måndag 30 juli 2012

En bricka full av hjärtats sommar

Ibland hittar man grejer på loppis som det är svårt att säga om de är kitschigt fula eller charmant bedårande.

Men när saken ifråga viskar till en om barndomens evighetslånga somrar, i farmor och farfars granomgärdade stuga, uppe på en kulle dit man bara kunde ta sig via barriga stigar, som man barfota sprang på efter ett kallt dopp i sjön med de två öarna och den dyiga botten, där farfar alltid sa att gäddorna lurade. I stugan där man åt rabarberkräm med nedsmulade rån i, drack saft och åt Kangoskakor samtidigt som man ur den batteridrivna radion lyssnade på radioteatern "Tordyveln flyger i skymningen" och slogs med myggen. I stugan med de pionblommiga tapeterna, köksbordet med vaxduk fastsatt med häftstift och en kökssoffa att sova i till varje gäst. I stugan där man snurrade runt runt på den bästa karusellen, ett gammalt trähjul, satt i en roddbåt som doftade fiskfjäll och tjära och hämtade dricksvatten i kallkällan.

Då köper man den saken, helt enkelt.


söndag 29 juli 2012

En Sisyfoshall

Ni kanske undrar vad som hände med bildbevis på den hall som jag målade om i påskhelgen?

Man kan väl säga att det tog längre tid än jag tänkt.
För när jag väl var färdig med väggarna, så uppstod ju vattenskadan i badrummet och det blev evakuering till annan lägenhet. Väl hemma igen så drogs penseln fram och jag målade alla fyra dörrkarmar i hallen. Sedan kom jag på att jag skulle lyfta bort dörrarna från ett av de inbyggda skåpen. Visade sig vara ett tre-kvällars-projekt för herr Fräken, för oh my vad de skruvarna satt åt hårt. När dörrarna var borta slog det mig att insidan akulle bli snajsig målad i svart. Därefter skulle jag måla dörrarna på det andra skåpet. Först inskaffades vattenbaserad färg och jag tillbringade ett par timmar med att klättra upp och ned och måla. När färgen torkat såg det hemskt ut! Det var bara att slipa allt igen, skaffa en nu-djävlar-färg för att måla på nytt, och strunta i lukten från färgen... Och nu håller jag då även på att måla garderobsdörrarna i sovrummet. Hejdå Stockholmsvitt och välkommen kritvitt!

Alltså, det BLIR bra. Men det tar lite längre tid än beräknat. Och trots allt strul så är det roligt!
Så nu får ni titta lite mer i sovrummet istället för i hallen.


Vitt, ljust och vilsamt!

Längst fram kudde som jag sytt av sjal från Åhlens.
Prickiga kuddar från Ikea (den med stora prickar har jag sytt från tyg
som blev över när det visade sig att det ena påslakanet
som jag köpt var för dubbelsäng..)
Batikmönstrad kudde av tyg från Ohlssons tyger.

Och nu har jag bara en ynka semestervecka kvar. PANIK!!!

fredag 27 juli 2012

Du säger måste, jag säger glöm det

Det där med att vara vuxen. Knepiga grejer ibland. Jag försöker tänka på det som att jag nu har möjlighet att själva bestämma över mitt liv och vad jag vill göra, i så lång utsträckning som möjligt.
Alltså VILL, inte MÅSTE.
För det finns en hel del hitte-på-måsten som människor tycks tro är på-riktigt-måsten.

Det finns en mängd saker som man inte alls måste göra bara för att man är vuxen:
Man måste inte gifta sig.
Man måste inte dricka alkohol.
Man måste inte flytta ihop med någon även om man har ett förhållande.
Man måste inte skaffa barn.
Man måste inte göra veckomatsedel.
Man måste inte köpa ett hus och skuldsätta sig upp över öronen. Eller båt, två bilar, sommarstuga, husvagn och hoppmatta.
Man måste inte äta mat man inte tycker om.
Man måste inte jobba inom vården eller med barn för att man är kvinna.
Man måste inte flytta till Stockholm.
Man måste inte ta med sig paraplyet om det är lite molnigt.
Man måste inte ifrågasätta andra människors livsval, bara för att de är annorlunda mot normen.
Man måste inte göra som alla andra.

