onsdag 30 september 2009

Vad man vill och inte vill

Ibland när man känner sig trött på vissa delar av sitt jobb, är det bra att leka en liten lek. En lek som jag kallar för "Jobb jag inte skulle vilja ha". För då inser man att man inte har det så pjåkigt.
Efter gårdagens uppstigning 03.50 (förstår ni, tio i fyra på natten liksom!) vilket ledde till en sömngångarliknande inställning till resten av dagen, har jag insett att tidningsutdelare sannerligen inte är ett jobb för mig. Tillsammans med obducent, polis, militär, rörmokare, chaufför, kock, alla jobb inom vården eller att arbeta i tunnlar.

Jag kunde ju åtminstone ta en sväng i Stockholm city och besöka den nya H&M Home-butiken! För mig som inte gillar att köpa på postorder eftersom jag vill se sakerna i verkligheten var detta toppen! Jag slog till på diverse kuddfodral och örngott. Bl a detta franskinspirerade som jag inte är ensam om att ha. Och titta! Mina gröna lampor har blivit vita och en av dem har hängts upp bredvid soffan.




Det blev även en stor ljusstake från In & Finn. När det gäller ljusstakar kan jag inte låta bli. Ev kan denna bli en lampfot...

Uppdatering! Jag var alltså i Stockholm och jobbade, men innan jag flög hem igen så tog jag mig en sväng på Drottninggatan - äta kan man ju alltid göra hemma!
H&M Home butiken ligger i korsningen Drottninggatan/Mäster Samuelsgatan.

måndag 28 september 2009

Färgbyte

Imorse (i natt?) har jag övat mig inför imorgon. Jag vaknade redan 03.40 och kunde inte somna om. Passar ju bra eftersom jag imorgon måste stiga upp senast 04.00 pip! för att åka ned till Stockholm över dagen. Förmodligen kommer jag vilja ta en tupplur vid tio... Det har varit mycket flängade denna septembermånad!

När jag pysslar och donar så går det inte spikrakt. I helgen började jag att sy ett kuddfodral i grått med spets, men övergav det till förmån för svartvitrandiga kuddfodral och sprayandet av en lampfot. Lampfoten fick, lite otippat, bli matt svart och blir en härlig kontrast till den gamla dörren bakom. Är inte säker på att skärmen får stanna kvar dock. Jag har börjat tröttnat lite på den guldiga färgen på ramen, så det kan bli ommålning när som helst.





Lampfoten har jag fått, och tyget kommer från en lokal tygaffär.

söndag 27 september 2009

Vad gör alla andra hela dagarna?



Ibland, eller ganska ofta, får jag frågan hur jag hinner allt jag hinner (fast då skulle ni ha sett mig igår, då blev det minsann inte mycket gjort).
Själv brukar jag mer fundera över vad alla gör som inte pysslar. Vad sjutton gör man då??

Några noteringar om andra typer av aktiviteter har jag gjort, baserat på både egna studier och vad jag har har hört att det snackas om.
- man kollar på Idol, Kändisdjungeln och Hollywoodfruar
- hänger på restauranger och spelar på Jack Vegas och liknande maskiner
- åker runt och fikar hos bekanta och på caféer
- skjutsar barn till och från diverse aktiviteter

Inget av det ägnar jag mig åt. Jag har aldrig sett ett enda avsnitt av Idol, jag gillar att göra saker och har svårt att sitta still och bara fika och jag har inga barn (och inga planer på att skaffa några).

Det här skriver jag INTE för att på något vis säga vad som är rätt eller fel att göra. Utan vill man få tid för något så måste man prioritera bort annat. Jag älskar ju att dona, så det känns aldrig som att jag väljer bort något!

lördag 26 september 2009

En annan gardin

Strålande sol ute, och snart ger jag mig iväg med loppis i blick!

Nu har jag lagt bakom mig de misslyckade hissgardinerna från Ica. Jag har hängt tillbaka mina Alvine från Ikea istället. Och i övriga fönster får det bli hemmasytt! Inte alls så pjåkigt det heller!

