torsdag 30 april 2009

Poesiträd 2.0

Visserligen har ni ju sett mitt första poesiträd.

Men jag var inte riktigt nöjd med det - lapparna blev inte så snyggt textade som jag ville, jag ville ha en annan gren och så bytte jag även ut zinkhinken mot en vitmålad korg. Så nu ser det ut såhär istället! Men nu kommer själva tipset. Korgen var från början i den vanliga gulnade furufärgen. Sedan har jag målat korgen vit, och därefter, för att få ett lite mer slitet uttryck, har jag blandat ut en liten klick svart färg i mycket vatten och sedan penslat på. Typsnittet på etiketterna heter Bickham Script Pro. Jag gillar!









Och vad ska ni hitta på under den extralånga helgen?

onsdag 29 april 2009

..och i Stockholm blommar magnoliaträden

Då var man hemma igen!
Ganska mätt på prat, mat och vidunderliga bakverk, och himla sugen på att pyssla.

Fast en sak är klar - våren har hunnit bra mycket längre i Stockholm. Jag hann med en promenad i solskenet igår, och fotograferade för fullt för att få hem lite vår. Jag stod länge under ett blommande äppelträd och sniffade!






måndag 27 april 2009

Redskap



Inte nog med att jag fyndade möbler i förra veckan! Nejdå, jag kom även hem med en och annan kruka, böcker och så en charmant bytta. Men jag antar att man hade färre köksredskap för sådär 30 år sedan, för inte får så särskilt många slevar och stekspadar plats här!

Kul att ni gillar mitt bord! Jag är helt käääär i det! ;-)
Jag har bestämt mig för att sandpappra det lätt, eftersom bordsytan är lite väl skrovlig, men sedan får det vara såhär ett tag.

Imorgon drar jag iväg på konferens söderöver. Ska bli roligt (hoppas jag!) och skönt att bo på hotell och inte behöva röra ett finger. Så då lämnar jag bloggen i mina läsares kapabla händer - håll den gärna sällskap!

söndag 26 april 2009

Ett bord för 15 kronor

Ja, jäsikens.
Det blev sol och riktig vårvärme här igår. Underbart! Och jag njöt av det på klassiskt Fröken Fräken-sätt. D v s jag låg inte i en solstol och stekte, utan jag passade på att skrapa bort färg från mitt fyndbord ute på balkongen. Så jag har inte blivit ett dugg solbränd!

Men bordet ser riktigt lovande ut! Jag kunde spåra tre olika färger; det har varit vitt, Posten-gult och turkost. Gult - hur tänkte de då?? Dessutom verkar bordsbenen vara behandlade med någon olja eller bets, för de är mörkbruna, och där gick också färgen lättast att få bort.

Min plan var ju att måla bordet vitt, men jag ska se hur bordet ser ut efter en omgång med slipmaskinen, det var ganska charmigt så här med.





lördag 25 april 2009

Olika färger

Jag såg just på väderprognosen på TV4, där meterologen deklarerade att himlen låg klarblå över hela landet med sommartemperaturer. Hallå - Stockholm är inte hela landet! Här är det mulet, det har regnat och inte är det sommartemperatur ute. Men det kanske sker en mirakulös förvandling? Vore bra, eftersom jag tänkt spendera delar av dagen på balkongen för att ta bort färg från mitt bordsfynd.

I övrigt så ska här städas, passas hund och så ska jag på två loppisar. Jag kan försöka att inte köpa fler krukor, men jag kan inte lova något..

Visst är det en underbar orange färg på dessa krukor? Nej, absolut inte.. men detta är Före-bilden.



Målar man dem i matt svart så ser de ut sm gjutjärnsurnor. Krukor som i original är olackade, brukar gå bra att måla om.

fredag 24 april 2009

Böcker

Herr Fräken och jag har en del olika åsikter om vissa saker. Till exempel kring matematik och hur många musikinstrument som det är rimligt att man äger. Men där vi skiljer oss åt mest är huruvida man kan färgsortera böcker eller inte.
Självklart färg- och storlekssorterar jag böckerna! Blir mycket lugnare för ögat så. Och det är ju inga problem att hitta en särskild bok, man kommer ju ihåg vilken färg den har. Man kan säga att herr Fräken har en annan åsikt i ämnet....