Däremot måste man lyssna på sig själv.
Det finns massor av olika sätt att leva sitt liv på som gör en lycklig!


Jag har inlett ett brun-flaske-samlande!



torsdag 26 juli 2012

Solglitter

Nä, om man skulle fira denna soliga och somriga dag med att packa in sig i bilen och åka till Ikea 12 mil bort?
Eftersom besöket kommer att ske under stark tidspress (Ikea verkar inte gilla att ha kvar kunder efter stängningsdags, och det måste man ju förstå) så har jag utformat en shoppinglista med militärisk precision. Sakerna på listan är placerade i den ordning som avdelningarna är, allt som kan måttas upp är uppmåttat, lagersaldot är nogsamt studerat och jag har valt ut de snabbaste skor jag har.

Hur stressigt det än blir så blir det i alla fall mycket bättre än förra årets sommarresa dit. Hujedamig, jag får fortfarande kalla kårar längs ryggraden när jag tänker på det!

Uppdatering!Alltså IKEA, har ni börjat med någon ny affärsidé eller? Man börjar ju fundera för jag trodde att det det var meningen att ni skulle ha varor på era hyllor, inte att hyllorna skulle gapa tomma?! Mer än hälften av det jag ville ha fanns inte - hur sköts er logistik egentligen?...
Det är synd att Ikea inte har någon discokula i sitt sortiment.
För fler borde ha sådana hemma i ett soligt fönster,
för det är helt enkelt magiskt!


onsdag 25 juli 2012

Panik utbytt mot eufori

Andra dagar, då vaknar man av en traktor som kör runt ute på gården. Min första tanke (ovanligt snabb för att vara så pass tidigt) är att det har kommit snö, och traktorn är ute och skottar. PANIK!

Förstår ni lättnaden då man drar upp rullgardinen och istället ser att det är fastighetsägaren mitt emot som tranporterar byggnadsställningar med traktorn! Sådana gånger fylls man av, som Ross skulle ha formulerat sig, "a newfound respect for life".

Så jag åker på loppis och fyndar en hel hög med saker (böcker exkluderade från bilden), bråkar med färgen till mina garderober och klär in ett sofflock med Mademoiselle.


Träljusstakarna ska sandpappras för att få bort lacken,
sedan får vi se vad som händer..

Helt enkelt bedårande va? Fast jag tror inte att de där kopparna är något
vidare om man är jättetörstig precis...




Tur att det inte finns någon övre gräns för hur många ljusstakar man får ha. Dessa i glas var det en dam som gick och höll i på loppisen, medan jag skuggade henne och i mungipan mumlade "lägg ifrån dig ljusstakarna, lägg ifrån dig ljusstakarna...." vilket tydligen funkade, och då var jag framme och nöp mig dem. Dessa ska nog sprayas. Om jag inte gör ett kakfat förstås...?

Nu ska jag tvinga en snickerifärg till samarbete.

måndag 23 juli 2012

Det är ansträngande det här med semester

Här är lite av det jag sysselsätter mig med:

Fyndar linneduk på Åhlens halva reapriset-rea, som jag sedan syr om till sängkappa med hjälp av ett slaktat lakan. Mycket nöjd, särskilt eftersom detta blev många slantar billigare än att köpa linne på metervara. Och att köpa färdigsydda sängkappor är det spöstraff på, bara så att ni vet.



 
 Placerar ut schersminfång överallt, enligt principen Man kan aldrig ha för många schersminer (samma prinip som gäller för hyacinter för övrigt). Herr Fräken är av annan åsikt som vanligt, och jag blir tvungen att tömma sovrummet på några av de väldoftande raringarna.





