glasfärg som man målar med pensel och sedan härdar. Jag har dock aldrig lyckats måla glas utan att få ränder i färgen från penseln...
Det kan även fungera med att dekorera med självhäftande plast om glaset är slätt och plasten inte är hältäckande. Då blir det nog mer fråga om att få ett mönster på glasets ursprungliga färg än att helt byta färg.

Har gått lös med såg och sekatör på en buske. Slängde allt ris men har en massa raka fina kvistar (röda) som känns slösigt att slänga. Kan man göra något av dessa?
Jag tänker mig att man skulle kunna ta en stor kruka som man har oasis eller sand i, man sticker ned grenarna med jämna mellanrum runt kanten, sedan böjer man kvistarnas toppar inåt och binder ihop dem med ett snöre högst upp  och så får man något av en skulptur. Det kan vara snyggt att packa dem tätt tätt i en cylinderformad vas också.
Man kan även binda ihop kvistar till en stjärna, ett hjärta  eller göra en ram och sedan binda eller limma fast kvistar lite kors och tvärs så att det blir en slags tavla.

Hur gör du dina tavlor som ser ut som printar?
Som dom med strumpbyxorna.


OBS! Här måste jag tydligen förtydliga mig ytterligare! Jag har tolkat denna fråga som att frågeställaren undrar hur man kan få ett motiv på just en målardukspannå. Det är ju tex vanligt att man tar en bild som man använder en OH-apparat för att kunna föra över ett motiv till en vägg för att göra en väggmålning - så vad är skillnaden?
Det är inte en fråga om att uppmuntra folk att plagiera och sälja konstverk och påstå att någon annan än man själv har kommit på originalet. Sedan är det ju en fråga vad som kan räknas som verkshöjd? Jag masstillverkar inte dessa och säljer, utan gör de bara för min egen skull.

Det finns egentligen två sätt. Man tar den bild man vill ha, använder sig av tapetklister och klistrar fast den på en pannå, och kan hänga upp bilden utan att rama in den. Är det tunt papper är det dock bättre att använda sig av limstift.

Sätt nummer två är att använda sig av kalkering, som inte är något nytt påfund och som man kan använda sig av om man inte vill klistra upp originalet på en pannå (det KAN bli bubbligt!).
Om det är en ganska enkel bild så ritar/målar jag på fri hand på en målardukspannå med ett öga på originalbilden. Men ibland är det inte lika lätt, man kanske vill förstora ett mönster/teckning som man ritat själv, hittat på ett annat material eller har ett citat som man inte tror man kan rita själv..

 
 

Då kan man först scanna in bilden, förstora eller förminska den så att den bli i rätt storlek som man vill ha den, och så skriva ut den (är storleken bra så är det ju bara att kopiera bilden direkt för att inte riskera att förstöra originalet)
Jag vänder på bilden och tar antingen en blyertspenna med mjukt stift eller ett ritstift och skuggar hela bildens baksida. Blyertsen ska alltså täcka alla delar av den teckning som finns på framsidan.
Sedan vänder man på pappret, placerar den på den målardukspannå som man vill ha motivet på och tar en penna och följer motivets alla linjer. Blyertsen på baksidan gör att motivet förs över till pannån. Sedan målar man med pensel eller med en permanent marker-penna för att få till skarpa linjer.


Idag fyndade jag sjukt bra pysselmaterial så nu ska jag gå och måla för glatta livet!

onsdag 10 april 2013

Det är dags nu

Oavsett vem vi än är så behöver vi utmaningar, stora som små. Ibland behöver man kasta loss och göra en ensamsegling runt världen, ibland räcker det med att tapetsera för första gången och se att man visst kunde.

Ibland är rutiner en bekväm ledtång att förlita sig på, ibland är rutiner som en ett par skygglappar som hindrar en från att se att det finns andra vägar att gå.

Att varje dag mötas av samma sak måste ju på något vis göra ens tankar och idéer allt mindre?
Och när någon inte själv kan se vad som behöver förändras, så kanske det är dags att jag ger hen en knuff och säger att nu är det nog?

Så vädret,  + 20 grader (minst) dygnet runt fram till i december, med start imorgon?






(Det visade sig att jag tydligen inte alls behöver ha dåligt samvete för att jag inte svarat på frågor, det visade sig inte vara så många funderingar. Men jag ska till helgen ställa samman de frågor jag fått på bloggen och via mail, för jag behöver göra lite kompletterande fotograferingar för att ge er svaren)

söndag 7 april 2013

Vi kör lite frågor och svar

Hörrni, det känns som att jag just nu inte skulle vinna en guldmedalj för snabbt besvarade frågor och hög interaktion med andra bloggar...
Men mina veckor går åt till att planera för ett stort hallabaloo på jobbet, och det tar väldigt mycket tid och energi, så när jag kommer hem så är jag som en urvriden disktrasa. Och ni vet ju hur ickebra disktrasor är på att skriva?

Så, ska vi göra såhär - ställ din fråga i kommentatorsfältet nedan så samlar jag ihop allt till ett inlägg med svar?
Och har du ingen fråga så går det bra att skriva en hälsning ändå!


Ljusglas från House Doctor. Men snart är levande ljussäsongen slut. JIPPIE!

onsdag 3 april 2013

Sökandet efter en mirakulös upphängningsanordning

Det händer inte så ofta. Men nu har jag en pysselidé som jag inte vet hur jag ska genomföra (helt sanslöst, jag vet!).

Alltså, dessa "krokar" är ju bara helt enkelt supersnygga! Men ändå, vill man ha en hoper så blir det ju lite dyrt, och jag har precis bokat sommarresan. Så, jag såg någonstans hur man hade tagit flera gamla gardinstångsknoppar och monterat direkt på väggen. Och det är ju alltid mycket roligare att göra själv än att köpa färdigt, det vet vi ju alla. Jag kastade mig alltså direkt ut i loppisarnas virvlar och köpte på mig ett gäng knoppar.

Nu är frågan, hur ska man få upp dessa på väggen?
Jag vill alltså inte skruva fast dem i en bräda först, utan direkt på väggen.
Det blir förmodligen inte enklare av att knopparna naturligtvis är ihåliga, så det finns inte så mycket att skruva fast i precis.

Måste jag nöja mig med att ha dem som stående dekorationer?
Jag är väldigt dålig på att nöja mig...


måndag 1 april 2013

Vet ni vad Ikea?

De där lakanen Knoppa som man enligt tvättinstruktionerna inte bör bleka eller stryka på högsta temperatur? De lakanen har jag faktiskt numera både blekt och sedan strykt så ångstrykjärnet immade igen glasögonen.

Men det tyckte jag var helt okej, eftersom det hela började med att tyget från er som jag använt för att klä om strykbrädan med, "blödde" färg så att sagda lakan fick stora blåsvarta fläckar. Och det tycker jag inte att tyget borde ha gjort!

Så, tur att blekmedlet tog bort färgfläckarna, för hade jag varit tvungen att slänga gardinerna efter att ha sytt på dem i två dagar, hade jag blivit mycket bister!


Det är en till sak jag gillar med självhäftande plast. Det färgar inte av sig!
Här punkade jag till mitt gamla linneskåp så att det ser ut som att man lämnat
en del skåpdörren omålad. Och ni vet ju att zickzack är min grej!