Gamla spetslakan blir så vackra gardiner. Man kan sy om dem till veckade längder - fast då kanske inte spetsar eller brodyr syns så bra. Här har jag gjort det enklaste möjliga - en slät kappa. Fållen nedtill var redan sydd, måttet på bredden var redan perfekt (150 cm) till mitt fönster så det enda jag behövde sy var kanalen upptill. Svisch svisch!

Tänk ändå att någon har suttit och broderat ett monogram för hand. Det känns bra att återanvända detta - även om det inte blir som lakan längre. Och en sak är klar, det är en helt annan kvalité i äldre lakan än nya! (och tänk, just detta lakan kostade bara en tia!)





Inte direkt de vackraste av bilder, men jag ville visa hur enkla de är att sy. Kan man bara sy raksöm så är det ingen match!

fredag 25 september 2009

All vår helgväntan bliver svår

Nu är det väl ändå helg snart?

Jag är fortfarande trött som bara den (den märks att det var länge sedan man var ung, energisk och klarade sig med ett par timmars sömn - those days are gone!). Och var i fridens namn är en massagefåtölj när man som bäst behöver den?

Jag kan i alla fall njuta av välstädade källarförråd, sedan förra helgens rensning. Fast jag undrar för hur länge till? Städar man så hittar man ofta saker som man inte riktigt kom ihåg att man hade. Som en finfin trådkorg, en gång fyndad på Rusta för en tia (då salufördes den som vedkorg, men jag vet inte om det är den bästa användningen för den?!)Den är mörkbrun och jag har funderat på att spraya om den, men jag tror att det kan vara svårt att få fint. Framför en mässingsbägare, fynd från loppis förra lördagen, som fick bli vit.



torsdag 24 september 2009

Det var ju inte så pjåkigt

Jajamen, mina vänner! Jag har återvänt från skogen och överlevt!
Och faktiskt var det inte så hemskt som befarat. Ingen yxkastning eller lassokastning. Däremot har det klättrats, paddlats, balanserats och vurpats med mountainbike.Inget diplom, men ett gigatinskt blåmärke rikare är jag. Och trött!! (och så går jag och bara väntar på att någon av mina kollegor ska hoppa fram ur någon buske och säga att nu är det dags att balansera på en lina över ett vattenfall. Eller nåt. Man har hunnit vänja sig vid många konstiga påhitt under dessa två dagar)

Jag belönade mig med att köpa två stycken hissgardiner som jag spanat in på Ica Maxi. Glad i hågen satte jag upp dem, det första jag gjorde. Men de var ju hemska! Bubbliga, och hela tyget veckade upp sig oregelbundet. Nä, de får åka tillbaka!

Fina urnan muntrar dock upp!


tisdag 22 september 2009

Här ska det gå vilt till

Nu bär det snart iväg igen!
Imorgon bitti drar man till vildmarken för två dagars kick-off. Eller plågsamheter, beroende på hur man ser det. Det här med yxkastning, tälta i kåtor, kasta lasso över fiktiva renar och flugfiske är inte min grej. Vad är det för fel med att planera in en kick-off på ett spa, jag bara frågar?

Nä, tacka vet jag att flytta möbler! Min hylla som stått i vardagsrummet kånkade jag i söndags in i sovrummet. Jag sydde ett nytt draperi att hänga för hyllan så att man inte behöver se alla böcker och deras olika färger. Använde lakansväv från ett gammalt spetslakan (vad jag har gjort av resten av lakanet kommer senare) och tryckte med stämpelbokstäver på i svagt ljusgrått.

Och se, murgrönorna som bott ute på balkongen är det numera prima liv i!








måndag 21 september 2009

Passande vitt

Nog är det märkligt. Varje helg samma sak! Precis när man har kommit igång riktigt ordentligt med pysslandet och kreativiteten flödar så är det söndag kväll och man måste gå och lägga sig. Det är nästan så att man får lust att lägga sig på golvet och skrika "Neeeeeej, jag vill INTE!!". Men herregud, man är visst vuxen nu och då passar tydligen inte sådana beteenden.

