torsdag 31 maj 2012

Tapetsera en bordsskiva

Mitt sybord har haft många skepnader.
Först var det trärent med vit skiva. Sedan minns jag en nyårsafton då det målades svart. Och så blev det grått och sedan vitt igen.

Men själva skivans skick var lite sådär. Det hjälpte inte med att måla, och att häfta fast vaxduk var inte heller min grej. Så då provade jag med att tapetsera den. Och det gick alldeles utmärkt! Eller ja, det var lite av en kamp att få bort veck och bubblor, då tapet inte alltid lägger sig exakt som man vill... Det funkade att använda vanligt tapetklister, och sedan lackade jag tapeten med matt lack från Panduro, för att skivan skulle gå att torka av.




 Hm, syns det att tapeten är smalrandig i vitt och beige..? Annars får ni väl titta på min ramvägg!

Och när jag nu letade efter inlägget med bordet i svart så tänker jag att jäsikens vad snyggt bordet var då.. man kanske skulle måla det svart igen ändå...

onsdag 30 maj 2012

Plötsligt händer det

I detta nu står ett par karlar och bilar betong i mitt badrum (imponerande att det får plats fler än en person där). Äntligen börjar det hända något efter veckor av rörmokarstrejk!

Jag försöker fokusera på det, och inte att de ställt ut toalettstol, handfat, badkar etc direkt på köksgolvet och parkettgolvet i vardagsrummet utan något skydd under...

Så nu kanske man kan förvänta sig att mitt badrum snart kommer att se ut enligt något av nedanstående förslag?

Kristallkrona och fristående badkar, det bör väl få plats på tre kvadrat?
Äh, vad sjutton, vi river lite väggar och brer ut badrummet! Detta ser ju väldigt kostnadseffektivt ut. Sådan där sten på väggarna kan ju inte vara dyrt.
Håller man nu ändå på, vad är det för fel med pool egentligen?! Mycket mer praktiskt att ha det inomhus, så att man slipper rensa bort löv och sådant. Stora fönster från golv till tak är ju också en busenkel lösning.
Fast allra mest gillar jag det här. Det innebär dock att min granne måste flytta om det ska gå att ta upp ett fönster på det här sättet. Och vi måste ju alla göra våra uppoffringar.

lördag 26 maj 2012

En vårvandring

Även om jag borde vara van vid årstidernas snabba växlingar efter humhum år häruppe, så blir man alltid lika förvånad när det går från att vara vinter till nästan sommar nästan bara över en natt. I måndags jacka, sjal och vantar, idag kortärmat och barfota i sandaler.

Så här kommer en vårinspektion i bilder!

Vad är väl ett hav av rosor, mot ett av av maskrosor där det inte ligger någon snö längre?


Penséerna klarade sig trots fem snöstormar i april. Sega rackare.


Nämen, här håller man på att missa att häggen snart börjar blomma!


Detsamma gäller för..öh, raps?..som snart börjar blomma. Kanske ett ogräs men jag tycker att de doftar sommar!



Syrenen intar en mer avaktande hållning.

Jaha säger ni, var är rosorna, magnoliaträden, körsbärsträden..? Då säger jag bara, det här är växtzon 6, så bara i mina drömmar...

Nu ska jag ta en tupplur i gröngräset eftersom mina grannar behagade ställa till med efterfest halv fem imorse.

torsdag 24 maj 2012

Ett par strumpor och ett ägg

Ja, vad gör man när man till slut har bestämt sig för något, tex en poster på strumpbyxor, och det då visar sig att det man vill ha inte går att köpa längre?

Ja, då får man väl måla själv då. Då får man dessutom själv bestämma storlek, färg, detaljerna och måla lite som man själv vill (dessa ser inte ut exakt som originalet). Och det är faktiskt lite roligare att ha en målning än en tryckt affisch, låt vara att konstnären i detta fall är jag själv och inte har någon som helst skolning.




tisdag 22 maj 2012

Den gregorianska kalenderns begränsningar

Alltså, är det inte lite begränsande det där med en arbetsvecka på fem dagar?

Jag tycker nog att man inte riktigt har tänkt till och varit tillräckligt kreativ när man inrättade nutidens kalenderår.  Det är så många saker som man missar att högtidlighålla (och därmed vara ledig för att fira).

Lyckligtvis har eder Fröken Fräken tänkt till och föreslår nu instiftandet av följande helgdagar:

* Pangpåpysseldagen. När man har så många ideer att man måste få sätta igång NU. Detta är en helgdag som infaller flera gånger under året.
* Vårdagen. Första riktigt varma vårdagen, då plötsligt naturen exploderar och träden blir gröna över en dag.
* Sista sommardagen. Märkar man visserligen först i efterhand när det var den inföll, så därför behöver man nog minst en veckas ledighet i efterhand för att hylla den sommar som varit.
* Måndagafton. Brukar det hända roliga saker på måndagar? Nä.  Däremot, om varje måndag blev en helgdag, jisses vad roligt man skulle ha det då om måndagar!
* Annandagdagen. Alla dagar då man önskar att det vore en annan dag borde man få vara ledig istället.