I korgarna ovanpå kan man snabbt lägga undan saker. Och snabbt glömma bort vad man lade där...

För övrigt gjorde jag ett till möbelfynd på loppis igår! Ett gammalt bord för 15 kr! Det är dock i en väldigt turkos färg just nu, så det ska ändras. Jag hoppas på värmepistolens hjälp i det fallet. Var jag ska ha bordet? Hmmmm...

torsdag 23 april 2009

Ett måste


Om man...

1. Hittar de mest bedårande stolar på loppis
2. Har på sig precis tillräckligt med kontanter för att kunna köpa dem
3. Har en lämplig transportservice i närheten
...då måste man väl köpa stolarna? Det känns nästan som ett lagbrott att inte göra det!

Två finfina stolar blev det, för 60 kr styck. Frågan är om jag ska måla dem vita? Jag tror att jag har dem såhär ett tag först.

onsdag 22 april 2009

Kuddmania

On popular demand:
Här kommer några av de kuddar som syddes i söndags. Och jag har kommit på att jag gillar att stapla kuddar, plädar och andra mjuka saker. Känns ordnat och bra.

Underst i ljusblått är en specialkudde som jag har ett extratäcke i. Det är en slags påse med band som jag lätt kan knyta upp eller igen, och som dekoration har jag sytt på en handknypplad spets som jag hittade i samlingarna.

Ljusblått tyg från Ohlssons tyger, randigt tyg från lokal tygaffär och det blommiga är från Ikea.




tisdag 21 april 2009

Fem kronor

Tänka sig vad man ändå kan få för en femma!

Nu tycker väl inte alla att dessa saker är att betrakta som fynd, men jag gillar dem skarpt! En söt lampett, stämplad Svenskt tenn, som ska sättas upp på en passande plats fyndades i förra veckan. Igår hittade jag en metallskål för också en femma. Jag kan dock inte påstå att den guldfärgade botten direkt tilltalar mig, och jag funderar på någon form av färgbehandling. Om ingen har någon tips på hur man kan få bort guldet? Fiffiga tips som inte involverar dyra verktygsinköp välkomnas!


måndag 20 april 2009

Äntligen!

När man äntligen är frisk igen, så gäller det att ta igen förlorad tid.
Så på söndagen kavlade jag upp ärmarna, sydde sex kuddar och en förvaringspåse till extratäcken, städade, tillverkade en tapettavla och hängde upp nya gardiner i köket. Och någonstans mitt i det, bakade jag scones och serverade mig det till ännu ett avsnitt av Morden i Midsomer.

Det är inte pjåkigt med helg.

Tapettavlan, gjord av en tapet där själva rosmönstret har byggts upp av olika ord som har med kärlek att göra. Jag har klistrat på tapeten på en målarduk.




Här kan man hitta tapeten, den kommer från Boråstapeter.

söndag 19 april 2009

Blommande ord

Livet har börjat återvända!
Nåja, jag ska inte vara för dramatisk, en förkylning är ju ingenting jämfört med så många andra sjukdomar. Får man bara en förkylning nu och då, ska man nog vara tacksam.

Igår kväll så började jag både att städa och tvätta, och jag kände hur jag började få lite idéer. Men av någon anledning så är städ- och rensningslustan som störst när man har varit sjuk, så det blir nog mer av det idag.

Ni har väl inte glömt bort den fiffiga pennan från Granit som man kan skriva med på bland annat glas, zink och skoltavlor? (och sedan kan torka bort texten med en fuktig trasa när man tröttnat) Här har jag lagt torkade påskliljor i ljuskoppar och skrivit blomnamn, och på en stor vas får det stå Längtan, för som jag längar efter riktig vår! Och jag testade även pennan på min zinkbricka. De runda vita brickorna var missfärgade brickor i metall som sprejats vita.






lördag 18 april 2009

Blommande hyacint

Ja, här händer det tyvärr inte så mycket spännande! (förutom alla morden på film då)Jag har faktiskt varken haft inspiration eller ork till att pyssla något denna vecka. Och det känns som om jag blir än sjukare bara därför! Jag brukar alltid annars ha minst en idé som jag går och funderar på, och som gör att jag blir glad, även om man skulle vara upptagen med något tråkigt på jobbet eller sitter på bussen och väntar.