Något som däremot passar är mässingsurnor i vitt. Jag har ju tidigare sprayat om i både matt och blank svart färg, vilket ju dock kan kännas tungt. Men när jag hittade fler urnor till förmånligt pris i lördags så testade jag vitt och jag blev nöjd. Jag provade dock en aluminiumfärgad spray först, och det blev inte bra. Såg ut som om krukorna var i plast! Inte alls vad jag ville uppnå... Jag gillar verkligen de små sirliga fötterna.


söndag 20 september 2009

Blommor i ram

Igår packade vi bilen full och åkte till Återvinningen. Äntligen skulle alla mina utrensade saker få lämnas vidare och förhoppningsvis komma till ett nytt hem. Ibland kan jag bli lite sentimental när det är dags att lämna in saker man vill ha. Det gäller att inte titta ner i påsarna, för då är det lätt hänt att alla saker åker hem igen. Trots att man egentligen inte vill ha dem längre.

Och naturligtvis måste man slinka in i butiken för att se om det finns några "nya" saker som ska få följa med hem. Och kan ni tänka er, det fanns det! Tre mässingsurnor och två vaser (alla ute på sprayning nu), en Upsala Ekeby-kruka och tre tavlor. Summa: 34 kr! Tavlorna är gamla, vilket man kan se på inramningen bakom. Men jag ska nog behandla ramarna på något sätt, de är lite väl guldiga.




Tack för alla era omtänksamma kommentarer på föregående inlägg! De värmer mitt hjärta!

lördag 19 september 2009

...



Kom, o, kom och håll mig kär
Ty min tid är så kort
Snart ska jag vissna bort
Nu står jag i blom
Kärlek kom, o, kom
Blommningstiden går så fort
Livet är så kort

Kommer höst
Finns för mig ej kärlekströst
Som en dröm svinner bort
Så är livet kort
Men i jordens famn
Där jag når min hamn
Ska jag ännu sakna den
Ljuva kärleken


~ Astrid Lindgren ~

Min mamma älskade sommaren precis lika mycket som jag, om inte mer. En höstdag i september togs hon från mig. Idag är det sex år sedan. Eller alldeles nyss. Jag hoppas att hon nu finns någonstans, i ett grönt gräs, omgiven av hav av liljekonvaljer och gula rosor, där himlen ständigt är blå med en lysande sol. Och där hon aldrig behöver ha täckjacka.
Jag saknar dig så, och jag längtar efter att få träffa dig igen.

fredag 18 september 2009

Piece of cake

Så här inför helgen tänkte jag bidra med ett pyssel som tar max tio minuter att göra (plus tiden för inköp).

1. Införskaffa ljuskoppar, helst cylinderformade, det är enklast. Mina är inköpta på Hemköp och kostade en femma styck (men är väldigt lika Ittalas Kivilyktor)

2. Köp gnugg- eller klisterbokstäver. Mina har jag fått genom ett tidigare jobb, har ett enormt lager av gnuggbokstäver.

3. Kom på ett trevligt ord eller budskap, eller välj snygga bokstäver rätt av.

4. Gnugga på en bokstav i taget, och försök måtta in bokstaven så att den hamnar på samma höjd på varje ljuslykta.

5. Avnjut resultatet!






Och här hittar ni info om hur jag brukar texta på möbler. Min märkpenna är köpt på Clas Ohlson.

torsdag 17 september 2009

Betong på riktigt

Burr! Var kom den här höstblåsten ifrån? Inte nog med att man blir kulen, det gör det även omöjligt att påbörja omsprayning av lamporna från föregående inlägg ikväll. Om jag inte drabbas av beslutsångest på Biltema idag, så kommer lamporna att bli blankt vita. Och så ska jag slå på stort och använda en primer först, så att den vita färgen fäster bättre plus att jag förhoppningsvis inte behöver spraya lika många lager med den vita för att den ska täcka.