Även om det sägs vara högsommar i södra Sverige så firar vi att våren har kommit hit
till slut. Snart slår nog trädens löv ut också!..
(Således är detta foto från förra året)

lördag 19 maj 2012

Det nya stället

Tyvärr är det så att jag fortfarande inte har någon fungerande internetuppkopppling på det nya stället, så mitt bloggande blir ganska begränsat. Men å andra sidan hinner man faktiskt massor när man inte kan sitta framför datorn hela tiden. Man har nästan glömt bort hur mycket mer! Till exempel hinner man åka runt till en mängd blomaffärer och köpa pelargoner som doftar äpple och olivträd som kostar ynka 60 spänn!

Fortfarande har min hyresvärd inte kunnat göra något åt vattenskadan i mitt badrum hemma, tydligen på grund av rörmokarstrejk. Så vem vet när man får flytta hem igen..! Turligt nog kan jag ändå vistas hemma och ägna mig åt en del pysselprojekt, äntligen är det varmt nog för sprayande i störra skala. Jag ska precis ge mig ut och inviga mitt chromespray från Panduro!

Hörnan jag gillar mest på det nya stället! Riktig funkis, djupa fönsterbänkar
i marmor och fönster i vinkel. Parkettgolvet dock kanske lite väl mönstrat
för min smak.

Hur ska man göra för att få denna pelargon att överleva då?
Den hette något med Apple och doftar härligt.
Stor kruka från Uppsala Ekeby (loppisfynd för en femma) liten vas från ROOM,
glasskål från loppis och spetsmönstrad kruka en gång inköt på Åhlens.

Olivträd som inte är de buskar som det ser ut som här, måste ta och
plantera om dem på riktigt. Superfina krukor från Blomsterlandet.

torsdag 17 maj 2012

Einar

Kan man tänka sig - medan jag var i Stockholm och förlustade mig (nåja) så var det det här de varmaste och soligaste dagarna hittills..! Idag är vi tillbaka till det vanliga: hällregn och fingervantar.

Men. Jag har ju fyra dagars ledighet framför mig. Som jag redan inlett på bästa sätt, nämligen genom att  tidigare, i optimistisk illvilja, ha bokat första tvättpasset denna dag, vilket tvingade upp mig i gryningen (ungefär).
Nu väntar roligare saker, nämligen att tejpa upp en massa svartvita kort med de tio rullar washitejp som inhandlades i huvudstaden. Vi kan väl säga såhär, att det går inte så bra det där med att inte pynta i ersättningslägenheten.. Någon bricka blev det dock inte, jag hann titta mig less i Svenskt Tenns webbshop...

Förresten, ni har ju inte fått säga hej till Einar än, även om ni sett delar av honom i den nya headern, som många har berömt (tack!). Einar är en elefantformad griffeltavla som herr Fräken på  anmodan släpat hem från Norge. Vaddå, en 60 x 50 cm stor elefant är ju jättelätt att ta i handbagaget jämfört med en riktig elefant!


måndag 14 maj 2012

Brickbekymmer, bristande badväder och blombehov

Nä, nu får det vara nog med packande och kartonger!

Och eftersom april och maj minst sagt inte motsvarat mina förväntningar vad gäller vare sig väder eller roliga händelser, så drar jag nu till Huvudstaden. Jag räknar med strålande sol, minst +15, grönskande blommor och träd, halva priset på brickor på Svenskt Tenn (eftersom jag tänkt belöna mig själv med något av alternativen nedan), billiga olivträd på Hötorget och en tur till nya gallerian Mood.

Frågan är bara, vilken bricka ska jag välja?!

Samtliga bilder från www.svenskttenn.se

Rätta tipsraden i föregående inlägg var för övrigt:
2 (naturligtvis gick bilen sönder..!)
1 X 2 (ibland måste man helgardera)
X (jag måste piffa tydligen)
1 eller X (båda är ungefär lika rätt)
2 (japp, så bitande är det här att man drar på sig både vantar och vinterjacka. Skandal!)









fredag 11 maj 2012

Tipstävling

Då inleder vi färden mot helgen med ett stycke enklare tipstävling. Dock utan pris, utan mer som en fredagsunderhållning. Och så äran förstås av att ha alla rätt!

1. Flyttfirman skulle anlända onsdag kl 08, enligt överenskommelse. När anlände de egentligen?
1. Redan dagen innan för att packa och förbereda på passande vis
X. Fröken Fräken fick ringa en påtvingad flyttfirma bestående av personer med samma genetiska arvsmassa som sagda fröken, istället
2: Torsdag kl 08.30 efter att flyttbilen gått sönder dagen innan

2. Fungerar internetuppkopplingen i Fröken Fräkens "nya" lägenhet?
1. Nix
X. Näpp
2. Trodde du verkligen det?!

3. Fröken Fräkens inställning till det tillfälliga boendet var att leva sparsmakat och minimalistiskt, dra ned på pynt och piffning. Hur har det gått med det?
1. Jo tack, även de gamla spartanerna skulle trivas på det nya stället
X. Fröken Fräken tänker ägna lunchen åt att handla självhäftande plast för ett girlangprojekt och köpa doftljus, och under helgen fixa ett tyg som man kan hänga som väggdekoration och sy nya gardiner till köket.
2. Det är kartonger överallt, så jag vet inte!!!

