tisdag 30 november 2010

Fröken Fräken förlägger

Här fortsätter julpiffandet.
Med det menar jag att jag rotar runt och försöker upptäcka alla ställen som jag kan ha pulat in julgrejer på, samt funderar på var i hela fridens namn jag kan ha lagt min zinkbricka. Jag har en känsla av att jag lagt brickan ovanpå något. Och låt mig säga som så att den minnesbilden inte hjälper ett endaste dugg.

Under tiden jag letar kan ni spana in två saker som inhandlades under den senaste trippen till Stockholm. Ett till Myrsineträd (så att det jag redan hade inte skulle känna sig så ensam) och en finfin metallist från Panduro. Eller list.. det är mer ett böjbart band i sirlig metall. Tydligen skulle man ha det till att göra ljuskronor. Men jag har ju aldrig varit den som följt bruksanvisningar. Så, istället har jag fäst den på ett hyllplan, och vips blev hyllan mycket snyggare!


söndag 28 november 2010

Några enkla önskningar del 2

Kära Tomten!

Alltså, det verkar inte riktigt hända något med mina önskningar om ledighet och snabbt övergående vinter. Men okej, det kanske var lite för komplicerat, så nu har jag funderat ut några andra saker som säkert är betydligt enklare för dig att kirra. Dessa är av mer karaktärsdanande art.

1. Det skulle vara väldigt bra om jag från och med denna jul lär mig, då det blir dags att städa undan julen, att lägga alla julsaker tillsammans på ett ställe, förslagsvis i den låda som det står "Julsaker" på. Och att inte lägga julpyntet i en låda här, en påse där, några i källaren och andra i ett köksskåp.

2. Om det nu är absolut nödvändigt att jag måste bli äldre, skulle du kunna ordna så att jag blir morgonpigg som kompensation? Nåja, kan du komma på ett sätt för mig att leva för evigt utan att åldras, så är det ett acceptabelt andrahandsalternativ.

3. Skulle du kunna fixa så att jag börjar tycka om grovt bröd, havregrynsgröt och fisk istället för choklad och coca-cola?

Se så Tomten, raska på!




Absolut enklaste julpysslet! De fyra gamla ramarna satt uppe sedan tidigare, nu fick en ett rödvitt papperssnöre knutet omkring sig. Första paketet inslaget!

Och väggen bakom är inte rosa - det är bara det här himla vintermörkret som ställer till det!

lördag 27 november 2010

Glöm inte att lukta på blommorna

Jag ska snart susa iväg på glöggkalas i den bistra vinterkvällen. Förutom god mat, tårta och roligt sällskap så hoppas jag på en turnering i Trivial Pursuit där jag kan sopa de övriga av spelbrädet!

Har ni nu piffat och puffat så att det är så där härligt, perfekt och gulligt adventsmysigt i hemmets alla vrår?

Vet ni vad, det har inte jag (och så är jag ju lite allergiskt just mot begreppet "gulligt"). Det är hur stökigt som helst på vissa ställen och jag har inte tagit fram alla julgrejer än. Och det kommer alldeles säkert att bli en fin advent ändå.
Har ni barn så kommer de inte gå till skolan på måndag och klaga om ni inte har köpt en julstjärneblomma. Julgardinerna måste inte vara uppsatta, och det går bra även utan granris i en zinkhink ute på trappen. Säkerligen kommer ni också att njuta mycket mer om ni inte har tröttat ut er med att tiptopstäda överallt.

Det är fortfarande många dagar kvar till jul, dagar då man kan både pynta och ligga i soffan. Det finns inget måste, utan bara att man inte måste.

Årets adventsljustake!

fredag 26 november 2010

Perspektivet är löst

Det gäller att ha perspektiv.

Om det nu är -36 grader i Nikkaluokta, så är ju -18 grader, som det är här (plus att det blåser!), nästan att betrakta som vårvärme?!? Och nu när det är den 26: e november då är det ju baaaara sådär 140 dagar kvar till riktig vår. Fast, vänta nu här... 140 DAGAR!!? Det är ju evigheter. Jag kommer att försmäkta...

Så gick det med det positiva tänkandet.

Sedan kanske ni frågar er "Men huuuur många ljusstakar ska den där människan visa egentligen?!? 140 stycken?"
Tja, känner jag mig och mitt ljusstakesbegär rätt så ska man nog förbereda sig på att det kan bli en del i den vägen (å andra sidan ser man inte ett tänt stearinljus här mellan april och augusti) Gårdagens loppisfynd har lett till att jag hamnat i bryderi; ska jag behålla denna mässingsfärgad eller måla? Om jag ska måla, vilken färg? Jag lutar åt ljusgrått!




torsdag 25 november 2010

Julstämning

Här sprider jag julstämning för fullt!

Jepp, jag har redan satt upp - och tänt! - mina julstjärnor.
Jag har svurit över Rustas uppfattning om hur länge saker ska hålla, efter att ha konstaterat att min ljusslinga därifrån har gått sönder efter bara två veckor.
Jag har funderat på att baka lussekatter.
Jag sprayar ljusstakar i källaren (visst är sprayfärgslukt lite juligt i alla fall?)
Jag har läst gamla jultidningar igen, eftersom inte en enda inredningstidning i år har haft något vidare julnummer.
Och så är jag så himla sugen på att se den här , denna eller varför inte den här igen? (ni måste nog vara födda på 70-talet för att förstå storheten i dessa filmiska mästerverk)

Snart är det jag som tänder mitt pepparkaksdoftande ljus från Granit!
Spånkorgen är ett loppisfynd som var aprikost men som jag målat om, och näverstjärnorna kommer också från Granit.

tisdag 23 november 2010

Snöns fem lagar

Om du önskar dig snö, kommer du inte att få snö.

Om du önskar dig snö, kan det ibland hända att du ändå får snö. Tro då inte att snön kommer att äta upp dig.

Om du önskar dig snö, och får snö, så kan du inte sedan klaga på att du fick för mycket snö. Du fick ju som du ville!

Om du önskar dig snö, och får snö, kan du inte sedan klaga på att den låg kvar för länge. Du fick ju som du ville!

Om du inte vill ha snö, så kommer du att få snö. Massor av snö.



Jag har hamnat i något burkbegär just nu. Och så mycket the som man dricker nu, kan det behövas förvaring till det.

måndag 22 november 2010

Det trodde ni aldrig!

Idag har jag haft en charmant trevlig måndag!

Att säga det känns ungefär lika onaturligt som att säga att jag gillar vintern. Men så var det faktiskt!
(Ja, jo, jag var ju på jobbet och försökte skapa lite ordning först, men det behöver vi inte orda så mycket om.)

På eftermiddagen lekte jag turist i min egen stad. Jag har nämligan varit på bussutflykt och besökt affärer som jag aldrig annars brukar gå i. Varit på sightseeing, letat skojiga grejer i matbutiker, kläckt idéer till årets julkort, köpt finfina adventsstjärnor, fyllt på garnförrådet, hittat julklappar och till slut kommit hem med lite hämtmat.

Himla trevligt! Tänk ändå att man inte behöver en dyksemester vid Maldiverna för att bli på gott humör! Jag har varit på så energisk att jag helt har tröttat ut herr Fräken.

Ljusstakarna längst till höger och vänster var de som fyndades när det var så eländigt.
Dokumentet som skymtar till vänster ska bli tavla!

söndag 21 november 2010

Några enkla önskningar del 1

Kära Tomten!

Jag förstår att du har mycket att göra nu, så därför tänkte jag vara ute i god tid och framföra några önskemål från min sida. Eftersom du verkar vara en snubbe med magiska krafter och de rätta kontakterna tänker jag att dessa önskningar är en baggis för dig att ordna.

För det första tänker jag mig att jullovet börjar NU. Jag har massor med julpyssel och idéer som jag vill genomföra, och visst är det väl mycket roligare om jag får ägna mig åt det istället för att vara på jobbet?

För det andra så vill jag ju hinna njuta av julen ordentligt, så jag tänker mig ledigt över alla julhelgdagar och vardagar där emellan.

För det tredje så brukar det ju kännas ganska tomt, när julhelgerna är förbi, och man kan behöva en viss omställningstid, så vad sägs om en månads ledighet efter trettondagen?

För det fjärde så kan väl du och väderguden göra en deal så att vi inleder 2011 med att gå direkt på våren och skippar snön, minusgrader och vintern?

Vänligen,
Fröken Fräken

lördag 20 november 2010

Loppis, loppis, strålande loppis



Det har tydligen effekt att klaga på loppisutbudet!
För idag svischade jag in och greppade ett par naggande goda fynd. Nu plockas ju alla julgrejer fram ur loppisgömmorna, och det är alltid lika intressant att se vad som bedöms vara julsaker...

Just nu är ju snyggheten i två av de tre fynden väl dolda. Men låt mig bända bort lite stearin (finns det något fantastiskt bra knep för att få bort stearin förresten? Gärna något som tar fem minuter!) och måla ljusstaken bara, så ska ni få se. Och den låååånga gardinkappan, formsydd dessutom (...), ska få ett helt nytt liv.

fredag 19 november 2010

En kompis i keramik

Det finns egentligen bara en tråkig sak med loppisar. Eller förresten två.

Det som är näst mest trist är att det börjar bli lite väl populärt att gå på loppis. Loppisarna blir både dyrare och det blir svårare att hitta de riktiga fynden.
Det mest tråkiga är att det oftast bara finns en snygg ljusstake, en finfin kruka eller en härlig broderad kudde av samma sort. Eller tre stolar när man vill ha fyra. Och man kan inte direkt be loppisen att beställa hem fler.

Men när man då till slut hittar en kompis till en älskad keramikbytta, blir glädjen desto större. Jag undrar vem som tillverkat dessa? Någon som känner igen dessa? De känns handgjorda ut, speciellt glasyren.

Den ena köptes för tre somrar sedan för 7 kr och den andra för någon helg sedan för 10 kr. Som sagt, det blir bara dyrare på loppisarna...


onsdag 17 november 2010

Fyra saker

Hemkommen från Stockholm, och utmanad av Sigrid att berätta fyra saker om fyra saker. Jag fick dock förtroendet att byta ut kategorin "Fyra tv-program jag ser" eftersom jag inte ser särskilt mycket på tv...

Fyra butiker jag alltid besöker i Stockholm:
  • Iris Hantverk
  • Granit
  • Ohlssons tyger
  • Panduro
 Fyra saker jag gjort idag:
  • Beklagat mig över bristen på ljudisolering på hotellet i Stockholm
  • Ätit mörk choklad med citronsmak
  • Invigt mina nya ljuslyktor från Berry Details
  • Tänkt på helgen ungefär 323 gånger
Fyra saker jag längtar efter:
  • Sommar
  • Plusgrader
  • Sol
  • Grönskande träd
Fyra saker på önskelistan:
(är inte det här nästan samma som punkt 3?)
  • Trearmad betongljusstake från Norrgavel
  • Ett par riktigt snygga OCH bekväma skor
  • Leksandsstolar
  • Den perfekta bostadsrätten i ett sekelskifteshus

Och på tal om Iris Hantverk (som för övrigt är en butik som det doftar underbart i!), här är tre zinkskålar som jag köpte till värsta fyndpriset, 70 kr för alla tre!


Även då det är "ljust" ute, så blir fotona ändå gryniga...

måndag 15 november 2010

Ingen vila

Alla reagerar vi olika.
När det för en gångs skull faktiskt är sol när man stiger upp, som det var på söndagen, kan man glatt snöra på sig skidorna och ge sig ut i skogen.

Som om det någonsin skulle vara ett alternativ för mig! Ha!

Nänä, man tänker istället att äntligen kan man fotografera lite till bloggen under någorlunda ljusförhållanden. Upp och arrangera, hitta fina hörn, leta upp pyssel som ska förevigas och röja undan stök. Hela tiden hör man Gunde Svan hojta "Skynda, skynda!!" inom sig, för man vet aldrig när solen försvinner.

Tur då att mina tavlor nu äntligen var klara! Jag har använt två 50 x 50 cm dukpannåer (5 cm djupa) som jag målat och limmat fast träbokstäver från Panduro på. Först målade jag pannån i en rosagrå färg, och bokstäverna mörkgrå. Det blev inte bra. Så nu är allt målat med vit takfärg, matt (endast glans 2!) och jag är nöjd. Tanken är att dessa ska upp i sovrummet, och mellan dem ska en spetstavla sitta.


Medan ni läser detta så susar jag iväg mot Stockholm!

lördag 13 november 2010

Ännu en härlig lördag

Förmiddagens utflykt i skog och mark har tagit hela eftermiddagen att återhämta sig från.

Det visade sig att det inte alls var för tidigt att gå på jakt efter minigranar. Snarare för sent. I alla fall om man ser ett rejält snölager som ett hinder. Och det gör jag! Jag har pulsat, fått snö innanför skorna och blivit kall och blöt. Och en enda ynka minigran var presentabel nog att följa med hem.

Som sagt. Vad är det för fel på sommar året om???

Nu ska jag tvätta ungefär sjuttiosex maskiner med tvätt. En av dem kommer att innehålla detta virkade överkast som fyndades i veckan. (Har ni förresten provat att färga något liknande? Hur gick det?)
Och jag har städat också.
Vilket glamouröst liv jag lever!..


fredag 12 november 2010

Eller

Äntligen fredag!
Äntligen helg!

Den här helgen ska jag absolut städa och organisera om i källaren. Jajamen, så får det bli. Flitigt städande, det ska bli min helgmelodi.

Ja, om jag inte kommer på något annat roligare att göra.
Virka en kudde, torka apelsinskivor, göra etiketter till adventsljusen, baka kladdkaka, måla klart bokstavstavlorna, byta gardiner i sovrummet, försöka hitta lingonris, gå på loppis eller se en hög med filmer till exempel.
Men något sådant skulle jag ju aldrig få för mig när jag nu bestämt mig för att städa.
Näääädå.


Om ni inte heller kommer på något roligare att göra, kan jag verkligen rekommendera Maison Belles spray med juldoft (apelsin och kanel) till städningen. Den luktar så gott att det vore en hädelse att bara använda den under julen!

torsdag 11 november 2010

Vikten av ett hjärta

För en vecka sedan kånkade jag runt på mitt hjärta. Runt i Stockholm, till ett hotell, från ett hotell, på tunnelbana, runt i Stockholm en gång till, på Arlanda Express, runt på Arlanda, upp på ett flygplan, ut ur ett flygplan, in i en taxi och till slut in genom dörren hemma.

Jo, och sade jag att hjärtat var av grenar, 50 x 60 cm och alldeles alldeles underbart?
Och ledde till att det blev omflyttningar på hyllan i köket igen.


onsdag 10 november 2010

Fröken Fräken experimenterar

Titta noga. Vad ser ni på bilderna nedan?

Ett väl tidigt försök till att börja julpynta?

Ja, jag kan hålla med om att det ser ut så för det otränade ögat. Men egentligen pågår här ett högst vetenskapligt experiment. Förra julen var jag förkyld nästan hela ledigheten, vilket i sig var en skandal och ett stort störningsmoment för mina pysselplaner. Då började jag fundera på om förkylningen egentligen var en allergi mot granar. För mina vänner, en och annan minigran fanns vid tidpunkten i det fräkenska hemmet.

("Du hade väl typ 17 minigranar" yrar herr Fräken här i bakgrunden)

Denna jul tar jag inga risker. Särskilt inte när julhelgen är så förtvivlat kort. Så nu har jag lite grangrenar på prov för att se hur min näsa reagerar. Det verkar lovande hittills.



Och jo, lite mysigt är det också!

måndag 8 november 2010

Minus och plus

Innan jag börjar berätta om dagens händelse så måste den sättas i rätt perspektiv:
Det var -24 i natt inte långt ifrån där jag bor.
Ergo: det var alltså synd om mig!

Så ramlar man in på en loppis, med knappt någon känsel i fingrarna p.g.a kyla, ska man enbart vara tacksam över att man kunde greppa fyra ljusstakar som var alldeles underbara! Inte alls säga något i stil med. "Men har inte du massor med ljusstakar redan?!"

(och förresten fanns det ytterligare tre ljusstakar som jag hade kunnat köpa, men jag lät bli. Vad är det om inte bevis på min oerhörda karaktärsstyrka??)


Ljusstakarna på bilden ska inte förväxlas med ljusstakarna som figurerar i detta inlägg. Dessa betongljusstakar är nämligen helt oskyldiga.
Och den blåa tiden är här...

söndag 7 november 2010

I uthärdandets tid

Japp, nu är den här. Uthärdandets tid.
Snön är här på riktigt, och det är bara att försöka att härda ut fram till i slutet av april. När det förhoppningsvis blir vår igen.
Man får även försöka uthärda det faktum att man har ungefär en kvart om dagen då det är möjligt att fotografera, och då endast på ett begränsat antal platser hemmavid. Just den kvarten är man sällan hemma dessutom.

Suuuuuck.

Jag märker att jag också tycks ha snöat in (hahaha.. tur att man har humorn i behåll i alla fall..) på näver. Jag har ju tidigare fyndat näverburkar som ni varit en smula skeptiska till, men jag gillar dem! Och det blir en helt annan stil på dem i vitt, någon slags blandning av allmoge och Orienten. Det funkar både att måla dem med vanlig målarfärg och med sprayfärg.

Före:

Efter:

fredag 5 november 2010

Bubbel, bloggar och björk

Sisådärja, då var man hemma igen! Härligt!
Att komma hem med väskan full av fynd och pysselmaterial, och veta att man är ledig i tre dagar gör att man blir bubblande glad. Dessutom ska jag hinna med en koppis idag.

Vad intressant det var att läsa alla era tankar om ert och andras bloggande. Jag lovade ju att ge min syn på det också, so here it goes.

Jag läser främst inredningsbloggar, särskilt de med vackra foton OCH bra text, och som rör ungefär samma inredningsstil som jag själv gillar så att jag kan bli inspirerad. De får gärna handla om pyssel, återbruk, eget skapande och ha en personlig stil. Bloggar som bara visar upp produktbilder från (eget eller andras) företag och innehåller mycket reklam undviker jag.

Det finns även en del andra bloggar inom andra ämnen som jag läser för att de är så otroligt välskrivna. Jag är väl skadad av det jag arbetar med, men jag har väldigt svårt att läsa bloggar fulla av särskrivningar (det heter inte *jätte gott*, *jul grans kulor* eller *lägenhets visning*), talspråk, långa texter utan radbrytningar eller när grammatiken blir så dålig att man faktiskt inte förstår vad texten handlar om (jag förstår att det inte är så lätt för alla att uttrycka sig i skrift)

Jag är inte heller så intresserad av bloggar som bara handlar om att vänta barn, bloggarens barn eller barnbarn. Den där modersgenen fick aldrig jag. Jag vill inte ha barn, och har liksom inget jag kan säga på sådana bloggar..
För privata och dagboksliknande bloggar som främst intresserar den omedelbara familjen till bloggaren är nog inte heller mitt gebit. Ska man skriva om sådant för att intressera en vidare grupp måste man skriva på ett väldigt bra sätt.

Jag har något av en plan för mitt bloggande. Från första början visste jag att jag ville vara anonym i bloggen för att kunna skriva precis som jag vill så att jag inte behöver tänka på vem som läser bloggen och som kanske känner mig ute i verkligheten. Dessutom var det skapandet som jag vill fokusera på, inte mig själv. Jag hoppas på att inspirera andra till att göra saker själva. Att figurera i tidningar, eller visa upp mitt hem i andra forum är jag inte intresserad av. Jag väljer blogginlägg som jag tror intresserar de som läser här, men slänger även ibland in lite oväntade saker, så att man blir överraskad.

För mig är det roligt och lustfyllt också att skriva, och därför lägger jag ner en hel del tid på texten - det är viktigt för mig. Jag märker att en del bara tittar på bilderna eftersom jag får frågor bland kommentarerna vars svar man hittar i texten om man läser den... Men det är väldigt, väldigt roligt med alla er som läser och berömmer mitt sätt att skriva!!



Här åker man till Stockholm, och kommer hem med en massa skogsgrejer.. hmm? Björkburkar från Granit och ett Myrsineträd fick följa med hem.

måndag 1 november 2010

Hejdå...

...nu åker jag snart till Stockholm!

Medan jag är borta så tänkte jag att det kunde vara intressant att höra hur ni ser på bloggande; både hos de bloggar ni läser och om ni själva bloggar, hur ni tänker?

Hos andra bloggar; vad tycker ni om att läsa om? Är ni främst intresserad av texten eller bilderna? Läser ni bara inredningsbloggar? Någon särskild inriktning som ni gillar? Pyssel, köptips, speciell inredningsstil? Finns det något som skulle få er att sluta läsa en blogg?

Om du bloggar själv, vad har du för syfte med den? Tänker du att du riktar dig mot en särskild målgrupp? Har du någon plan med ditt bloggande? (Gissa vad jag jobbar med?...)

Jag åerkommer med mina tankar kring detta när jag är tillbaka, lagom till helgen!


Lärkträdskvistar är finfina att linda batteridrivna ljusslingor runt!