Så nu känns det...tomt. Och jag går och dammtorkar lite, i väntan på.

Annars får jag julkänsla här hemma. Och det beror inte på den snö, som så ovälkommet föll igår. Nej, jag köpte en gul hyacint till påsk, men den har inte behagat slå ut förrän nu. Och hyacinter doftar mer jul än vår, faktiskt. Men vackert är det!


fredag 17 april 2009

Filmdags!



Herr Fräkens hängbjörkskontakt, som är en till honom närstående släkting, sitter även på ett större filmarkiv. Sådant är bra när man är sjuk och mestadels hänger i soffan och är uttråkad till max. För då kan man få hemlevererat tio avsnitt med Morden i Midsomer. För inget är väl så stärkande som lite hemtrevliga mord bland klockringare, orkidesmugglare och trollkarlar på den engelska landsbygden.

Jag har även startat operation övertalning för att få överta ett nytt skåp som jag tänkt ha tv:en på. Tills vidare har jag tv-bänken Lack. Och nu har jag äntligen hittat lite snygga korgar som perfekt går in där och som man kan ha filmer i. Korgarna finns på Ikea och heter det egendomliga namnet Bölsnäs... (på hemsidan visar de upp andra färger, men vitt finns de också i).
Naturligtvis måste man även knyta på en etikett!


torsdag 16 april 2009

En dag i soffan

Märkligt nog har jag inte kryat på mig tills idag. Jag borde ju ha blivit dunderfrisk av alla era gulliga krya-på-mig-hälsningar. Istället har jag blivit mer förkyld! Kan det bero på att man ändå gick till jobbet igår? Hm, idag har jag insett att det blir att stanna hemma och vila.

Klart att man köpte en av Ikeas fina emaljkannor vid senaste besöket! Den är himla bra att vattna blommor med, för den droppar inte. Så då gäller det bara att bestämma var den ska stå - den får nog flytta runt lite till!



onsdag 15 april 2009

Ynklighetsinlägg



Jaha, då var det dags igen - sjukstuga hos Fröken Fräken.
Har inte en endaste fiffig idé i huvudet, det enda jag tänker på är att gå och lägga mig igen. Så hur kommer det sig att man tänkt släpa sig till jobbet ändå?

Återkommer när jag kvicknat till liv igen!

tisdag 14 april 2009

Spirande grönt

Växter hos mig får inte vara alltför känsliga. De får flytta runt och byta kruka titt som tätt. För det mesta funkar det bra. Jag är en hejare på att få paradisträd att trivas, ta sticklingar på dem och få nya plantor. Jag kämpar även på med två små citrusträd som växer lite som det behagar dem. Beskär man dem på ett ställe, växer det ut blad på något helt annat ställe.

Med mina nya etiketter som jag ivrigt ville få på plats blev det i söndags dags för lite omplanteringar. Mina gamla lerkrukor åkte fram (fast det är svårt att hitta några fat som jag tycker passar) och i övrigt mycket vitt.





Det var allt från den här kraxande Fröken.

måndag 13 april 2009

Nämen, är det solen jag ser därborta?


Sista påsklediga dagen - paniken sprider sig! Jag har ju precis kommit igång med att vara ledig ju!

Sista dagen passar solen på att visa sig, och har även med sig ett gäng plusgrader. Jag vet att ni söderöver skulle nog inte tycka att temperaturen här nu är något att yvas över, men häruppe så känns det riktigt vårigt! Och snön smälter, jippie!
Så då är det ju lite typiskt att man plötsligt har fått en kliande hals och kraxande hosta, blä!

Idag har det mest städats och fejats. Och så har jag glatt mig som bara den åt alla era fina kommentarer kring mina keramiketiketter (nej, har inte börjat ta upp några beställningar än ;-) ) och kransar. Nu känner jag mig mest redo för en tupplur, men ska istället snart iväg på middag.

söndag 12 april 2009

Nybakat

Så går en dag av pysslande.
Och hör och häpna, idag tror jag minsann att vi såg solen i hela 45 minuter!

Igår ägnade jag mig faktiskt återigen åt att baka! Denna gång blev det dock något mer svårsmält, ja jag skulle nog sträcka mig så långt att säga att detta vore direkt olämpligt att äta. Jag bakade nämligen cernitlera i ugnen.

Hade en idé om att göra etiketter i lera, och använde mig då av cernitlera som är smidigt och finns i en mängd olika färger. Jag använde mig av en grå ton som ser lite ut som betong. Och så stämplade jag orden med mina Clas Ohlson stämplar. Det var lite knixigt att få det rakt, men efter ett tag fick man in rätta schvungen. Och lera kan man ju bara knåda ihop igen om det blir fel!







lördag 11 april 2009

Hjärtans fröjd

Nämen.

Vad deppigt mitt inlägg nedan nu kändes!
Det är INTE så att jag sitter i ett hörn och gråter under en blöt och kall filt hela påskhelgen. Herregud, jag får ju pyssla obehindrat i fyra dagar! Jag är jublande glad! Dock blir det inte så mycket släktståhej.

Herr Fräken har lite hängbjörkskontakter - så i förrgår kapades det kvistar för fullt, så här kommer nu mitt påskpynt. Jag fick ihop två riktigt stiliga kransar i form av hjärtan, och så ett hängade påskris. Ser jättemysigt ut! Kransarna kommer att få sitta uppe ett bra tag efter påsk.





På fotona syns också hur grått som det tyvärr är ute nu, och har varit hela helgen hittills...

Annorlunda är också bra




Här stökar man på!

Tror inte att jag ägnar mig åt traditionellt påskfirande - jag ägnade stora delar av Långfredagen till att rensa och städa i mitt ena källarförråd. Jag tycker verkligen att traditioner kan vara något som man skapar själv, det behöver inte vara något som alla andra alltid har gjort. Många storhelger handlar ju om att man ska samlas hela familjen eller släkten. Men om man som jag tyvärr inte har så stor familj eller släkt längre, kan det kännas lite pressande att känna att när det nu är helg SKA allt handla om familj och släkt. Man kan fira på många olika sätt!

Jag håller på och klurar på flera olika pysselprojekt just nu, bland annat är jag sugen på att ta en tur till Rusta för att inhandla sådana här, att ha som väggdekoration ovanför soffan.

fredag 10 april 2009

Morgonstund har guld i mun?

Långfredag!
En dag som gjord för att sova länge, kunna dra sig i sängen utan att behöva störas av en väckarklocka.

Om man inte har grannar som får för sig att möblera om, klampa runt i träskor, bära ut och in möbler, smälla igen dörrar och lasta på grejer på ett bilsläp klockan SJU på morgonen alltså!!!
Är inte det lite väl tidigt?! (och det var inte så att de höll på att flytta, det var bara frågan om ommöblering)

Det var bara att stiga upp. Undras när jag var uppe så tidigt en långfredag senast?
Men jag har hunnit med att binda mig ett hjärta av hängbjörksris, så att mina händer doftar härligt av björk samt att jag har städat upp här. Och eftersom det snöar ute, så funderar jag på att gå ner i källaren och rensa. Det här vädret missar jag gärna.

Näe, jag är inte bitter jag (sagt med Tony Rickardssons röst).





Två av mina vita bokstäver från Tiger i Malmö.

torsdag 9 april 2009

Vacker lampa

Äntligen har man fått ordentlig belysning i pysselhörnan! (som vanligen inte är så här renstädad, men jag är visst inne i ett städningsstim just nu)

Borslampan Forså spanades redan in strax efter jul när jag var på Ikea, men av någon konstig anledning så köpte jag inte den då. Men nu skulle den med hem! Här kommer det att sys en massa under påskhelgen.

Nu letar jag istället en snygg taklampa som kan hänga vid sidan av soffan, helst vit, som ger ett hyfsat ljus men där man inte ser glödlampan - några tips?