söndag 31 januari 2010

Mina älsklingar

Medan jag känner mig som en enda mosig snörvlig knallröd jordgubbe, så finns det andra som är piggare och sträcker på sig. Jag måste ju uppdatera er om läget för mina ekplantor!

Först kan jag lugna alla oroliga med att de klarade omplanteringen tidigare utan problem! Just nu verkar de inte växa så mycket på längden, däremot blir de kraftigare och får större blad. Och den härligt friska gröna färgen är som en lisa för själen i detta vinterland, där man undrar om man någonsin ska få se våren spira utomhus.

Under är en duk som jag köpt på Hemtex halva-priset-på-reapriset-rea för 49 kr (140 x 250 cm stor minsann!). Fast jag har ju inte tänkt ha den som duk, utan ska ska sy om den till andra saker...




En enda sak som är "bra" med att man är förkyld är att fastän man målar med stark luktande oljebaserad färg så känner man ingenting av den lukten...

lördag 30 januari 2010

Gamla favoriter

Med brist på nytt pyssel så blir det idag en kavalkad.

Jag har alltid försökt skriva dagbok, men tröttnat efter ett par veckor. Den här bloggen är nog det närmaste jag kommer en dagbok, och den fungerar. Senare i vår har jag visst bloggat i tre år (!!!) Även om jag inte skriver om särskilt privata saker, så är det roligt att gå tillbaka och läsa gamla inlägg, för man minns mycket annat än det jag har skrivit här.

Och säga vad man vill, men en hel del skyltar och bokstäver har det blivit!

Strandfyndsbräda där jag använt schablonbokstäver från Panduro:


Välkommenskylt, skriven med Granits vita penna som är tänkt för griffeltavlor:


Pandurobokstäverna har använts igen på tyg uppspänt på en hemmasnickrad stor ram:



Stämplarna från Clas Ohlson har använts till en skylt i vit kartong:


CO-stämplarna kan man även använda till skyltar i cernitlera, dessa gjorde jag i april förra året:



Stilig hotellskylt, komponerade ihop en mall i Photoshop som sedan fördes äver på träskivan och jag fyllde i bokstäverna med svart märkpenna:



Här är en tavla där jag stämplat texten till "Sakta vi går genom stan" på ett tyg som jag också målat lite huller om buller med vitt på. Sedan är det uppspänt på en pannå:

fredag 29 januari 2010

Då var det dags igen

Kan ni tänka er?

Nu har jag blivit förkyld IGEN! Där fick jag för att jag i december var kaxig och tyckte att jag blivit en riktig friskus.

Eller förkyld.. det kan mycket väl vara så att jag är allergisk mot snö och minusgrader. För sådan där snö, det är ju inte möjligt att tycka om sådant!
Vi har nu återigen ned mot -25 grader, och även om jag är full av vårkänslor så är uppenbarligen inte vädergudarna fulla av det. Så, det ser inte ut som om det blir vår i februari i år heller, utan man får vänta till i slutet av april, igen....

Men nu ska det bli skönt med helg! Jag ska varva skåpmålning (ni kan aldrig ana hur mycket besvär det varit med det här skåpet!) med att ignorera alla högar med grejer som jag ändå inte kan göra något åt innan skåpet är på plats igen.

På tal om skåp, så har jag igen satt upp ett vackert papper på insidan av mitt köksskåp (med borttagna dörrar). Med silver och vitt är det inte helt lätt att fotografera det, men jag är nöjd över att det är ett mönster med liv i men ändå diskret. Pappret kommer från Marimekko, för övrigt.



torsdag 28 januari 2010

Ett slag för hantverket

Mina uppehåll blir ju sällan långvariga, som ni märker. Och egentligen borde jag ju inte ha dåligt samvete och be om ursäkt om jag i några dagar inte hinner bloggar (= varken skriver ett inlägg eller besöker andra bloggare). Bloggandet ska ju vara ett nöje!

Nu har det lättat på jobbfronten, och jag ser verkligen fram emot helgen! Mitt skåp ska äntligen målas klart. Jag har ju redan tänkt ut vilka saker som jag har i gömmorna som ska stå på skåpet (och kanske också köpt några nya...)
Härom veckan slog jag till på något oväntat, som mycket väl kan hamna på skåpet.

Tänk er nu Föken Fräken och herr Fräken på den lokala loppisen.

Fröken Fräken
- Ååååh, komma och titta vad jag ska köpa!! (håller exalterat fram föremålet på nedanstående bild)
Herr Fräken - VA???? Gillar du det DÄR??

Hmpf. Men det är väl klart att en handgjord näverburk (delvis även i trä)är rena rama konstverket.




Uppdatering! Det är helt okej att nu inte tycka att näver är det snyggaste ni vet..men jag har vissa planer!

onsdag 27 januari 2010

Lite trött

Det är lite mycket just nu.

