söndag 28 februari 2010

Det finns ingen tid som nu

Hej, jag heter Fröken Fräken och jag har inget tålamod alls!

Här har man köpt finaste taklampan, fraktat hem den genom snömodd, berusade turister i Gamla stan, stökiga medresenärer och andra umbäranden, och då vill man ju få upp den i taket på direkten. Jag finner mig i att det är lite sent att börja få upp den kl 23 på fredagskvällen när man kommer hem. Men lördag förmiddag, då ska den banne mig upp!

Jaha, då visar det sig att det finns två ynka detaljer som sätter käppar i hjulet. Lampan har sådan upphängning att man måste korta av sladden och göra vissa omkopplingar i det elektriska för att kunna hänga upp den. Och det andra är att ingen av de elektriskt kunniga personerna i familjen tycker att den måste upp på lördag förmiddag. VA? Nej, måndag kväll, möjligen...

Suck.


lördag 27 februari 2010

Jag vet inte vad jag har köpt, men tungt var det!

En del pratar om spinning och styrketräning, men följ med på ett shoppingpass med mig så får ni känna på maximal träning. Jag är helt slut i kroppen idag!

Det var ju inte helt idealiskt shoppingväder dock. På torsdagen var det snömodd överallt (alltså är det förbjudet att skotta undan snö i Stockholm?!). På fredagen så blev det plusgrader och vilket ledde till blöt sörja överallt, och jag gick omkring med blöta skor hela dagen. Men ändå, TRE PLUSGRADER!! Förstå, det kändes som sommar för en stackars norrbottning som haft -20 ute sedan december!!!

Men en packe med tyger fick bland annat följa med mig hem, så gissa vad jag ska göra idag? Det ser ut att bli en bra dag!


onsdag 24 februari 2010

Avprickat!

Väskan är packad.
Humöret på topp.
Hotell bokat.
Förhoppningar om skojigheter.
En ungefärlig shoppingkarta uppritad.

Och kanske blir det någon till betongljusstake från Granit. Definitivt blir det mer självtorkande lera från Panduro. Jag hade just kommit igång med ljuslykteskapandet, fått till rätta snitsen och så tog leran slut. Snopet.



tisdag 23 februari 2010

Alla kan inte gilla turkos

Vet ni vad.

Nu har jag försökt hela helgen med att vara en turkosgillande människa. Jag sydde bland annat ett förhänge och en kökshandduk i turkosrutigt tyg till köket.
Och efter noggrann utvärdering har jag kommit fram till att jag helt enkelt inte är skapt för turkos!

Istället sydde jag vita gardiner till köket, i linne med veck, och genast slog mitt hjärta lugnare.




På torsdag blir det ett litet äventyr till Stockholm. Då har jag tänkt ägna mig åt lite shoppingutfärder, om det blivit någon ordning på snöskottandet där söderöver. Så nu undrar jag - finns det någon affär i Stockholm som har ett riktigt bra utbud av saker från House Doctor?

måndag 22 februari 2010

Film eller Ferry

En rapport från hur det kan låta i det fräkenska hemmet just nu:

Herr Fräken - Ska vi se på någon mysig film ikväll?
Fr Fräken - Ä-hum, njae... det är ju skidor på tv ikväll..
Herr Fräken - Skidor? Men imorgon då?
Fr Fräken - Ä-hum, njae, då är det ju skidskytte!!
Herr Fräken - Skidskytte?!
Fr Fräken - Ja, vi måste ju heja på Helena Jonsson då!
Herr Fräken - Helena Jonsson? Vem är det?!

Ja, det är inte lätt så här i OS-tider. För herr Fräken alltså. Jag har kvällarna fullspäckade!




Pärlhyacinterna bryr sig inte nämnvärt om OS.

söndag 21 februari 2010

Hus på tapeten

Ibland blir det faktiskt som man har tänkt sig.