Hänger upp gigantisk rispapperslampa. Återigen mycket nöjd.




 
Testtejpar i all anspråkslöshet på min svartmålade vägg. Denna vägg kommer att bli sååå bra. Ramar måste absolut NU anskaffas på Ikea!





Tjatar hål i huvudet på bror Fräken om traditionsenlig sommarresa till Ikea. Och oops, tar in mer schersminer!




 

Lallar runt och har alldeles för mycket fikabröd kvar.


Ser det som min medborgerliga plikt att varna för en skitdålig film; Treasure Island. Slösa inte bort 2 h 53 min av er sommar på att se denna!

Får ljuva rosor. Två dagar i mitt hem och de har inte dött än. Ja jisses!


lördag 21 juli 2012

Fira en födelsedag



Med en enkel blomma (och snart ett stort fång av schersminer får jag hoppas) på min bemärkelsedag, så får jag gratulera, gratulera mig själv.

Jag har visserligen ingen födelsedagskänsla alls, vilket till viss del kan bero på att jag vaknade i natt och trodde att jag hade fått magsjuka samt att det utanför fönstret hällregnar. Och förresten har jag bestämt mig för att jag vägrar att bli äldre. Men nu kan det väl bara bli bättre?

fredag 20 juli 2012

Min bästa tid är lite senare

Alltså, jag kommer aldrig att bli utnämnd till stans morgonpiggaste (herr Fräken däremot kan vara spekulant på den titeln - stiga upp kl 07 när man har semester... alltså?!) Morgonen är en enda lång pina för mig. Det är inte så att jag är arg och kastar porslin, men innan lunch är allting omöjligt i min bok.

Men nu. Nu när eftermiddagen pågår och kvällen snart knackar på, då börjar det hända grejer vill jag lova. Då har man mjöl på den svarta långklänningen efter att ha bakat kladdkaka, en bytta med färg i hallen från mitt göra-om-ett-skåp-projekt - en bytta som jag nästan trampar i varje gång jag passerar hallen -, jag tjatar på en bror om Ikeabesök, klipper tyg till sovrumsgardin och funderar på vad jag törs göra av mitt Mademoiselletyg?

Och då har vi ännu inte nått halv elva-tiden (22.30 alltså). Då vill jag måla om vardagsrummet, virka ett mormorsruteöverkast eller gå ut och slipa av bordsskivan på soffbordet. Idéerna sprudlar och jag är inte ett dugg sömnig. Och det kan jag säga, att det finns ingen som helst nytta med att vara kvällspigg! För 22.30 är färgaffärerna stängda, garnet slut och jag har ännu inte funnit någon granne som uppskattar en slipmaskin den tiden. Herr Fräken har väl dessutom velat gå och lägga sig sedan halv nio.

Förstår ni hur jag liiiiider?
Och ser ni? Färg och mönster hos Fröken Fräken! Någonting är på gång...

Samtliga ljusstakar är loppisfynd och omsprayade av yours truly, med färger
från Biltema. Utom de träfärgade förstås, de är köpta för evigheter sedan på
70% rea på någon möbelaffär.

torsdag 19 juli 2012

Ber om bär

Poängtera att en till mig myyycket närstående fyller år på lördag.
Jag har en idé om att baka lite smaskiga kakor och skulle vilja servera dem med varma bär, typ någon bärsås eller så. Och eftersom jag kallar detta för "bärsås" förstår ni mina begränsade kunskaper i ämnet bär.

Men NI, ni vet väl alldeles säkert något bra recept eller ur man kokar ihop lite bär! Se så, berätta för Fröken Fräken nu!

onsdag 18 juli 2012

Strålande fynd

Igår hade jag bestämt, att NU minsann skulle det bli städa av i det fräkenska hemmet. Men som vanligt är jag lättdistraherad. Denna gång har jag dock en fullt giltig ursäkt, jag räddade en stol från ett öde värre än döden ju!
Stolen drog till sig min blick redan när jag kom in på loppisen, och när jag sedan vände och vred på den och hittade en plakett som talade om att den var tillverkad vid NK:s verkstäder var saken klar, den skulle hem med mig! Eftersom stolen var ett steg från att bli kastad (!!!) blev den min för en tia.

Här är en före-bild, visserligen efter att jag rivit bort en missanpassad Ikea-dyna och originaltyget som tyvärr var helt utslitet, men innan jag sandpapprat och olja in stolen på nytt. Nu letar jag efter ett nytt tyg, och jag funderar på om fuskskinn skulle kunna passa.

Bildkvalitéen är inte direktnågot att skryta med, men så blir det när man fotar
med i-phonen i strålande sol ute på gården..



måndag 16 juli 2012

Fröken Fräken uppmanar till skärpning

Jisses, vad jag börjar bli trött på alla som klagar på sommarvädret! Klagandet sker inte heller med en portion ironi, som jag kan förstå, utan man klagar som om det rådande vädret vore en katastrof.

Okej, om det har regnat i veckor och man har översvämning i källaren, då kan man få klaga, men alla andra?!
Det är för kallt, för blåsigt, för molnigt, för ostadigt, för regnigt, för konstig färg på himlen, för mycket åska, sämsta sommaren på hundra år och hela sommaren har gått förlorad, tydligen.

Snälla nån, det är fortfarande bara mitten av juli! Dessutom bor vi inte längs ekvatorn, så att förvänta sig tropiska temperaturer är lite orealistiskt. Jag gissar att klagandet bygger på att man inte har kunnat bada och sola så mycket som man skulle vilja. Men, man kan ju göra massor av andra saker - om man tror att det är det enda man kan göra på sommaren missar man ju hela kalaset. Dessutom skonar du din hud om du låter bli att sola! Passa på och njut för fulla muggar över att det inte ligger snö på marken och är minusgrader! DET hade varit något att klaga på.

Nu råkar jag bo på en av de soligaste platserna i landet, så under klarblå himmel tänker jag nu cykla iväg till loppis.




lördag 14 juli 2012

Fröken Fräken river ut

Ja, hur går det egentligen med uppackandet och städandet?

Tja, jag inledde med att riva ut alla tyger ur tygskåpet för att rensa och få lite ordning. Sedan rev jag ut allt ur pysselskåpet (ja, jag har ett sådant också..) för att sortera allt, så att det inte längre var rasrisk. Sedan rev jag ut allt ur mitt hallskåp för att måla om insidan i svart och vitt, och idag ska jag testa att haka av dörrarna för att se hur det ser ut. Sedan började jag att måla om alla dörrkarmar. Därefter tyckte herr Fräken att vi skulle äta middag. Ja, jag säger då det, herrar har ingen uthållighet alls.

Så nu är det en väldigt fin ordning där det inte syns, och ganska stor oordning där det syns. Men ibland måste man få till den där ordningen i skåp och lådor först för att sedan kunna vara kreativ.


Sommarens loppisgrej: skärbrädor och brickor i trä! Har oljat in dem med linolja
(de ärenbart till prydnad, jag lägger inte mat direkt på dem) samt en fin
sparrisprydd bricka från Pentik.
Komiskt nog eftersom jag tycker sparris är blähä.

torsdag 12 juli 2012

Det där med att hitta

Ibland läser jag på bloggar, inredningstidningar och liknande om personer som köpt eller ärvt ett gammalt hus på landet. Ett hus som är mer som en gård med uthus, bagarstuga och lagård typ. I något av de där uthusen går personerna sedan ut och "hittar" fantastiska möbler och pryttlar med jämna mellanrum.