Jag jobbar, jobbar och jobbar. Och när jag inte jobbar så är jag trött.
Så jag hinner inte riktigt runt och besöka er alla just nu! Men all kärlek till er som lämnar härliga kommentarer till mig ändå - till helgen hoppas jag på lättare sinne.


tisdag 26 januari 2010

På bara ett ögonblick

Men, Fröken Fräken, hur gick det egentligen med de där kökshanddukarna som skulle sys till en duk?

Jo, det kan jag tala om att gick så bra så! Jag klippte helt enkelt bort fållen vid ena kortsidan på båda handdukarna, och sedan sydde jag ihop de två. Det pysslet kan inte ha tagit mer än tio minuter. Så ni som säger att ni inte hinner pyssla - jorå, plocka fram symaskinen och sy lite nu! Man kan så mycket mer än vad man tror!



måndag 25 januari 2010

Den första gång jag såg dig

Inte kan det väl bara vara jag som köpt något enbart för att komma åt den snygga förpackningen?

Den här tvålflaskan hittade jag på Rusta, och det var kärlek vid första ögonkastet. Och bara 20 kr! När tvålen är slut planerar jag att återanvända den till diskmedel. En prydnad för diskbänken! Kanske räcker denna dos av rosa för mig. Jag brukar alltid drabbas av lust att ta in rosa i inredningen den här tiden på året, och kommer för sent på att rosa inte är min färg..



söndag 24 januari 2010

Statusrapport:

Vardagsrum:
Linneskåpet från sovrummet står på målarpapp och blockerar effektivt alla sätt att ta sig in i vardagsrummet förutom att glida in på tvären. Lukten av målarfärg är...markant. Jag har precis spacklat en andra gång efter första lagret färg.

Sovrum:
Allt som var i linneskåpet (handdukar, lakan, gardiner, kuddfodral..) ligger travade i en bergartad formation från golvet och upp på pysselbordet. Att ta sig in där kan också innebära vissa svårigheter.

Hall:
Golv belamrat av fulla påsar som ska någon annanstans någon gång.

Kök:
Mathörna förvånansvärt välstädat. Övriga ytor huserar diverse andra prylar som målas vita när jag ändå hade målarburken framme. Ordning och reda är inget begrepp som beskriver hur det ser ut just nu.

Man måste tydligen igenom kaos för att nå dit man vill.





Eftersom jag inte har lärt mig någonting har jag gått och köpt mig en ny murgröna. Tre sekunder efter dessa foton togs så ramlade min egengjorda kakelplatta i golvet och gick i tusen bitar...

lördag 23 januari 2010

Vilken färg använder jag?

Jag får ofta frågor om vilken färg jag använder när jag målar. Så nu blir det ett helt, långt inlägg om färg. (och så lite reklam, men fortfarande får jag inte betalt för att skriva det här! Det är enbart min personliga åsikt)



När jag målar korgar och krukor som jag vill ha en matt vit färg på så använder jag mig av vanlig vattenbaserad tak- eller väggfärg. Men detta funkar enbart på mindre saker, jag skulle aldrig använda det på möbler eftersom det är snabbtorkande och faktiskt inte är till för möbler.

När man målar möbler kan man antingen använda sig av vattenbaserad snickerifärg eller oljebaserad snickerifärg. Man måste också välja glans på färgen; matt, halvblank eller blank - det är en smaksak!

Vattenbaserad färg luktar mindre och torkar oftast något fortare. Dock funkar den inte på besvärliga underlag, tex när man inte vet vilken färg som möbeln målats med sedan tidigare eller om möbeln är trären, och man kan misstänka att den underliggande färgen/träet "blöder igenom". Det är nämligen inte snyggt, det ser ut som om någon spillt thé på den vita färgen.

Man kan använda en oljebaserad grundfärg och sedan använda vattenbaserad färg för de följande lagren dock, och så funkar det. Själv tycker jag att det är lite meckigt att hålla på med två olika färger.



När jag målade mitt skrivbord svart använde jag vattenbaserad snickerifärg, Beckers Elegant, min favorit bland de vattenbaserade färgerna. Med en mörk färg är det inte troligt att underlaget blöder igenom. Det funkade jättebra! Den färgen funkar även bra att använda på sådant som är målat tidigare.


Min personliga färgfavorit är Butinox oljebaserade snickerifärg. Av flera olika orsaker; det är den enda färg som jag hittat som har glansgrad 20 (precis rätt!), det är den snyggaste nyansen vitt och det blir helt enkelt ett väldigt bra resultat med den. Bra pris också! Jag köper den på Coop, faktiskt.



