tisdag 29 december 2009

Tomt

Igår blev det inget inlägg för jag kände att jag hade inget att komma med. Det har jag fortfarande inte. Jag är fortfarande förkyld (och smått bitter över att ha varit förkyld hela min ledighet) och inspirationen är allt annat än på topp.

Så nu blir det bloggpaus på obestämd tid, förhoppningsvis inte på så länge - jag vill ju ha pyssellusten åter!!





Så, om vi inte hörs innan det nya året börjar önskar jag alla er kända och okända bloggläsare ett riktigt gott nytt år!

söndag 27 december 2009

Nu åker lovikkavantarna av!

Nu har jag varit tålmodig.
Jag har dolt min längtan, må vara illa, bitit ihop och försökt fröjdas.
Jag har hållit tillbaka och inte sagt allt jag haft på tungan. Men nu är det slut.

VAR ÄR VÅREN?

Jag längtar så att jag håller på att gå upp i limningen!

Jag är tyvärr alltför medveten om att det inte kommer att bli minsta tendens till vår här förrän möjligen april när takdroppet sätter igång. Så hur ska jag ta mig igenom vintern tills dess? Ja, idag får det helt enkelt bli bilder från när världen är som bäst!






Eftersom jag har börjat misstänka att min täppta näsa kanske beror på allergi, så har nu min julgran och alla andra granris och minigranar fått flytta ut på balkongen. Så nu är det dammsugning av tre miljoner barr som gäller!

lördag 26 december 2009

Förstärkning i Sturehof-familjen

Min flykt från soffan under gårdagen lyckades inte helt. In från kulisserna dök envisaste förkylningen i mannaminne åter upp och motade ner mig i soffan emellanåt. Men jag har ändå totat ihop sex nya kuddar, hängt upp hissgardinen och sakteliga börjat smyga undan lite julsaker.

Idag blir det ett snabbt besök på mellandagsrean. Jag planerar att kila in, greppa en raksydd hissgardin och kvickt kila ut igen. Förmodligen kommer jag att bli distraherad om det även har dragits igång tygrea. Man är ju inte mer än människa.




Tänk att herr Fräken förstod att jag ville ha en till Sturehof-kruka! Jag som bara nämnt det en sådär tjugotre gånger och pekat ut den i affären.

fredag 25 december 2009

Slut på fikandet!

Nä, nu har jag tröttnat på allt fikande, mysande, ätande och hängande i soffan. Det finns gränser för hur mycket fikande man kan orka med, och för mig går den gränsen efter en dag. Nu får det allt börja hända lite grejer här!

Med -22 grader ute, så väljer jag nog ändå att hålla mig inomhus och siktar på att hänga upp mina julklappshissgardiner. Eller, den ena av dem! En var nämligen så snett sydd att den ska bytas imorgon. Men bättre att få upp en än ingen alls! (det är ju orimligt att jag ska behöva vänta till imorgon och sätta upp båda samtidigt)

Finfin julklappsljustake från herr Fräken huserar just nu i mitt kök (fast jag tror att den kommer att få flytta runt lite för att hitta den perfekta platsen). I bakgrunden syns mina kuddar i fuskfårskinn (tyvärr verkar det inte finnas kvar längre, vilket är synd för jag har inte hittat något som är så likt den äkta varan som detta) och grått linne.



onsdag 23 december 2009

En fröjdefull jul

Här går man in i sista piffningsstadiet (äh, vem lurar jag, jag har inte ens dammsugit än! ) inför julafton, då det är tänkt att detta hem ska skina. Jag kan inte lova att jag håller det i ett sådant perfekt skick längre än så, eftersom jag gissar att pysselbehovet slår till på juldagen.

Min julgran och jag passar på att önska er en riktigt god jul!







tisdag 22 december 2009

Inte är det för bloggen som solen går upp

Tänk, jag minns att jag tänkte hur lätt det skulle bli att fotografera till bloggen nu när jag skulle vara ledig och kan vara hemma på dagen. Däremot hade jag tydligen glömt bort att det kan bli än mörkare än beckmörkt, vilket det har blivit nu. Så det är bara att slå på varenda lampa som huset har för att få till någon som helst bild.

Här går solen upp 09.49 och ned igen 13.11 (och här vinner jag över både västkustbor och österlenbor som får 6 ½ h resektive 7 h sol den här tiden. Även om det är något jag verkligen inte har lust att vinna...) Fast inte ser jag någon sol..? Låt mig beskriva läget såhär istället: mellan 09.49 och 13.11 är det något mindre mörkt.