Igår så totade jag ihop två tapettavlor. Jag har en favorittapet, som jag dock tror har utgått nu, från Eco tapeter. Jag har inte kunnat hitta någonstans att sätta upp den själv, men har övertalat min bror att tapetsera med den. Så kunde jag sedan lägga vantarna på den rulle som blev över. Alla nöjda och glada.

Jag klistrade upp tapeten på två målardukspannåer, jag vek även tapeten runt om sidorna, det blir snyggare så. Tog ingen tid alls, och nu ska de få följa med mig till kontoret. Och lite sugen är jag på att göra någon att ha hemma också.


lördag 20 februari 2010

Sovmorgon

Idag har jag tagit mig en härlig sovmorgon, och legat och funderat ut lite pysselplaner. Naturligtvis är ju möjligheterna oändliga när man bara är i planeringsstadiet.

Här råder inget snökaos (jo, vi har massor av snö, men vi hur man skottar) men med -25 så håller man sig gärna inomhus. Så då vore det ju pinsamt om man inte skulle hinna med att göra några tapettavlor till jobbet (kontoret måste muntras upp) och låta symaskinen jobba med tygerna som köptes igår. Hoppas att pyssellusten är tillbaka!

Och en sak till måste genomföras. Mörkläggningsrullgardinen måste upp i sovrummet!
Helt underbart att det nu börjat bli så ljust på morgonen att man måste sätta upp den igen.




Såg fina gråa terracotta krukor i Affaris katalog och tänkte att jag kunde väl måla liknande själv. Så jag har blandat svart och vit färg med ganska mycket vatten och penslat på gamla krukor. Träbrädorna under ska bli en tavla. När som helst...

fredag 19 februari 2010

Nya vägar



Jag letar efter en utmaning.

Den senaste tiden har jag känt att jag inte riktigt varit den som viftat mest med pysselflaggan. Jag har inte fått någon sådan där hejdundrande inredningsidé som jag gått igång på. Och det känns tomt. Mycket tomt.

Alla idéer jag har fått har känts för enkla. Vitt, lite svart, trä, lite brunt.. Jag har absolut inte tröttnat på vitt, men det känns som om jag måste försöka hitta på något helt nytt. Något som jag får "bråka" lite med innan jag får till det.

Och ser ni, det lurar en en tub med turkos färg här...

torsdag 18 februari 2010

Det är bra nu, faktiskt

Nu kommer något direkt från mitt hjärta (och jag är medveten om att alla inte håller med mig!)

Men ser jag ett enda väggord/kuddtryck/smycke till med just orden Carpe diem eller Amor vincit omnia så är risken stor att jag gör något ogenomtänkt.

Någon måste ju någon gång ha kommit på något annat tänkvärt utöver dessa två budskap?!

Jag är nog en tråkig realist, men jag tror tyvärr inte på att kärleken övervinner allt. Att se uppmaningen om att man ska fånga dagen överallt verkar inte direkt inspirerande, utan snarare stressande. Det blir ett himla ansvar på ens axlar om man ska känna efter om man verkligen, verkligen fångar dagen på bästa möjliga sätt. Bästa sättet att undvika att njuta av nuet, tänker jag.

Men ett "nu" kan jag köpa.




Jo, jag gillar inte spetsstrutar heller.

onsdag 17 februari 2010

Fyra är en för mycket



Nej, jag tycker inte om att vi har fyra årstider.

Tro mig, jag uppskattar sommaren utan att behöva genomlida en halvårslång vinter. Faktum är att det är inte fysiskt möjligt att älska sommaren mer än vad jag gör. För min del är det helt okej om vi bara hade vår, sommar och höst.

Jag kan sträcka mig till att titta på längdskidåkning på tv, närmare snön än så behöver jag inte vara. Jag tycker inte om kramsnö, pudersnö, skare eller snöslask. Jag tycker inte om ständigt mörker eller ständiga köldrekord. Det är inte härligt att vara utomhus tills man förlorar känseln i benen, åka skoter eller ligga på isen och pimpla.

Då säger ni - varför flyttar inte människan?
Jamen, någon gång ska väl naturen anpassa sig efter MIG?!

Så, seså snön, se nu till att börja smälta nu! Jag ger dig till på fredag.

tisdag 16 februari 2010

Köket i ett annat ljus

En gång för länge sedan, jag tror det var medan dinosaurierna fortfarande vandrade på denna jord, så utlovade jag bilder på mina köksluckor som omlackerats.

Fortfarande har köket aldrig varit presentabelt nog för att fotograferas. Eller så är det så att ljuset inte varit tillräckligt. Ja, jag tror vi kommer överens om att skylla på solen förresten. Jag städar ju jämt liksom.

Här är i alla fall en liten förhandstitt. Har flyttat bort micron från denna köksbänk och istället ställt dit en korg där man kan ha diverse köksredskap och théburkar. Det blev så rörigt när allt stod framme. Jag är väldigt glad över mina vita köksbänkar i laminat. Tål mycket, och reflekterar solljuset så att hela köket blir ljusare.


måndag 15 februari 2010

En kostsam talang

Hur lite tid jag än har på mig i en annan stad, så hinner jag alltid in i någon butik för att göra ett fynd. Alltid. Folk i min omgivning står förbluffade, kan jag tala om.
Svisch, svisch, så har jag hittat en kruka, tre meter tyg och det fat som jag inte visste om att jag behövde - allt medan mitt sällskap harklade sig.

Tyvärr är det verkligen inte en lönande talang, utan precis tvärtom.




Den här gången blev det ett trådfat från Åhlens!

Förresten så har jag de bästa bloggläsarna som någon kan ha! Kärleken fanns verkligen överallt igår - kanske därför som jag är på så väldigt gott humör idag?!

söndag 14 februari 2010

Ren och skär sanning

Det har glunkats lite här och där om att vackra inredningsbilder, med allt i perfekt ordning kan skapa mer ångest än inspiration. Att det hela tiden presenteras vackra miljöer som man känner att man aldrig kan nå upp till, och därför mår dåligt av det.

Men sådär vackert, det är det ju bara på ytan.
Utanför kamerans fokus finns både pysselöar och stökkaos. Allt det där som man hoppas att ingen ser. Och som vi alla låtsas att vi inte har.

Det är ju precis som med oss människor. Ingen kan helt veta vad som döljer sig i en annan människas skrymslen och vrår inombords. Men alla behöver vi få veta att vi är underbara med de där felen. Sådant visar man inte genom rosbuketter eller dyra presenter. Visa mig istället en ärlig omtanke. Lyssna. Fråga hur den andre mår, vad som gör den personen glad eller orolig. Ta den personen på allvar. Och inte bara en dag på året...

Och de enda spel som ger något är sällskapsspel. Inte att spela att man är någon annan än den man är.



Såhär ser det ut hos mig. Ofta.

fredag 12 februari 2010

Att välja inte

Fredag!

Den här helgen ska jag inte bli sjuk, inte ut och kalasa, inte iväg på resa, inte gå omkring och muttra över obegripliga personer och inte heller svära över snön. Okejråååå, det sistnämnda var ju kanske att hoppas på för mycket.

Nä hörrni, nu ska pyssellusten väckas! Har både färg och tyg på lut, och en hel del projekt både i huvudet och delvis påbörjade. I väntan på lördag så får det bli ett par smaskiga kakor. Här behövs lite rekorderligt fredagsmys!





Tack för allt ert stöd och peppning i förra inlägget! Delar av mig skulle gärna skriva ut alla era kommentarer och trycka upp dem i ansiktet på personen ifråga. Men resterande 3 procent av mig tänker att man kanske borde vara mognare än så.

torsdag 11 februari 2010

Konsten att ge och ta

Det här inlägget höll på att handla om hur besviken man kan känna sig när man ställt upp för någon. Försvarat, förklarat och fixat. Och att sedan inte få det återgäldat, när man bett om något tillbaka.

Men. Hur roligt är det att läsa om? Och vad vinner jag på att älta det?

Så istället blir det bilder på en nyligen ihoppysslad kudde. Kände för lite mörkare färger och hade lust att texta. Ibland känns svart text på vitt tyg så "hårt" så jag valde ett åskgrått tyg, och skrev runt om på fri hand.





Men lite sårad känner jag mig allt.

onsdag 10 februari 2010

Tre dagar

Tänk så fort tre dagar kan gå när man har roligt. För jisses vad jag har haft roligt!

Fullt upp från tidig morgon till sen kväll! Den där sängen på hotellrummet har jag inte hunnit spendera mycket tid i (gäsp) Men vem behöver sömn när man kan skratta så att man får ont i magen? Och hur lite egentid man än har på jobbresor så hinner jag naturligtvis ändå med att shoppa (hur skulle det annars se ut?!)
Fast nu känns det lite sorgligt eftersom vi inte kommer att träffas allihopa på detta sätt mer...

Och fastän det gick så fort så hann man helt glömma bort hur mycket snö det fanns här hemma. Suck.





Omflyttningar i tallrikshyllan! Klart att man kan ställa dit stärkta virkade dukar också!

söndag 7 februari 2010

There will be lines upon my face from a lifetime of smiles




Sådärja. Då var väskan packad. Även om man bara ska vara borta i tre dagar så är det ju ingen anledning till att INTE ta med sig halva garderoben. Man kan aldrig veta, kanske ramlar man i en sjö eller ska ut på sälsafari. Bäst att ta med sig alternativ!

Så då överlämnar jag bloggen i era kapabla bloggpassarhänder.

Själv ska jag skratta en massa, känna ett eller två stygn av sorg, få kramar av härliga människor som jag ser alldeles för sällan, ha långa insnöade diskussioner om sådant som bara är spännande om man jobbar med det jag gör, sova för lite och bara vistas i ett underbart sällskap.

Inte pjåkigt alls.

Vi syns på torsdag!

lördag 6 februari 2010

Imorgon är en annan dag. Tack och lov.

Bilderna på vardagsrummet igår stämmer inte riktigt överens med den nuvarande verkligheten.

Idag kom solen på besök. I det obarmhärtiga solskenet skonades inte något. Plötsligt såg jag hur nödvändigt det var med en tvätt av soffklädseln. Min soffa är en Karlstad från Ikea med avtagbar och tvättbar klädsel. Dynornas klädsel är det inget problem med - ett snabbt svisch, och klädseln är redo för tvätt. Vad som inte sägs är att för att kunna ta av klädseln på soffans stomme, så måste man vända upp och ned på soffan och skruva isär den... något bökigt! Så nu ser det ut som om jag har en havererad soffa ståendes på vardagsrumsgolvet.

Det finns även en annan sak som jag inte är glad över! Finns det fler som har en Karlstad vars skumgummi i dynorna och på armstöden har blivit missfärgade i någon konstig rosa nyans? Även om detta döljs när man har på klädseln så tycker jag att det inte borde bli så (blir det värre kanske det börjar synas igenom den vita klädseln dessutom). När jag ringt till Ikea för att klaga så har de svarat att de aldrig har hört talas om att detta har hänt någon annan, och således kan det inte ha hänt mig heller..! (uppdatering: dock är det inget fel i övrigt på skumgummin - den har visst bara bestämt sig för att byta färg)




Så här såg det ut från soffan innan tvätten. Min gamla dörr får stå här nu och dölja rör, en ny hissgardin i linne hänger i fönstret och en skrivbordslampa står i fönstret.

fredag 5 februari 2010

Sammetsbrun

Även om jag har varit förkyld så förlorar jag ju inte pysseltakterna helt för det. Någon ordning får det väl ändå lov att vara!

I vardagsrummet har jag spikat upp min samling med olika bokstäver ovanför soffan. Jag har ju haft dem uppsatta på flera olika ställen, men då har jag helt glömt bort principen om närhet och hängt dem alldeles för långt från varandra. Nu är jag jättenöjd!
I soffan har det även hamnat nya kuddar. När alla andra siktar in sig på pasteller, så återupptäcker jag brunt och grått! Speciellt den bruna kudden i sammet är underbart mysig! Jag är nog helt enkelt ingen pastellperson...









Det ska bli skönt med helg! Men även roligt med måndag (!!!) för då åker jag till Skåne - så ni skånebor, nu har ni helgen på er att få undan vintern och snön och bjuda på en hejdundrande vår...

torsdag 4 februari 2010

The second best thing

Trots idogt ompysslande om mina olivträd har ingen förbättring än skådats. Patienterna får alltså stå kvar under observation.

I väntan på lite liv där så ramlade jag över fejkolivträd för 40 pix styck och tänkte att de kan ju piffa till lite i väntan på. Dock är jag ganska skeptisk till den överdrivna mängden med oliver, så jag kommer nog att knipsa friskt! I övrigt ser de faktiskt naturtrogna ut! Så nu flyttar jag runt dem därhemma, och provar olika krukor. Ena kvällen här, andra kvällen i ny kruka.

Detta ständiga omflyttande! Nog är det ganska trevligt ändå?





Tack för alla era krya-på-dig-hälsningar, och alla fina ord om mitt skåp! Jag är helt klart på bättringsvägen, så kanske man kan hoppas på host- och snörvelfri helg?

Uppdatering! Olivträden har jag fyndat när Hemtex reade ut julgrejer och annat, för en vecka sedan. Kan tänka mig att sortimentet varierar mellan olika butiker i landet.

onsdag 3 februari 2010

Uppdrag skåp

Följ med bakom kulisserna!

Först töms skåpet på allt innehåll, och det staplas upp på bord och i påsar på ett allt annat än elegant sätt.

Därefter kånkas skåpet in i vardagsrummet för målning, eftersom undertecknad inte vill sova i målarfärgslukten.

Spackling inleds. Detta kan få upprepas mellan varje lager färg beronde på hur mycket de sakramentska dörrarnas trä spricker. Efter varje spackellager måste man slipa.

Färg påförs ungefär en gång per dygn eftersom färgen tar 20 timmar på sig att torka. Ibland med lite längre uppehåll eftersom man måste vistas på arbetet, dit det inte går att ta med sig ett skåp. Och så måste man noga inspektera runt om hela skåpet ett flertal gånger så att man undviker färg som rinner.

När allt är klart ska skåpet, som upplevs väga uppskattningsvis 200 kilo, kånkas tillbaka till sovrummet, och alla saker in i skåpet igen.

Så när piffet skulle till så fanns inte så mycket inspiration kvar. Men ge mig en helg till så!




Jo, just ja! Jag är supernöjd nu med skåpet!

måndag 1 februari 2010

Could have, would have, should have

Saker som man kan göra när man är förkyld:

- se på äventyrsfilmer där folk blir jagade av arga skalbaggar, arga mumier, arga kardinaler, arga konstsamlare eller arga unga kvinnor som sägs leka med elden. Jag känner mig ganska säker i soffan i jämförelse.
- stryka kuddfodral. Ångstrykjärn på högsta puffläge kan göra under för täppt näsa!
- tota ihop gourmetmåltider på de rester som finns i frysen. Jo, veeeeerkligen.

Saker man inte ska göra när man är förkyld:
- säga till kollegorna på jobbet att det inte gör något om de ringer. För de ringer.
- gå ut på balkongen och lite försiktigt skotta bort snön från balkongen eftersom man inte kan öppna dörren längre. Det är jobbigare än vad man kan tro.
- titta sig omkring alltför mycket här hemma och se allt man vill ändra.

Förresten jag har ju inte fått tillfälle att visa upp en annan sak som jag målat om! Mitt lilla fyndbord har fått ett tunt lager vit färg på sig. Den bruna skivan hade diverse missfärgningar som jag aldrig kom överens med. Detta blev bättre!





Vill man se hur bordet såg ut innan så kan man kolla HÄR!