Jag har ju gjort en hel del grejer i fuskbetong, men jag har även gjutit betong på riktigt. Det gäller bara att ha fiffiga formar hemma så är det ganska enkelt. Och så ska man vara utomhus, för det dammar, mycket mer än vad man kan tro. Och kletigt blir det också. Men har man tur så blir slutresultatet riktigt bra. Här blev det en rektangulär kruka där en Hjärtan på tråd passar!



onsdag 16 september 2009

Underhållning och fynd

Hej, mitt namn är Fröken Fräken och jag älskar att titta igenom annonser på Blocket.
Och jag gissar att jag inte är ensam!

Det är roligt att spana efter potentiella fynd under möbel- och heminredningsrubriken. Det kan också vara både underhållande och förfärligt att se de felstavningar, särskrivningar, syftningsfel och märkliga formuleringar som det fullkomligt vimlar av på Blocket (jag är medveten om att alla inte förstår sig på det roliga i detta..) Vad sägs om formuleringar som:
"Rensa bort barn möbler pga av flytt" (stackars barn, får de inte följa med?)
"Skrivbord säljes, lådor något intakta" (förstår man inte betydelsen av ett ord ska man nog inte använda det)
"Tre sits skinn soffa" (här vet jag faktiskt inte vad de säljer?)

Och ibland gör man ett riktigt fynd! Äntligen två plåtlampor! Det är Ikeas taklampa Septim, numera utgången ur sortimentet, som nu har flyttat hem till mig. De kostade inte mycket, men jag ska spraya om dem då den märkliga gröna färgen inte var i min smak och byta ut sladdarna mot tygsladdar. Och färg och sladdar lär nog bli dyrare än lamporna...

tisdag 15 september 2009

En stilig bänk

Igår eftermiddag när jag cyklade hem, så var det verkligen helt underbart sommarväder! Jag kände hur livsandarna vaknade till liv, medan solen värmde mitt ansikte. Så väl hemma åkte färg, mall och penna fram och jag textade på min bänk, numera ljusgrå. Alla har vi ju olika smak, men personligen är jag väldigt trött på Carpe Diem, Amor vincit omnia och liknande budskap, jag ville ha något eget! Så detta är en rad ur en Peter Lemarc-sång som jag gillar väldigt mycket.

När jag ändå var igång sydde jag också två kuddar av ett tyg som jag fyndat för 10 kr/m och som på något vis kändes franskt. Egentligen ett modetyg för kläder, men sådana restriktioner låter jag mig inte styras av.

Här i hörnet stod mina två brunbetsade stolar tidigare, och när bänken kom på plats blev det mycket ljusare (vilket hade varit lättare att se om jag kunnat vänta med att fota tills solljuset hunnit in i rummet..). Den ljusgråa nyansen passade perfekt!







måndag 14 september 2009

Från gult till vitt

Spraya grejer är kul! Inte minst för att sprayfärg torkar så snabbt, särskilt i jämförelse med låååååångsamt torkande oljebaserad snickerifärg (som jag målar bänken med).
Sprayfärg är dock inte förlåtande. Underlaget bör vara väldigt bra, och man får inte tro att man kan ösa på hur mycket färg som helst. Fort uppstår då bubblor med färg, eller så börjar färgen rinna. Och det mina vänner, är inte snyggt! Nej, snabba sprayningar, på lagomt avstånd och lätt på hand.

Mina kycklinggula burkar har fått ny kostym!



söndag 13 september 2009

Stilig plåtlåda

Idag har det varit si och så med inspirationen. Kanske att hjärnan är helt avdomnad av de starka lukter från mina målningsprojekt? Ute på balkonen fortsätter jag sprayandet av burkar och brickor, och inomhus målar jag min bänk. Faktiskt med den knepiga färgen från Biltema! Eftersom jag ville måla den ljusgrå, kändes det ju knepigt att köpa en ny burk när jag redan hade en. Hittills har det funkat ganska bra, förutom lukten då!

Så jag har inga färdiga pysselprojekt att visa upp än - det får ta den tid det tar! Tills vidare kan ni beundra den superfina plåtlåda som släpades hem från en blomaffär i Stockholm!


lördag 12 september 2009

Mossljusstakar

Vad är det för speciell tideräkning som går igång under helgen? Man stiger upp innan klockan 08, och ändå hinner man knappt något så är det kväll!