Vänta nu här...
OM man nu plötsligt kommer över uthus fullproppade med gamla grejer, är det inte så att det första man gör är att djupdyka in i sagda uthus och inventera allt som finns där? Hur kan man vänta i flera månader innan man upptäcker sex Leksandsstolar i perfekt skick?!

Eller.
Kan det vara så att uthusen är så enormt stora och fulla med grejer att det tar år innan man får en överblick?!
Å herregud. Nu blev jag alldeles grön av avundsjuka.
Så nu är det bäst att måla en ovansida på ett skåp svart, med halvblank färg. För vet ni hur många gånger man måste dammtorka en bordsskiva som är målad i helmatt? Ungefär lika många gånger per dag som jag skulle in och rota i ett uthus om jag hade något. Jojomen.



Mattsvart färg funkar dok på slitna terracottafat som man vill göra
om till ljusfat. Eller fat för glasburkar med sten i.


onsdag 11 juli 2012

Hantverkarnas tio budord

1. Du skall inte lyssna på någon kund
2. Du skall aldrig prova på att göra något som aldrig har gjorts förut, hur rimligt, snyggt eller smart det än är.
3. Du kan pröva att göra något nytt om det är troligt att det blir hur fult som helst.
4. Du skall alltid bara göra en sak i taget
5. Du skall aldrig använda skyddspapp, ty det är för veklingar
6. Du skall alltid inleda arbetet med att stänga av strömmen, bryta upp golvet eller slå vattnet och därefter omedelbart gå under jorden.
7. Du skall aldrig ringa och fråga kunden vilken tid som passar för genomförandet av ett arbete utan alltid dyka upp kl. 07, särskilt i semestertider
8. Du skall låta arbetet ta dubbelt så lång tid som avtalat
9. Du skall passa på att hitta på egna lösningar så fort kunden vänder ryggen till
10. Och aldrig någonsin skall du städa upp efter dig

Jepp, en nätt liten sammanfattning av hur mitt badrumsrenoverande har gått till!
Och än är vi inte riktigt färdiga. Badkaret ska bytas ut, då man lyckas tappa bort fronten. Taket ska målas om, och även dörrkarmarna då man tydligen använt dem som avtorkningsplats för våtrumsspackel (se budord 9).

Och nu ska jag åka och städa evakueringslägenheten! Är det inte party så säg?


Och man kan faktiskt använda vanlig grön färg om man plötsligt får lust att göra en kudde med oregelbundna prickar och inte har textilfärg hemma. (HA budord 2!)

En fråga!
Har Blogger gjort någon ändring medan jag var borta? Under mina inlägg, ser ni då länken till pop-up fönstret för kommentarer? Jag ser nämligen bara kommentarerna om jag klickar på själva inlägget?!?

måndag 9 juli 2012

Home, baby, home!


Tvivla icke längre, eder Fröken Fräken är hemma igen!
Den påtvingade exilen i annan lägenhet är äntligen över!
Tre veckors renovering visade sig istället bli nästan 2 ½ månad (det faktiska arbetet utfördes egentligen på två veckor..hmpf) och jag har varit nära att försmäkta. För jag har haft absolut noll pyssellust därborta i evakueringslägenheten.

Däremot har jag lärt mig annat matnyttigt under exilen. Till exempel vad jag inte passar ihop med:
- Grannar som röker i trappupgången, på balkongen eller under köksfläkt som är sammankopplad med min köksfläkt.
- Grannar som i mer än salongsberusat tillstånd blir hämtade av polisen
- Grannar som försöker sparka in porten
- Och mönstrade tapeter på väggarna, det passar jag inte heller ihop med!

Men nu är jag hemma och här ska pysslas! Jag har 26 semesterdagar kvar att sätta sprätt på och 26 flyttkartonger att packa upp..

Underbaraste ni!
Från djupet av mitt hjärta
- TACK för alla kommentarer, hälsningar och mail
till mitt förra inlägg.
Inte kan jag ju lämna er.