söndag 31 juli 2011

En tidsmaskin tack!

Vänta nu här - sista juli? IDAG??
Nänä, det här ska vi allt bli två om! Här känns det mer som, tja... 4 juli, så kan vi säga att det är det istället? Då har jag i så fall fem veckor kvar på min semester, så det skulle kännas mycket bättre! Men vad bra, då säger vi så!

Full sommar råder än, och särskilt ute på koloniträdgårdarna.
Det var helt fantastiskt med alla fjärilar som fladdrade runt mig, överallt där jag gick.
Och så träffade jag på kaxiga höns som var på rymmen och tog sig friheter!

Idag känner jag för att måla något, så nu får alla möbler se upp...

Tyvärr vet jag inte riktigt vad som hände med färginställningarna på min kamera..?



lördag 30 juli 2011

Hur man inte bör inleda en morgon

Ho-ho!
Var är alla ni som brukar kika in här?
Har ni fullt upp med att semestra och har lyckats hitta datorns avstängningsknapp? (det där sistnämnda skulle jag behöva hjälp med!)

Här är man uppe med tuppen - ja, enligt mitt sätt att se det... Efter att jag drömt både att man opererade bort min kropp och ersatte den med en i plast, och sedan att allt jag ägde stals ifrån mig, kändes det som att det var läge att stiga upp. Då hade iofs den plågsamt morgonpigge herr Fräken redan dragit iväg på äventyr.
Efter frukostätande och städande så sitter jag nu här och känner mig både pysselparalyserad samt "men-herregud-jag-har-ju-inte-gjort-något-under-semestern!".

Resten av kvarteret verkar djupt försjunken i sömn, förmodligen på grund av allt grillande, gasande med mopeder och elgitarrlirande som de ägnade sig åt igår. Hade jag haft en grästrimmer vet jag vad jag skulle ha gjort nu...

Jag tror det vankas en tur till koloniträdgårdarna idag för att få mig på rätt köl igen!


fredag 29 juli 2011

Colour me irriterad

Ni vet hur de i alla inredningsprogram och -tidningar säger att om man hittar en inspirationsbild där en vacker färgnyans förekommer, så ska man vända sig direkt till proffsen på färgaffärer så kan de ta ut färgen åt en?

HA!!!

Det fungerar då inte på någon av färgaffärerna här i stan, jag har försökt!
På den första färgaffärern ville jag ha hjälp med att hitta en grå färg som inte drog åt blått. Förmodligen inte ett helt ovanligt önskemål, kan man tycka. Försäljaren där sa att jag måste ha en färgkod med mig, annars gick det inte, för hon visste minsann inte sådant.
På den andra färgaffären hade jag med mig faten på bilderna nedan och ville ha den gröna färgen de har. Då möttes jag av en försäljare som slängde fram hela NCS-solfjädern med färgnyanser och sa "Välj själv!" och sedan gick iväg.

Men försöker man köpa obruten vit färg, då är de minsann där och tycker att man ju inte kan måla kritvitt...

Loppisfynd från tiden då man fortfarande hade flera veckor kvar på semestern.
Nu har man bara en ynka vecka kvar... hjälp!

onsdag 27 juli 2011

Sommartider är spraytider

Den senaste tiden har jag fått en del frågor kring sprayfärg. Man kan även läsa lite mer om spraytips här.
Bland annat har ni undrat om man kan spraya blanka och lackade föremål och glas. Och det var jag också nyfiken på om det gick. Jag har tidigare sprayat keramik utan lack, vilket gick bra.
I rent vetenskapligt syfte inhandlades därför en liten keramikljusstake i någon slags gul färg som också var lackad.


Efter ett par omgångar med blank vit sprayfärg så ser den numera ut såhär.

Jag märkte snabbt att det var väldigt tunna lager med sprayfärg som gällde, annars började färgen rinna direkt! Ju blankare föremål, desto större chans att färgen rinner!
På keramik kan man nog prova att använda sig av ett väldigt fint sandpapper och slipa lite lätt för bättre fäste, men jag är tveksam om det funkar på glas. Reporna på glas lär nog synas genom sprayfärgen som inte är så bra på att dölja skavanker.

Dock, och det här kanske ni redan har förstått, kan man inte spraya sådant som man tänkt ha mat på, äta ifrån eller ha vatten i under långa perioder.


Regnet och molnen drog igår bort i samma stund som jag skrev om dem, så det blev inte så mycket pysslade som jag hade tänkt. Just nu skiner solen, fastän det visst ska regna?! Kanske SMHI glömde bort att tala om det för vädergudarna... så jag vågar mig nog en sväng till stan!

tisdag 26 juli 2011

You say regn, I say pysselväder

Igår ringde en vän och ville absolut ha med mig på en loppis där de hade halva priset på allt. Så, jag tog med en suck en paus i mitt efterlängade städande och uppoffrade mig.