Visserligen har jag hunnit vara på loppis och utförsäljning, varit i skogen och kapat åt mig mossa, kalasat, målat bänken, spraymålat två brickor och en ljusstake, fixat nya blommor och gjort en plantering på balkongen, hjälpt min bror med en paketinslagning som involverade ett betonggjutningsrör och tvättar för fullt just nu. Men ändå.

Var på tiden att man fick till det på balkongen! Uppenbarligen verkar det vara väldigt torrt nu, för många blommor börjar bli gula, ja även löven...hm... Mossan fick bli till ljuslådor. Jag vet inte inte hur länge mossa pallar för sådant, värmen från ljusen kan nog bli för mycket. Och så ska man ha ljusen en bra bit från mossan, man vill inte ha några bränder! Men mysigt är det!





De runda zinkformarna som ljusen står i är från Granit i Stockholm, och de fyrkantiga krukorna kommer från Coop.

fredag 11 september 2009

Pysselpysselpysselpyssel!!!!

Nämen, det var då för väl att man är hemma igen! Två dagar borta, utan möjlighet att pyssla, gör att en Fröken Fräken totalt pysselspeedad. Jag har redan lanserat tre förvandlingsmöjligheter för mina nya nio (!) ljuslyktor, klurat på etiketter till min nya plåtlåda som var så stor att jag var tvungen att ta den som handbagage (och ropade till mina medresenärer "Aaaaakta min låda!"), ska skrubba ren min bänk så att jag kan måla den imorgon, prövat mitt nya tyg från Himla som kuddfodral och lite annat smått och gott (bilder på mina inköp kommer, det var för mörkt för att fota när man kom hem...).

Det känns skönt att vara tillbaka!





Gratisfat med härlig patina är ett fynd från några helger sedan.

onsdag 9 september 2009

En bänk flyttar in

Jo just ja. Innan jag åker.

Jag köpte en bänk i somras för 30 kr. Den har stått ute på balkongen tills nu, och så har jag haft blommor på den. Min ursprungliga idé var att jag skulle piffa till den med dynor och kuddar och sitta ute på den och läsa. Men det hann jag visst aldrig... Nu (dvs igår kväll kl 22.30) kom jag på att jag skulle ta in den (jag har ju sååååå ont om möbler..!). Men jag har tänkt att måla om den eftersom det ser ut som om de tidigare ägarna målade den samtidigt som det hällregnade. Jag blev så till mig inför detta lilla projekt att det känns nästan lite jobbigt att behöva åka bort, när man vill vara hemma och måla.

Men, vit eller ljusgrå?



tisdag 8 september 2009

Höstens hemlighet







Nu tror jag att jag har förstått varför ni söderöver tycker att det är så mysigt med höst!

I förra veckan när jag var i Stockholm, så var det +25 grader, strålande sol, folk satt på uteserveringar, man strosade runt stan i kortärmat o s v. När vi på kvällen kom ut från restaurangen som vi ätit på, utbrast jag hänryckt "Det är som att vara utomlands!". Det hade ju inte jag fattat, att det är en sådan höst som ni har!!

När hösten slår till här så är det isande kallt, mörkt, det blåser från alla håll, och antingen vräker regnet ned eller så är det minusgrader. Helt osannolikt att solen skiner här just nu!

Då är det tur att man ska åka till Stockholm imorgon igen! Fast mest av allt ser jag fram emot lördagen, då man är hemma igen och både en favoritaffär och en loppis har lördagsöppet. Men jag hittar säkert något att göra även i Sthlm.

måndag 7 september 2009

Ljusstakar i betong

Jodå, ett och annat uträttades igår! Väldigt mycket påbörjades, men allt kanske inte avslutades.. så idag ska städandet fortsätta, om jag inte kommer på något viktigare att göra förstås :-)

I fredags spanade jag in ljusstakar på rea på Timarii. Formen var den rätta, även om färgen var lite väl grön. Men med lite betongbehandling, dvs dutta på olika grå nyanser så blev de helt rätt. Kan man inte slå till på betongljustakar från Tove Adman får man väl göra sina egna för en hundring!

Före:


Efter: