lördag 28 februari 2009

Det är så stärkande på loppis

Jag skulle önska att jag vore full av energi. Ute lyser solen, det är helg, man är ledig... men samtidigt har man hostat och harklat sig halva natten, så inte kan man påstå att man då är pigg. Tyvärr! Vad jag är less på att vara sjuk!

Men, jag ska försöka ta mig en sväng på loppis. För visst är loppisbesök stärkande?

Nu har jag äntligen kunna fota mina gardiner som blev klara förra helgen. Jag pendlar mellan att vara nöjd med dem och att tycka att de inte känns riktigt rätt..? Jag gjorde knytband upptill som en liten extra grej.





Hm, tapeten i vardagsrummet ser rosa ut - det är den inte!

fredag 27 februari 2009

Törs man visa fler bokstäver?

Jag har ju länge tänkt komplettera min bokstavssamling så att jag kan bilda riktiga ord. De flesta bokstäver har jag tidigare köpt bara utifrån vilka bokstäver som är snyggast.. Först hade jag tänkt hänga bokstäverna lite huller om buller, men så blev det på ett annat sätt. Ner åkte skolplanschen och upp kom drömmar!




D & E: Panduro - kanske ska någon målas?
R: Tiger i Malmö
A: Årstiden, Stockholm
M: Village i Malmö.



När jag nu ser bilderna så inser jag att jag nog behöver komplettera med lite nya kuddar. Tur att helgen väntar!

torsdag 26 februari 2009

Omgjord lampfot



Äntligen lite pyssel!
Jag har flera svarta lampfötter som jag tröttnat lite på - eller i alla fall färgen! Jag tänkte att det kan väl inte vara omöjligt att måla dem? Nejhejdå, inte var det det! Man kan ju också spraymåla, men vill man måla precis nu och inte har sprayfärg hemma går det bra med pensel och vanlig färg.

Jag strök på väldigt tunt och i flera lager för att det inte skulle bli penseldrag och för att det inte skulle kännas målat. Och så en vit lamskärm till och man har en "ny" sänglampa.

Men IKEA fick väldigt gärna använda sig av vita sladdar lite oftare...
(Jo, jag håller med att det ser lite konstigt ut med vit sladd på svart lampa, ibland - fast inte om den svarta lampan står i en vit omgivning! - men tyvärr har Ikea även svart sladd på många vita lampor)

onsdag 25 februari 2009

Hemma, med några fynd!

Sådärja, då var man tillbaka i snöigt vinterland efter att nästan ha andats vårluft söderöver! Herregud, på kvällarna kunde man sitta utomhus! Ja, visserligen under infravärme, men det skulle inte gå här! Och varken is eller snö.. ja, det var härligt..

Men det är alltid skönt att vara hemma igen. Varför kan inte något hotell ha ordentliga kuddar? Vem har lurat på hotellen små sladdriga trasor till kuddar?!
Det måste vara en komplott.. Nu är det dags att plocka upp lite shoppingfyn; bokstäver, murgrönegirlang i zink och Marimekkotyg. Hur lite tid man än har så nog kan den här fröken hitta affärer!

Lite mer tygskåp, jag har flyttat skåpet lite och byggt på med lite mer förvaring i form av korgar och hattask. Trivsamt!




måndag 23 februari 2009

See you later...



Idag drar jag till Skåne och blir borta ett tag. Hoppas på en kul vistelse och inte alltför mycket hostande. Kanske man hinner med att besöka en och annan trevlig affär.

Ni håller väl bloggen sällskap?



UPPDATERING: Jo, pst! Det är tyvärr inte semester utan man är i tjänst...

söndag 22 februari 2009

Färg - inte alltid uppskattat...

Vilken helg.

Snöstorm, vattenläcka i stan som inneburit äckligt missfärgat vatten, och så har jag fått hosta och ont i halsen. Så nu går man här och känner sig håglös och trött. Kan inte minnas när jag har varit så ofta sjuk som det senaste halvåret...

Men jag har lyckats få mina murgrönor att överleva längre än någonsin förr! Klart, de står ju på bästa tygskåpet, där måste man väl trivas? Även om jag verkligen längtar tills jag kan måla om det. Det är inte helt självklart att jag ska måla det kritvitt, jag funderar också på om det kan finnas en ljusgrå färg som kan passa. Vad tycker ni? Vet ni någon bra grå färg som kan passa?


lördag 21 februari 2009

Utomhus flyttar in

Det blir inte så mycket till sovmorgon när man har en morgonpigg hund hos sig som tycker att det visst är rimligt att förvänta sig frukost vid sex på en lördagsmorgon. Men efter en vända ute och nöjd med att ha drivit upp mig ur sängen ligger han nu och brer ut sig i sängen i ensam majestät.

Själv samlar man sig för att det till slut ska bli en loppissväng trots att det är snudd på snöstorm ute. Antingen är det jättekallt eller så vräker snön ned. Pest eller kolera.

Blir det nu inte vår ute får man flytta utemöblerna in. Mitt balkongbord är från Ikea och hade från början en bruntråkig färg på skivan, men jag har nu betsat skivan i svart istället.Vitt kändes inte som ett alternativ eftersom det inte skulle passa ihop med de svarta benen på bordet och inte heller med de balkongstolar som jag har till (någon gång blir det väl så varmt att bordet får flytta ut igen!) Nu blir bordet istället ett svart utropstecken i vardagsrummet.




fredag 20 februari 2009

Ett äpple om dagen

Det äts en hel del äpplen i det fräkenska hushållet. Det senaste inköpet blir dock en smula svårsmält. Men ett betongäpple kan ju sannerligen vara jättesnyggt att se på! En rostig järnbit agerar kvist.

Jag gillar betong, det blir alltid en sådan snygg kontrast mot det vita, mjuka.





Liiite större än ett vanligt äpple!

Snart kan man börja gnugga händerna i förtjusning och planera för vad man ska hitta på i helgen!

torsdag 19 februari 2009

Man tager vad man fyndar

Idag har man varit på kurs!
Inte helt fel med att bli bjuden på både smaskig lunch och näringsrikt (...) fika. Mums! Jo, kursen var också intressant...

Här ser det lite roligt ut. Jag fyndade olika vita linnetyger igår för en tjuga. Nu funderar jag på att sy ihop två av dem och göra gardinlängder av, när de inte är tillräckligt långa var för sig. Så nu har jag nålat ihop dem och provhängt upp dem i fönstret... jorå, just nu ingen vacker syn men det ser lovande ut!

Trådkorgar från Affari kan man aldrig få för många av!


onsdag 18 februari 2009

Älskade muggar

Kylan fortsätter att bita i kinderna! Minus tjugotre grader denna morgon - får det verkligen vara så här kallt?!

Tur att man då har nya, riktigt stora muggar som man kan dricka hett thé ur. För klart att man måste införskaffa ett par Lisor! Muggarna är designade av Lisa Bengtsson och finns nu att köpa på Indiska. Känns mer hantverksmässiga än massproducerade, och är gracila fastän de är stora.




Förutom att mönstret är snyggt så älskar jag denna vita glasyr som är så vit att den nästan går åt det blåa hållet och är lite transparent. Precis som den glasyr som är på mina Sturehofkrukor.

tisdag 17 februari 2009

Någon gång...

När det är -20 grader ute, och det känns som om näsan håller på att förfrysa, är det tur att man har en somrig gammal skolplansch att hänga upp i sovrummet. Det gäller att hålla ut, någon gång blir det vår. Väl?






Japp, jag har även möblerat om i sovrummet sedan sist, sänggaveln (OCH sängen...) står nu mot en vägg och inte under fönstret. Omväxling förnöjer.

För er som undrade om skohyllan så är den inget loppisfynd utan har tidigare funnits hemma hos mina föräldrar. Misstänker ett hemmabygge men jag vet inte vem som snickrat ihop den en gång i tiden.

måndag 16 februari 2009

Min hall

I förra veckan slog jag till på en randig plastmatta från Rusta. Velade länge kring vilken färg jag skulle ta. Så där instinktivt vill jag gärna välja svart och vitt, men med tanke på alla teakdetaljer i hallen fick det bli en beige. Och det blev så bra! Golvet blev ljusare, vilket gjorde hela hallen ljusare.

Här är även skohyllan/bänken som jag målade innan vinterkräksjukan slog till. Den är inte alls platsbyggd, men är precis lika lång som denna vägg som den står emot. Valde att bara måla den vit utanpå, det kändes som om facken inte skulle förbli vita särskilt länge..

Som synes är det en minimal hall, dock finns här skåp där man kan få plats med lite allt möjligt.



söndag 15 februari 2009

Ändra mera

Här pysslas och stökas det. Jag ändrar om på skåp, flyttar på grejer och undrar om den nya gardinen i vardagsrummet verkligen känns rätt. Det är inte alltid som jag har en klar plan för hur jag vill göra om, bara att jag vill göra det. Ibland inspireras jag av en bild (eller flera!) som jag har sett någonstans, och vill göra min version av det. Och då får man pröva sig fram för att se hur man ska uppnå det. Och ibland inser man att det där snygga man såg inte alls passar eller fungerar hemma hos mig.

Idag har jag tänkt att det ska bli en ny tygtavla och en förvaringslösning till hallen. Och så måste jag städa....




Nytt på linneskåpet! Vill ha det enkelt, tomma ramar, en fin bräda och en ljuslykta, bland annat.

lördag 14 februari 2009

Tallrikar från förr

Äsch, äsch, äsch. Ja, egentligen hade jag velat använda mig av värre kraftuttryck. Här hade man tänkt sig en cykeltur till loppis, men så snöar det (IGEN) och temperaturen verkar ha frysit fast på runt -20 grader. Då stannar jag nog hellre inomhus!

Klart, man kan ju pyssla om sina loppisfynd som man redan har hemma, de är ju en del.. Jag kan inte låta bli att köpa fina tallrikar när jag hittar sådana på loppis. Nog var det mer charm på mönstren på tallrikar förr? Helst skulle man visa upp dem på en tallrikshylla, men jag har helt enkelt inte plats för någon, och de är inte helt lätt att hitta heller. Men man kan ju ha tallrikarna till ljus, frukt eller också ställa dem på högkant på tavellister. För att få tallrikarna att stå stadigare och inte rulla iväg, kan man ta en liten bit häftmassa som man ställer dem på. Tavellisternas kant framtill döljer sedan häftmassan.




Nä, här kan man inte ligga på latsidan, nu ska jag sy om en färdigsydd gardin... (många gånger är färdigsytt så snett, och det står jag bara inte ut med!)

fredag 13 februari 2009

"Stig-Helmer, livet är fullt av möjligheter!"

Ah, fredag!
Sällan har en helg känts så full av pysselmöjligheter som en helg då man åter är frisk! Jag planerar för nya gardiner i sovrum och kök (jag har haft tyget till köket i tre veckor och fortfarande inte hunnit sy! Skandal!), fiffa i hallen, sy kuddar, möblera om och en massa annat. Det känns härligt!



Mitt överkast är en annan sak som jag har sytt. Det består egentligen av två delar av ett kraftigt bomullstyg med vävt rosmönster, allt i vitt. Men ett vävt mönster så blir det mer av en struktur än ett mönster. Jag sydde ihop delarna, men skarven var inte snygg. Så jag sydde fler sömmar, både våg- och lodrätt så att det blev ett rutmönster och att det mer ser ut som ett lapptäcke. Så nu syns inte skarven och det ser ut som att det ska vara så här.

Sedan bäddar jag kanske på ett lite annat sätt. Det blir oftast inte så snyggt när man ska lägga överkastet över kuddarna man sover på. Så jag har vänt överkastet "andra vägen" så att överkastet blir för kort för att täcka kuddarna (mitt överkast är ca 180 x 250 cm). Jag viker in överkastet vid fotändan men låter det hänga fritt på sidorna. Kuddarna ställer jag upp istället.

Kuddar i givakt, och överkastet bara upp till kuddarna.



Här bakom stolen ser man hur jag brukar vika in överkastet.

torsdag 12 februari 2009

Rosa kort

Det sägs att det är Alla hjärtans dag på lördag.
Själv är jag nog lite för ironisk till min läggning för att vara en romantiker. Och så tycker jag nog att det vore bättre om alla höll sina hjärtan öppna varje dag än att satsa allt på en dag...

Jag tog dock och slängde ihop två kort på temat. Dessa har jag gjort i hög upplösning och de går bra att skriva ut om du skulle vilja tota ihop ett kort, eller kanske en liten tavla. Ena förslaget är lite mer retro och det andra mer minimalistiskt romantiskt (fast som sagt, jag är ju ingen expert på romantik...)


onsdag 11 februari 2009

Häng upp dem!

Jajamen, nu ska man alltså vara friskförklarad! Men nu har man blivit misstänksam; all mat som jag ska äta synas noggrant, man betraktar sina medmänniskor som potentiella vinterkräksjukssmittbärare (långt ord det där..) och man känner efter väldigt noga hur man egentligen mår.

Pysselförmågan är ännu inte riktigt på topp. När man som mest vill få idéer, då kan man ge sig den på att det är helt dött! Men det rensas och städas för fullt. Och jag har insett att rosa inte är för mig, så de rosa linnekuddarna har redan åkt all världens väg.

Jag funderar på att hänga upp bokstavssamlingen på väggen dock. Känns som att man skulle behöva någon större svart bokstav i samlingen! Betong X:et och A:et tror jag kan bli lite för tunga för väggen..



Rostig bokstav från Årstiden i Stockholm.
De stora betongbokstäverna har en gång i tiden funnits på IKEA, jag har jagat dem på loppis.
Lilla betong A:et är också ett loppisfynd.
De vita bokstäverna är inköpta på Tiger i Malmö.

tisdag 10 februari 2009

Under en filt

Det är något väldigt hemtrevligt med filtar i korgar. I vanliga fall är jag allt annat än frusen, men nu när jag varit sjuk har jag huttrat som sjutton. Då har en mysig filt från Klippan värmt en i soffan. Och nu är den snygg att se på!


måndag 9 februari 2009

Stjärnor...




Finaste zinkstjärnorna - en julklapp som varar längre än bara över jul. Här är de upphängda i ett gammalt fönster, men nu tror jag att de snart kommer att hamna i ett riktigt fönster.

Ah! Jag känner mig bättre! Jag vaknade och var både hungrig och hade fått tillbaka matlusten. Man ska väl ta och pröva sina darriga ben lite mer idag!

Har man tagit sig an en utmaning så kan man ju lika gärna slänga in en till. Fick denna från Stjärnor och Champagne. Denna har jag ett vagt minne av att jag redan gjort, någon gång, men med alla mina vanor borde jag lätt kunna komma med lite nya "avslöjanden".

Regler: Bloggaren skriver 8 fakta/(o)vanor om sig själv. Den som blir utmanad skriver ett eget blogginlägg om sina 8 fakta/(o)vanor. I slutet av inlägget skriver du 8 personer som du utmanar.

1. Jag är väldigt noga med tider. Har man bestämt en tid då är det baske mig den tiden som gäller! Jag är ute i mycket god tid om något är bestämt.

2. Om det bara gick, utan att få förfrysningsskador, skulle jag gå i sandaler året om.

3. Om jag sitter och ser en Agatha Christie filmatisering med dig, så kommer jag att berätta för dig allt som har förändrats från boken, vad som är fel, vilka karaktärer som har försvunnit osv.

4. Jag gör ofta egna tolkningar av vad som ska göras och sätter igång och gör det, även om inget är beslutat ännu. Jag har svårt för oändliga diskussioner nämligen.

5. När jag läser en text så kopplar jag direkt på "korrekturläsarögon"; markerar stavfel, och funderar på hur texten skulle kunna skrivas om.

6. Jag gillar att gå ut och promenera och smygkika in och se hur andra har det.

7. Jag har i princip alltid på mig örhängen, det känns väldigt konstigt att inte ha det.

8. Jag äter inte fisk eller skaldjur.

Jag gör som jag brukar, skickar vidare utmaningen till den som känner för det (där ser ni, jag går ifrån reglerna och gör mina egna tolkningar..)

söndag 8 februari 2009

En liten lista


Jag har fått en utmaning från både Marits vita skrin och Zizzi. En utmaning som jag sent omsider tar tag i, men det passar ju bra nu när man inte har något eget alls att komma med.. Jag ska lista fem saker som jag inte klarar mig utan. Och då tolkar jag ordet bokstavligt, så då blir det alltså SAKER, inte personer.
So here I go....
* Böcker. Får jag inte läsa och förlora mig i litteratur så känns det som att min hjärna förtvinar...
* Tyger. Inte direkt en högoddsare när det gäller mig va?
* Coca cola. Vissa behöver kaffe, jag behöver cola. Inte light, jag föredrar socker framför aspartam...
* Mitt hem. Jag är ju en riktig hemmasittare, och skulle aldrig klara av att ge mig ut på luffen med bara en ryggsäck och inte ha någon fast bostad alls.
* Lypsyl. Torftigt men sant. Ja, Fröken Fräken är lypsylberoende.

Alla som känner för en utmaning såhär en söndag är välkomna att ta sig an den!

En liten observation förresten härifrån sjuksängen/soffan: Man ser bara fel överallt i sin omgivning, vill göra om allt och önskar man kunde genomföra en ordentlig städning. Allt som tidigare såg snyggt ut ifrågasätts. Det kommer att bli mycket att göra när jag blir frisk igen...

Sådärja soffan, nu kommer jag till dig igen!!

lördag 7 februari 2009

Soffan, min kära vän

Läget har stabiliserats något, och det finns hopp om liv. Jag har släppt hinken, och kan åtminstone sitta i soffan och se en film. Men det känns som om jag aldrig varit så trött eller haft så ont i kroppen. Har jag genomfört en triathlon utan att märka det?

Jag kan visa på lite inspirerande bilder från nätet. Tro mig, det finns inget att se här hemma just nu...






Och tack för alla hälsningar med önskan om att jag ska krya på mig! Jag är övertygad om att de har hjälpt!!

fredag 6 februari 2009

Vinter...

..kräksjukan har drabbat en tillintetgjord Fröken Fräken.
Jag återkommer då viljan att leva är tillbaka. Nu ska jag krama min bästa kompis, hinken...

torsdag 5 februari 2009

Ett knippe skålar

Jag tolkar gårdagens kommentarer såhär:

1. Skulle jag öppna hotell framöver ser det ut som om jag har rätt bra med gäster som vill boka in sig.

2. Ni gillar skylten. Verkligen! :-)

Man skulle ju kunna bli rent av mallig för alla fantastiska kommentarer i förra inlägget. Dock ser då vädergudarna här till att inget träd får växa till himmelen. D v s, just som om man kände sig oövervinnerlig så blir det snöstorm ute. Snacka om att bli tillplattad.

När Åhlens hade halva reapriset-rea, så köpte jag ett gäng skålar ur deras julsortiment. Förskräckligt juliga, inte sant? ;-) För 7 kr styck pryder de nu mina köksskåp, och man kan säkert servera allt möjligt trevligt i dem.


onsdag 4 februari 2009

Hotellskylt

Igår tänkte jag attt det var dags för lite mer seriöst pysslande. Visserligen håller jag ju på och målar min hallbänk (förhoppningsvis kan den få komma på plats idag!) men jag tänkte på något mer kreativt. Stryka färg ska man inte göra på ett kreativt sätt. Det är väl då man stänker ner både golv och tak?

Jag har redan innan jul målat en gammal träskiva. Skivan har fått stå ute och bli lite vindpinad först, och sedan strök jag på lite vitfärg utblandad med mycket vatten. Den skulle jag göra till en gammal träskylt. Men jag har först igår hittat de rätta typsnitten och vad som skulle stå på skylten. Jag gjorde en mall i Photoshop och förde sedan över texten till brädan. Eftersom det är ganska många smala streck så valde jag att inte måla utan att fylla i med en penna - betydligt enklare om man inte är jättestadig på handen! (Men man bör ha en märkpenna som har en rak spets, det går inte att få till smala streck med en rund spets!)

Så nu återstår väl bara att öppna själva hotellet?