Nu har verkligheten hunnit ikapp mig och det är dags att ta tag i julstädningen samtidigt som jag nynnar på julmössens sång. Kanske man skulle ta och skotta fram balkongen också?


måndag 21 december 2009

Snörassic Park

Vi hade så roligt igår åt väderraporteringen på tv igår, herr Fräken och jag. Det berättades om "snöstorm" och visades bilder på hur det var "snökaos" i södra Sverige. Ursäkta, men det var ju bara ett helt vanligt snöfall?! Hur tror man att snön kommer ner på marken om den inte skulle falla ned från himlen? Det verkar vara ett helt äventyr att bara ge sig ut på gatan i snön.. Jag kan meddela att snön inte kommer att äta upp er!

Jag har börjat hitta mässingbrickor både här och där på loppisar. Många har en upphängningsanordning på baksidan, och jag kan tänka mig att detta är något som man köpt hem som souvenir från semester runt Medelhavet. Men, mässing... nej! Mönstren är dock snygga så jag har sprayat om dem i vitt eller matt silver.






Nu ska jag snart ge mig ut i "snöstormen" :-D

Uppdatering! Ojojoj! Påminn mig nästa gång som jag är sugen på att väcka debatt att skriva om snö! Jag tycker fortfarande att det är både förbryllande och underhållande att snön kommer som en total överraskning varje vinter söderöver. Och att det blir så stora rubriker! Det är ju faktiskt VINTER.
Jag bor alldeles vid kusten i en stad där det alltid blåser och som ligger 15 mil söder om polcirkeln, så här vräker snön ned och därpå följer minusgraderna. Snön faller aldrig sådär mysigt som i amerikanska julfilmer, det kan jag garantera. Här skulle det bli stora rubriker om snön INTE kom. Att man har en halvmeter snö utanför dörren en morgon är liksom det väntade och ingen nyhet... Det finns vinterdäck och spade!

söndag 20 december 2009

Jag vill ha en egen stjärna

Det är väl just typiskt!
Äntligen ledig och så får man ont i halsen och är täppt i näsan, och på det följer en viss orkeslöshet. Igår kände jag mig less på allt hemma. Jag tog fram pysselgrejer, stirrade på dem men utan att få några snilleblixtar. Allt som jag försökte få till såg bara fel ut, och jag kunde inte komma på vad som var felet.

Men, idag känns det ändå lite bättre och allt det där som var fel känns inte så pjåkigt längre. T ex så funkar mina stjärnor som jag hängt upp i köksfönstret riktigt bra! (fick dock fota dem mot min gamla dörr för att de skulle synas)
Jag blev så inspirerad av ett inlägg hos Jennys hem och harmoni där hon berättade om hur man blandar till stärkelse för att kunna hänga upp virkade dukar. Jag minns att min mormor bland annat hade skålar som var virkade och stärkta i sockerlösning, och jag var så fascinerad av dem.

Detta är jättelätt att göra om än ganska kladdigt:

2 dl florsocker (prövade med strösocker men det fungerade inte!)
½ dl vatten
Låt det koka upp så att blandningen blir nästintill genomskinlig, och när den svalnat lite så doppar man dukarna ordentligt i lösningen. Krama ur överflödig sockersmet och lägg duken för att torka, tex på diskbänken (ej på papper!) och sträck ut duken ordentligt så att den behåller formen. Vänta tills den torkar, sedan klart att hänga upp!

Snyggast blir det om dukarna är lite stjärnformade, och så får duken inte vara för bubblig i kanterna för då är det svårt att få till det.






lördag 19 december 2009

Men Ernst, vad hände?

Jag gissar att jag inte var den enda som bänkat mig för att se Ernst igår? Jag tänkte att nu skulle det bli pyssel och julstämning på hög nivå!
Men, vad var det där??
Stod någon och tog tid på hur snabbt varje inslag kunde gå? Och sedan skrek "Öka, spring, nästa pyssel nuuuuu!!" ? Man hann aldrig se riktigt hur det han gjorde såg ut eller hur man skulle gå till väga. Ernst viftade på lite tyg och så plötsligt höll han i ett par kuddar.
Och hur många lampor hade de tänt under inspelningen? Det var ju så ljust att man knappt kunde se något! Inte undra på att de övriga medverkande såg så motvilliga ut, de blev väl totalt bländade!
Jag gillar ju inte snö sådär värst, men om man ska spela in ett julprogram så bör man väl hålla till där det finns snö? För mig såg det ut som om programmet var inspelat i oktober.

Nej, Ernst och TV4, jag hoppas verkligen att nästa program är bättre!

Här faller snön, och temperaturen håller sig under -10 så jag ska våga mig iväg på en cykeltur till loppis. Och sedan, ja jag tror minsann att jag ska göra vad som faller mig in!

Herr Fräkens julklapp från jobbet slog den jag fick, med råge, även detta år. Det blev så snyggt med den moderna svarta ljusstaken mot mitt vita fönster och snirkliga bord.

fredag 18 december 2009

På heder och samvete

Minns ni i Sällskapsresan I där de, mycket entusiastiskt, får svära en ed om att bli en friskare och hälsosammare människa under sin resa? Nu får jag visserligen inte åka till Gran Canaria, men jag har tänkt ut min egen ed inför min stundande semester.

Således.
Jag lovar och svär:
- att jag ska ta sovmorgon varenda dag som jag är ledig
- att minst en dag ska jag ligga i soffan och titta på filmer tills att jag får håll i sidan av att ha legat för länge
- att jag inte ska göra något som jag inte har lust med
- att jag ska pyssla av bara sjutton
- att jag ska ta en pralin till, om jag vill

Tuffa löften, men ni kan räkna med att Fröken Fräken tänker göra allt i sin makt för att hålla dem!




Min stol har fått en juligare klädsel på sitsen! Kökshanduken som varit kudde har nu fått bli stolsits.

torsdag 17 december 2009

Julavstämning

Hur ser det ut på julfronten egentligen?
Bäst att göra en avstämning!

Tusen stjärnor som tindrar (åtminstone är ett flertal pappstjärnor uppsatta)
Glitter så långt jag ser (nja, där fattas det lite)
Av juleljus som glimmar vill jag ha mer (mer tända ljus än så här och jag uppnår bastuvärme hemma)

Så ge mig trettio grader kallt (-20 här, -36 i Vaijmat)
tomtar överallt och en skog av gröna granar (det jag saknar i tomteväg kompenserar jag med klädd julgran och grankvistar i överflöd)
Jag vill ha snötyngda hus, tusentals ljus (snö är det aldrig brist på här)
kulörta kulor i drivor (går det bra med vita? Och det heter faktiskt pumlor!)
Bjällerklang som ackompanjemang och alla julens skivor (Nä, inte har jag hört "Last christmas" en enda gång hittills! Skandal!)

Ge mig en svårknäckt nöt, sötare gröt, djupare dopp i grytan (ge mig lite mer chokladaskar istället, men grötfrukost vankas)
Glittrigare glim och grötigare rim och mer Arne Weise i rutan (Glim??? Julrimmen påbörjas till helgen)Jag vill ha rymligare säck, segare knäck, fetare fläsk från grisen (varken julgodis eller julmat än inplanerad)
Krimsigare krams, längre långdans och raskare räv på isen (inte så mycket krams, mer sparsmakat, dansen är inställd och räven ersatt med stjärngosse)

Jag vill ha mer jul
ge mig mer jul
Jag vill ha mer jul
ge mig mer jul





Lite juldoft måste man ha. Det blir så mysig doft av torkade apelsiner och kryddnejlika. Och en ljusstake från Byarums bruk måste man också ha om den bara kostar en tia.

onsdag 16 december 2009

Två dagar...

Snudd på två dagar kvar till ledighet! Nu är det alltså hög tid att sätta sina kollegor i arbete. Här blir det inte så mycket konversation utan mer en beordrande monolog:

Fröken Fräken till kollega C
- Nu ska ju jag vara ledig i 18 dagar, så när jag hörde att du ska jobba i mellandagarna så kan ju du göra klart projekt X!

Återigen, ett under av smidighet!...

Jag har sedan förra julen ångrat att jag inte köpte ett par granljusstakar i metall från Rusta. Men ibland har man tur, de försökte bli av med dem i år också och nu kostade de bara en femma styck. Så jag slog till på hela tre stycken, men sprayade över den förskräckligt orangeröda färgen med silverspray. Lite mer Tine K, lite mindre Rusta.





Den lurvige herrn i inlägget nedan tackar för alla komplimanger och skulle gärna erbjuda er alla att komma och klia honom på magen som tack..

tisdag 15 december 2009

Snö eller Vem snodde sommaren från mig?



Såhär någon dag i efterhand vill jag bjuda på den sötaste stjärngossen ever! Jo, det har visats upp uppklädda barn i luciatåg lite varstans, men är det inte något extra med en stjärngosse som har sådana här lurviga mustascher?

Här har snön dalat ned hela natten och lagt sig som ett stort vitt täcke av dun. Det enda som inte är jättedåligt med snö är att det blir så mycket tystare ute. Så man vill gärna stanna kvar i sängen och ta sig en rejäl sovmorgon!

Det ser ut som om det kommer att fortsätta att snöa, och att snön stannar kvar då det tydligen ska bli mellan -11 och -20 grader fram till jul (blir det än kallare därefter, fast det törs inte SMHI tala om?).

Tjolahopp......

måndag 14 december 2009

5 dagar kvar..

...dags att smidigt börja föra in i konversationen att man påbörjar en 18 dagar ledighet på fredag.
Så här skulle det kunna låta:

- Va, såg ni att Erik vann Idol i fredags? säger kollega A
- Ja, det var ju skandal, säger kollega B
- Det bryr jag mig inte alls om för nu på fredag så börjar min semester, jag ska vara ledig i 18 dagar!, säger Fröken Fräken

Hur smidigt och passande som helst!..

Så snart får man vara hemma och klappa på sin tjusiga bricka som anföll mig och bad om att få följa med mig hem i lördags. Lite dyrare än vad jag brukar ge, men 50 kronor känns ändå rätt okej. Den är ganska tung och massiv, och fin med de utsirade handtagen.



söndag 13 december 2009

Hoppsan!

Idag har jag lidit av post-pyssel.

Eller om det möjligen kan vara post-kladdkaka, eftersom jag även slängde ihop en sådan igår. Så jag är lite lätt utmattad och seg idag, och har mest ägnat mig åt att städa, sortera, organisera, kånka runt möbler och få fason på saker. Och nu försöker jag samla ihop inspiration till att börja dammsuga. Jag tror att jag kommer att få vänta väääldigt länge på det...

Jag har knappt tänkt på att det är lucia och tredje advent, men man kan ju ta en bit kladdkaka till och begrunda detta faktum?


lördag 12 december 2009

Jag kan nog nästan allt utom att åka slalom*

Jag vet inte vad ni håller på med där ute i koja, slott, lågenhet och hus, men här har jag fullt upp med att spraya om två ljusstakar, 2 ljuslyktor och tre brickor, stärka upp spetsdukar i sockerlösning, byta köksgardiner, spackla, slipa och måla på mitt gratisbord (en långdragen historia), pyssla ihop julkort och hänga på loppis.

Livet är underbart!

Det är en så befriande känsla att veta att det är bara fem arbetsdagar kvar tills jag går på julledighet. Inget pyssel verkar omöjligt!

Jo förresten, det går tydligen inte att använda Panduros självtorkande lera om man vill försöka göra en tallrik efter en metallform. Leran spricker nämligen. Ja, tallriken får väl vara extra shabby chic då...





*citat stulet från Lotta på Bråkmakargatan

fredag 11 december 2009

Pysselstinn - eller Jag ska inte se på Idol ikväll

Nu är jag laddad till max inför helgen.

Jag har massor av planer, tre sorters sprayfärg (det går visst att spraya i källaren!), loppisfyndat tyg, virkade dukar, nya pennor och dekorationspapper, glasblommor, nya hyacinter, ett bord, sockerlösning, diverse gamla prylar som väntar på omhändertagande och ett strykjärn i beredskap! Snacka om att här ska donas!

Igår kväll kunde jag knappt somna eftersom jag kände hur inspiration liksom bubblade inom mig. Hög på pyssel, det är det bästa man kan vara. Så nu blir det full fart i helgen!

Mysbelysningarna härskar hos mig, igår fick jag en jättefin ljusslinga i present. Den fick pryda min gamla dörr. Så så här ser det ut i en del av mitt vardagsrum.




torsdag 10 december 2009

Pillig prydnad

Dags för ett nytt pysseltips av julkaraktär.

Det här behöver du:

Många ark med silkespapper i valfri färg
Sax
Symaskin
En mall att klippa efter
Väldigt mycket tålamod
Tunga rätt i mun

Klipp ut ur silkespappret 10-15 stycken exakt likadana ellipsformade delar. Lägg dem ovanpå varandra och sy en raksöm tvärs över. Vik ut varje blad för sig och du har en vacker prydnad att hänga i fönstret eller julgranen.

Men, det ÄR pilligt!