Eller om det var jag som övertalade vännen att hänga med på loppis och studsade ut ur hemmet i ren lycka över att bli räddad från städandet?
Ja, det är inte så lätt att veta.

Och en del blandade fynd blev det! Man kan väl säga att priserna är lite annorlunda mot det som jag handlade i Stockholm - detta gick lös på 35 kronor.

En bricka i den här modellen har jag letat länge efter!
Kanske ska den sprayas...

Fina kökshanddukar!
På loppisar kan sådana här kökshanddukar vara solkiga,
de är ofta gula där de varit vikta. Men det går bort i tvätten!
Värre är det med enstaka fläckar.

Söt skål, fastän mönstret var lite bortblekt.

Här är det nu helt perfekt väder för pysslande, och pyssel är vad det ska bli. Nya gardiner till vardagsrummet, nytt strykbordsöverdrag, nytt tyg till bokhylledörrarna, nya kuddar och så ska jag testa en idé för hur man kan patinera lerkrukor.

Och ni söderöver som har klagat över dåligt sommarväder, ni måste ju haft världens möjligheter att pyssla massor??

måndag 25 juli 2011

Och det kändes som regn efter en lång het sommar

Tänka sig! Det regnade igår kväll! Minns inte när det senast skedde... Under dagen var det molnigt, hett och en luftfuktighet på typ 500 % så det var väldigt skönt när regnet till slut kom. Nu är vi tillbaka till sol och blå himmel.

Även i Stockholm hade vi tur med vädret - ja det var nästan för varmt ibland! Men nu förstår jag ju varför stockholmare har sådana problem under vintern och klagar över hur kallt det är när det bara är -7 grader. Jag vet inte hur många jag nu såg iklädda jacka (ofta i skinn för en extra värmande effekt), stickade tröjor, uggs, stövlar med yllestrumpor stickandes upp ur och sjalar virade många varv runt halsen. Mitt i sommaren!!! Jisses!

Här pågår lite efterkalasande, men när det är avslutat kan man börja pyssla och stöka till igen. Men innan jag åkte bort hann jag med att få för mig att måla en bordsskiva rutig och genomföra det. Och såhär blev det!



lördag 23 juli 2011

Vi är här nu Ester!

Ja, jag gillar att resa bort, men jag älskar verkligen att komma hem.
Och just denna dag är jag väldigt glad över att jag har den fantastiska möjligheten att komma hem till alla och allt som jag håller kärt.

Senare kommer det inlägg om hur frusna stockholmare måste vara, tyginköp, en blå prinsessa, hur man äntligen hittar knoppbrädor och hur otroligt pysselsugen jag är. Så det blir mer om vår resa! För även om världen inte blir densamma igen, ska vi aldrig sluta göra det vi tycker om.

Medan jag var borta så växte sig mina krasseplantor hur stora som helst!
Så går det när man bor på den soligaste platsen i Sverige...

Och ett hjärtinnerligt tack för alla gratulationer!

söndag 17 juli 2011

Dags att fira!

Nä, hörrni, så här kan vi ju inte ha det!

Nu är det bara tre skälvande veckor kvar på min semester (vilket jag gör mitt bästa för att förtränga) så nu gäller det att sätta sprätt på de återstående dagarna på bästa sätt. Dessutom passar jag på att fylla år - tänka sig, 23 i år igen!

Så nu drar herr Fräken och jag  iväg på lite rajtan tajtan, där vi hoppas på lyxigt hotell, stiliga tyginköp och gourmetmåltider i vanlig ordning. Och så får jag förhoppningsvis lite påfyllning på inspirationsfronten så att ni kan få se mitt sovrum i piffat skick när jag är tillbaka.

Man skulle kunna tro att jag fått nog av att måla, men inte!
Ett par färgglada gräsänder i trä har blivit vita...

...och ett par ramar och en pannå har också fått färg...

...medan den loppisfyndade krukan var perfekt som den var!

fredag 15 juli 2011

Njutande

Äntligen klar med målandet!
Nu är det jag som går ut och lägger mig ute i gräset och njuter av sommarsolen.

Skynda att älska varenda minut du får av sommaren! Även om du befinner dig i mitt i ett strilande regn någonstans så har du hela den grönskande sommaren runt omkring dig, och solen alldeles bakom molnet. Våga inte ens tänka på höst och att mysa under någon filt nu...

torsdag 14 juli 2011

Inte den behagfulla upplevelse som jag hoppats på

Helt klart är att mitt minne inte är vad det en gång var. Och min kropp verkar falla ihop dessutom.

Ja, jag talar om målandet av sovrumsväggarna och dess bieffekter. Som jag minns det så gick det fort, problemfritt och smidigt att måla köksväggarna, och så fick jag för mig att det skulle vara likadant med detta rum.
HA!