Förutom målarfärg så kan man använda sprayfärg. Den jag använder kommer från Biltema. Då använder jag först en grundspray och sedan vanlig sprayfärg för att det ska hålla så bra som möjligt. Sprayfärg använder jag på främst metallföremål; lampor, brickor, ljusstakar. Sprayfärg luktar. M Y C K E T. Så håll er utomhus och spraya på sommaren!

fredag 22 januari 2010

Överförtjust!

Idag är jag överförtjust. Jepp, så är det! Så idag ska jag vara tolerant och inte hänga upp mig på småsaker.

Jag är förtjust i...

Att det är fredag och att en hel helg ligger framför mig
Att jag ska ägna stora delar av denna helg till att måla om mitt linneskåp
Kökshanddukar - överallt jag går spanar jag in fina kökshanddukar




De monogramprydda är loppisfynd för en femma, den andra kommer från Hemtex - rea naturligtvis!

Ha en härlig fredag alla ni bloggare därute!

torsdag 21 januari 2010

Hommage



Min mormor har lärt mig allt jag kan.
Ja, vad gäller konsten att pyssla, och det är ju det som är det viktiga.

Min mormor var en överdängare på att sy, sticka och virka. Hon tillverkade massvis med lampskärmar, och gardiner i parti och minut. När jag var sju så lärde hon mig att virka. När jag var tolv stickade jag en tröja till mig själv under hennes vägledning. Jag lärde mig att man inte behöver följa mönster utan kan skapa fritt (så lät det inte på textilslöjden i skolan!)

Hon hade ett helt rum fullt med tyger och annat pysselmaterial. På hyllorna låg lådor med knappar, band, fransar, mönster - ja, allt som tänkas kan. Jag älskade att hänga i det där rummet! Och en gång ska jag banne mig ha ett likadant!

Snart är det 20 år sedan mormor gick bort.
Men mormor, jag pysslar än, det kan du lita på!





PS Skålarna kommer från Indiskas julsortiment! Otroligt juliga eller hur...?

onsdag 20 januari 2010

Always look on the bright side of the vardagsrum



Istället för att se allt stök hemma, som jag inte har känt mig inspirerad till att ta itu med, så väljer jag att se det som jag är nöjd med.

Jag är väldigt nöjd med min soffhörna. Min trasmatta, ihopsydd av tre mindre trasmattor, har återigen fått ta plats och det är jag nöjd med. Jag är jättenöjd med min fina dörr som står lutad mot väggen och döljer lite rör (som jag inte är fullt så nöjd med). Jag är väldigt nöjd med min soffa och alla mysiga kuddar som det är lätt att somna i när man bara tänker vila lite i.

Jag vore ännu nöjdare om jag fick vara hemma och ligga i den där soffan just nu!

tisdag 19 januari 2010

Utbyte

I planerna för helgen som just passerade, ingick att jag skulle sy nya gardiner till köket, rensa i skåp, sy om ett par tre byxor och ett par kuddar.

Men inte blev det så! Varför följa en plan när man kan hitta på något helt annat? Istället fick det tidigare tyget som satt på insidan av glasdörrarna till mina två hyllor finna sig i att bli utbytt. På en av dörrarn råkade tyget nämligen bli lite kort - jag kan inte minnas att det kan ha berott på mig...? - så där ville tyget aldrig sitta uppe någon längre tid.

Så jag inventerade gömmorna och hittade ett tyg i vitt som skulle passa perfekt. Denna gång fick tyget sitta helt slätt. Jag har helt sonika tejpat fast tyget på baksidan eftersom jag inte ville börja borra hål och sätta upp vajer i själva dörren. Faktiskt är jag mer nöjd denna gång! Rynkat tyg är helt enkelt inte min stil!





Jag var så entusiastisk att jag inte kunde vänta på bättre ljus innan jag fotograferade...

måndag 18 januari 2010

Deppigt olivträd söker hjälp




Finnes: Vinterdeppigt olivträd som tappat lusten. Jag slokar i vintermörkret, och har tappat alla mina blad. Omplantering har hjälpt föga, och vackra ord som viskas har inte lyckats få mig på bra humör heller..

Önskar: En strålande sol som gör att jag återfår livsviljan och skjuter nya skott och blad.

Gissa vilken bild som är Före resp Efter i detta fall...

söndag 17 januari 2010

Ett fynd här, ett fynd där

Det var blygsamt med fynd på loppisarna igår! Ännu en anledning till att se fram emot våren är att då börjar folk att rensa hemma och loppisarna fylls på. Dock har mellandagsreorna nu blivit bättre eftersom affärerna nu säljer ut en hel del till halva reapriset!

Igår fick ännu en cafe au lait-skål flytta hem till mig från den ena loppisen. Jag hittar en här och där och samlingen växer. Det är bara charmigt att de inte ser exakt likadana ut. Från Ica Maxi kommer söta kökshandukar för en tia, och blir jag inte för distraherad med något annat ska de förvandlas till en duk idag.