4. Hur underbart är det att ha ett fungerande badrum i den nya lägenheten?
1. Jag hjular på gräsmattan
X. Jag vill bosätta mig i badrummet
2. Nämen, det är väl trevligt att i min ordinarie lägenhet istället duscha i en källarlokal som är belägen i anslutning till den bastu som kan användas av hela kvarteret?

Bonusfråga! Det är den 11 maj. Vad är lämplig klädsel om man tänker sig en cykeltur till stadens centrum?
1. Shortstajm baby!
X. Man slänger på sig en jeansjacka.
2. Vinterjacka, fingervanta och lång sjal.


Men titta vad man hittar när man packar för att flytta? En tavla jag som jag målat för flera år sedan.



måndag 7 maj 2012

Pysselpaus

Ungefär kl. 23.14 i lördagskväll fick jag en pysselidé som i sin enkelhet var fenomenal.

Då måste man helt enkelt pausa i den film som man ser! (Det kan hända att alla i soffan inte höll med..) Fram med ett stycke fat (i någon form av konstgjort stenmaterial?) som jag testmålade ett varv med Granits skoltavlefärg (ja, jag säger ju det, jag målar allt med den nu för tiden). Då det visade sig att färgen faktiskt fäste på detta underlag, så har jag målat ett par varv till på fatet under söndagen, sedan även målat en ljushållare (finns på Panduro bl.a.) med samma färg. Och så lite lim dem emellan, och vips har man ett ljusfat! Och så fick jag den ljusstake där ljushållaren är ocentrerad som jag velat ha.

Men jag kan ju rekommendera att man pyntar fatet med annat än rosmarin för det ser bara ut som en liten buske som blåst in från sidan.



Denna vecka bär det till slut av till en ny lägenhet, så vi får se hur mycket jag kan vistas i bloggvärlden...

lördag 5 maj 2012

Om att vara glad

Det här är inte en  s.k. feel good-blogg.
Det här är en blogg som livet är mest, innehållandes både glädje och eländes elände, samt en massa pyssel på det. Ibland är jag sur över en snöstorm i maj, som nu, och ibland är jag euforisk över tidernas loppisfynd. Ibland behöver jag skriva av mig när någon behandlat mig illa, ibland berättar jag inte allt som jag känner.

Det sägs att man kan välja glädje, att det bara är att tänka positivt och att det är upp till mig som individ att vända allt till det bästa. Skärp dig bara, så blir du lycklig, ungefär. Mår jag dåligt kan jag uppleva det som väldigt provocerande, att jag borde må bra, egentligen.

Tänk om det vore så enkelt att man bara kan välja att vara lycklig! Vore det så, så skulle ju alla vara glada och lyckliga jämt.
Visst är det också så att det inte blir bättre av att fokusera på det negativa. Men livet drabbar en på olika sätt. Jag kanske förlorar en älskad anhörig, jag blir lämnad eller blir av med mitt jobb. Då måste man lyfta upp sorgen till ytan, och inte låtsas som om allt är okej. Att få gråta tills det inte finns några tårar mer, skrika av ilska eller helt tappa sin gnista, med vetskapen om att det trots allt är så att smärtan inte varar för evigt. Hur lång tid det tar innan man blir glad igen är olika, och måste få vara så.

Jag tror att någonstans måste man acceptera att allt inte är rosenskimrande jämt. Jag tror att man sätter upp ett ouppnåligt mål för sig själv om man tror att man alltid kan vara lycklig och glad. Förmodligen det som hindrar en från att vara glad! Det blir en oerhörd press på mig som individ att känna att det är mitt eget fel om jag är olycklig.
För, om vi aldrig vore olyckliga, hur skulle vi då märka när vi är lyckliga?










torsdag 3 maj 2012

Där körsbärsträden inte blommar

Idag har jag slut på ord.
Det kan bero på att jag går omkring, muttrar och jag märker möbler med post it-lappar till flyttfirman.
Eller att vi har haft plus fem grader idag (jaaa, FEM ynka plusgrader..!) och att det dessutom haglade!
Eller att jag ska börja vara ledig på fredageftermiddagar.
Eller att jag är helt i chock sedan jag föll för detta tyg, som inte alls är min vanliga stil.

Så jag säger inget mer än så.

tisdag 1 maj 2012

Det blåmönstrade slår tillbaka

Egentligen är jag just nu inne i en period då jag vill inreda i vitt och svart, grafiskt, 50-tal och enkelt. När jag inte är mitt uppe i att packa alltså.
Så hur kommer det då sig att jag både släpat hem en äkta torpartrasmatta i blått och rosmönstrade porslinskoppar i helgen?

Ja, det är väl den där jädra sommaren som tar så god tid på sig att man inser att man får försöka ordna sommarkänslan själv.