Hur kunde jag tro det? Och jag har träningsvärk i varenda muskel som jag inte visste om att jag hade.

Men snyggt, det blir det. När jag någon gång är klar, och kan återgå till att lukta på blommorna.

Och tänk, inget regn än.

onsdag 13 juli 2011

Sakta mak

Det är lite konstigt det här, hur kan dagarna gå så fort när jag själv rör mig i så sakta mak?
Det blir sovmorgon till åtminstone halv nio, oftast längre. Jag går och släpar fötterna efter mig ett bra tag när jag väl stiger upp. Men varför inte, när jag nu har semester?! Det är bara att inse, jag blir aldrig någon morgonmänniska som full av entusiasm möter dagen. Så, det är lika bra att sluta ha dåligt samvete för det!

Men. Det står en färghink på 10 liter och väntar på mig i hallen! Nu ska sovrummet målas om! Det kommer att gå fort som attan att måla. Jag måste bara handla en roller, få hit en stege, tejpa lister som inte ska målas och flytta möbler.
Hm. Det kommer nog inte att gå lika snabbt. Man kanske skulle filosofera i soffan ett tag till först..?



Jag hittade en gammal papperskorg i trä på loppis för någon vecka sedan. Hade gärna velat behålla den som den var med en slingrande bladranka på, men tyvärr var det konstiga stora svarta streck på som inte gick bort. Så jag målade och tapetserade om den. Här ska nu andra tapetprover och fina papper husera.

måndag 11 juli 2011

När man väger sina ord mycket noga

Hum-hum.
Hur ska jag formulera det här då...

Ja, jag vet att jag sa att jag inte skulle klaga på värmen, så detta är inget klagomål, utan mer..vad ska vi säga, jo; ett konstaterande av vissa meterologiska fenomen!
Det har varit sol från klarblå himmel och stekhett i ungefär tre veckor nu. Detta gör att det liksom blir lite knepigt att göra så mycket annat än att ligga utslagen i lämplig möbel. Och jag har massor av halvfärdiga pyssel på lut som jag inte mäktat med att slutföra.

Så vädret, det är helt okej om du har lust med lite regn i en dag. Men observera, jag sa EN DAG, inte resten av sommaren. Vi har ju en solliga att vinna.

Men man kan äntligen äta egna jordgubbar!
Har ni inte ätit jordgubbar från Norrbotten vet ni inte hur jordgubbar kan smaka!

Och så kan man släpa sig till en loppis med sina sista krafter,
och fynda både kökshanduk och en stor duk i linne för 20 kr!

söndag 10 juli 2011

Anledningar till att inte åka till Ikea

Åh herreminje.
Åh herreminje.

Här ligger jag på soffan och är fortfarande helt utslagen efter gårdagens marathonresa till Ikea.

Utifrån denna resa kan jag komma med en del rekommendationer. Således, åk inte till Ikea om..
  • du bara har sovit 2 ½ timme och vet med dig att du blir lite grinig om du har sovit för lite.
  • det är +28 grader och stekhet sol, då är det bättre att stanna hemma än att spendera fyra timmar t o r i bil.
  • det är +28 grader och stekhet sol och luftkonditioneringen på Ikeavaruhuset är sönder.
  • du och sällskapet har helt olika uppfattningar om vad man ska göra på Ikea och hur länge man ska vara där.
  • sällskapet börjar gräla, och fortsätter att gräla hela vägen hem. För då får du sitta i baksätet och försöka se osynlig ut.
  • det visar sig att du både ätit och druckit för lite och tillbringar hela kvällen med att må illa (se till att hunnit hem då!)

    
    Stanna i sängen hela dagen låter rätt skönt.
    Om det inte vore för varmt för det..
    Vackra bilder från Ikeas Livet Hemma
    


fredag 8 juli 2011

Det här med magkänsla

Jag hör ofta folk säga att "man ska gå på sin magkänsla".
Exakt vad menar ni med detta?

En anledning till att jag är så bra på små förändringar här hemma, är kanske att jag inte är så bra på stora förändringar. Byta jobb, flytta, köpa bostadsrätt, tala ut med människor som man inte kommer överens med, ja listan kan göras lång. Jag är nämligen expert på att överanalysera varje beslut.
Vissa personer kastar sig med friskt mod in i det nya, medan jag funderar över varje konsekvens.
Min magkänsla skriker alltid "Nej, nej, nej!" även då jag vet att förändringen är bra, och att jag kommer att vara överlycklig sedan.

Så, hur läxar man egentligen upp sin magkänsla?
Medan ni kommer på något bra svar på detta, så ska jag förstora upp frågan kring huruvida jag ska måla om mina vardagsrumsväggar eller ej (För tänk om jag kommer på att jag ska flytta, då kanske jag måste återställa allt, och det blir ju ett himla jobb! Och egentligen är jag ju ganska trött, orkar jag dra igång det? Eller gillar jag ändå tapeterna som de är?)


Men man kan muntra upp diskandet genom att ställa en minibukett
med penséer i kökshyllan ovanför diskbänken.
Penséerna har frösått sig själva i gräsmattan här!

onsdag 6 juli 2011

En lavendel måste man ha

Alltså, i vanliga fall kan det vara svårt att hinna med bloggen på grund av att man måste jobba och andra tråkiga saker.

Jag trodde att det skulle bli andra bullar på min semester. Men då hade jag ju helt glömt bort hur svårt det kan vara att hinna med bloggen när man har fullt upp med alla roliga saker man kan göra då!
Till exempel dra ett par svängar på loppisar och fynda Höganäskrus, gamla assietter, ett uppläggningsfat, en eftersökt bok, en hoper tygnystan, en gammal ram, krukor, linnehanddukar, sex gardinlängder, en gammal träpapperskorg och en Snöboll-ljuslykta. För 156 kronor.

Jag vill poängtera att jag även varit och lämnat sex fulla Ikeakassar med grejer till en loppis också. Så jag kan rensa!


Äntligen har en stor lavendel hittat hem till mig!
Och hoppsan, jag råkade visst klä om kökssoffelocket igen.

Nu ska här dammsugas, trots värmen. Kan ni tänka er vilken stad som leder solligan...?

måndag 4 juli 2011

Det spirar

Det börjar ordna upp sig med semesterplaner. I alla fall för den här veckan.
  • Igår inköptes färg för ett rutmålningsprojekt, och idag kom en leverans med tapetprover från Måleributiken
  • I en korg ligger tyg och gonar sig inför att bli två par gardiner
  • Det rensas hej vilt i både garderober och källarförråd
  • På onsdag blir det utflykt till grannkommunens loppisar, och på lördag en tur till Ikea
  • Det har fyndats gamla lerkrukor och planterats om, så nu har jag sådär många växter på balkongen som jag sade att jag inte skulle ha i år
Och tänk bara när jag ska städa efter allt detta, DET blir ett projekt om något!


Den här gröna charmören huserar ute på bakongen,
men jag vet inte vad den heter.
För er som undrade hur man syr en lampskärm som i inlägget nedan, så hittar ni en bra beskrivning hos den här bloggerskan.

lördag 2 juli 2011

Att vara till sig i en lampa

Ojojoj!
Synnerligen lovande start på både dagen och semestern! Och det trots att klockan inte ens är ett ännu.

Häromveckan råkade jag låta bli att köpa en lampfot på loppis. Turligt nog så tog herr Fräken och erbjöd sig(ja, vi kan beskriva det så...) att åka och köpa den, då jag var på jobbet.
Alltså, den var ju inte snygg i färgen då, men formen var trevlig (den överdimensionerade och hiskeliga lampskärm som satt på säger jag inget om).


Men så länge man har en burk sprayfärg står man aldrig rådlös! Så nu ser lampan ut såhär istället:



Har jag dessutom slagit på stort och ekiperat den med en lampskärm från Tine K? Å nej, lampstommen fyndades igår för en femma och jag har precis sytt klart tyget (som jag redan hade i gömmorna) till den. Inte helt lätt att få till, men jag är sjukt nöjd.

Nä, nu har jag inte tid med detta, jag ska måla en pannå mörkgrå, ta ned vardagsrumsgardinerna och bära upp ett bord från källaren innan jag äter lunch.

Life is good.

fredag 1 juli 2011

Direktsändning på den stora dagen

Välkomna, välkomna! Här står jag nu, omgiven av representanter från världspressen samt ett enda vimmel av personer från lokalbefolkningen. Stämningen är minst sagt upprymd, ja rent av elektrisk! Jag ser personer som står beredda med konfetti, som korkar upp champagne och som övar på hurrarop. Alldeles bredvid mig finns en blåsorkester som i detta nu provar ut fanfarer.

Vi står alla här och väntar på något fantastisk, ja man kan nog beskriva det vi ska få uppleva som sensationellt. Vilken minut som helst nu kommer Fröken Fräken att lämna arbetslokalen för att gå på semester i fem veckor, och vi har hört att det går så fort att hon spränger ljudvallen.

Vi börjar närma oss det avgörande ögonblicket nu. Jag ser att klockan närmar sig... och där, DÄR slår klockan två och vi kastas bakåt av den otroliga tryckvåg som uppstår i Fröken Fräkens bakhasor! Ojojoj! Det gick undan det där, hoppas att ni hann vara med! Och vad är det jag hör nu.. vänta.. jo, jag hör Fröken Fräken ropa "Jag är fri, jag är fri!"

Ja, nu är ni alla omtumlade förstår jag, så jag lämnar över till studion!