fredag 30 maj 2008

Sängbord

Jag gillar när man kan hitta nya och oväntade användningsområde för olika saker. Jag har vänt en gammal sockerlåda från min farmor och farfar på högkant. Bredvid sängen står den och agerar sängbord. För att man ska kunna lägga grejer där på ett bra sätt har jag skjutit in en korg som passade storleksmässigt perfekt där.

Sockerlådan hade gulnat ganska mycket så jag vitlaserade den först. Jag har inte sandpapprat den, utan den lite ruffade ytan har fått vara kvar.

På andra sidan sängen står ett helt vanligt sängbord. Det var målat i en märklig brun, blank nyans. Jag gick lös på färgen med värmepistol (då går det undan!). Först betsade jag bordet, men sedan blev det vitt. När jag ska måla och det inte ska se helt täckande ut, brukar jag faktiskt stryka på färgen med svamp!

Märks det att jag har lite korgmani..?




torsdag 29 maj 2008

Gröna fönstret




Nu har jag hittat en passande plats för mitt gamla, gröna fönster! Det hade varit roligt om man hade kunnat hänga upp den på väggen, men jag vågar inte det. Ser inte ut som att man kan göra någon anordning så att fönstret säkert sitter uppe. Och jag vill inte att de handgjorda glasen i fönstret ska gå sönder!(eller att jag ska riskera att få glassplitter överallt...)

Det kanske inte syns här, men murgröneslingan har faktiskt exakt samma färg som fönstret. Murgrönan som den hör till köpte jag ju på IKEA för en dryg månad sedan. OCH, den är fortfarande vid liv och har inte fått ohyra. Hoppas att det förblir så...

onsdag 28 maj 2008

Blommande



Denna eftermiddag har det inte blivit särskilt mycket skapande! Istället har jag rantat runt på flera färgaffärer för att se ut tapeter, färg och golv. Tyvärr inte åt mig själv, jag är bara rådgivare (och enväldig domare).

Men med nästan sommarvärme och sol har jag hunnit med lite omplanteringar av blommor ute på balkongen. Blommorna på min skolplansch håller sig dock på sin plats!

Överallt hon såg kuddar

Kuddprojektet fortgår!
Jag syr kuddar där jag kombinerar lite olika tyger, som passar med trasmattorna. Jag erkänner det, jag har sett dessa kuddar och blivit sugen på liknande. Jag tror det behövs några kuddar till, men jag har inte hittat det rätta gröna tyget än!

Sydde även en rund kudde till min trädgårdsstol. Här behövs en hög kudde för att man inte ska känna av metallstängerna i sitsen.


tisdag 27 maj 2008

Mattlapptäcke

I senaste numret av Allt i hemmet finns ett reportage om en tjej som bor i en etta i Uppsala. Jag blev väldigt inspirerad av hennes vardagsrum, och särskilt trasmattorna! Tyckte det skulle vara roligt att kombinera olika mattor. Sagt och gjort, jag grävde i IKEAs stora lådor med trasmattor för att hitta några som man kunde mixa ihop. Egentligen hade jag velat ha mattorna i den större storleken, men de var så mörka. Så de fick bli 15 kr-per-styck-varianten.

Så har jag sytt ihop dem längs långsidan, och tadaa! Jag är nöjd (de är inte lika bubbliga nu när det har legat till sig) men håller på med nya kuddar som passar bättre till. Och så skulle jag vilja ha ett vitt bord istället!

måndag 26 maj 2008

Vilken utmärkelse!



Denna roliga utmärkelse har jag fått av Pysselprinsessan herself, med bloggen
Pyssla mera! Eftersom jag tycker att hon har så många himla bra och snajsiga idéer så är det verkligen en ära! Man får tacka!

Vem ska jag då ge den vidare till?
Ja, först tycker jag att alla ni där ute med pyssliga och kreativa idéer så ha en utmärkelse! Sedan vill jag puffa lite för den härliga Veras hus. Här får färger och mönster fritt spelrum och man blir alltid väldigt glad när man tittar in och hittar nya idéer, vackra bilder och målarglädje. Sedan tipsade hon mig om en favoritbutik, Bolagret.

Behålla eller måla?



Dags att få in lite synpunkter på mitt dilemma!

Jag hittade två satsbord för ett tag sedan. De var då målade i gräsligt mörkgrönt, men jag gillade formen och tänkte att dessa kan man ju måla. När de slipats av visade sig dock de vara i teak, och jag säger ju alltid att teak målar man bara inte. Så vad ska jag göra nu?

Problemet är att teaken inte är i bästa skick, bordsytan är gropig på det ena bordet och på det andra saknas en stor flisa. De skulle behöva spacklas. Jag har dessutom två teakbord redan. Och jag skulle vilja ha vita bord. Hm, det låter som om jag redan har bestämt mig, men vad tycker ni?

Ovanpå står tillfälligt två betongljusstakar som man kan hänga på väggen. Mitt senaste ljusstakeinköp trots att jag sagt att jag inte ska köpa några fler på ett bra tag.

söndag 25 maj 2008

Påfyllning

Hm. Den där musikfestivalen igår kväll var ju ingen höjdare direkt. Det svors en hel del hemma i soffa hos Fröken Fräken och upprördheten var stor i sällskapet.

Desto trevligare var det på IKEA, även om vi var där mest för att titta. Jag var ju designrådgivare för ett större inköp av möbler. Självklart så hann man kolla lite själv också. Men några hyllor blev det inte, jag hittade inga konsoler som jag gillade. Däremot slog jag till på en utemöbel, bordet Tärnö. Jag har två Grythyttan stolar, och jag tänkte att det bordet nog passar bäst till dem. Nu får jag bara hoppas att jag kommer mig för att måla om stolarna innan sommaren är slut..

Sedan blev jag inspirerad av senaste numret av Allt i hemmet, särskilt från ettan där ägarinnan jagt ut olikfärgade trasmattor på vardagsrumsgolvet. Så jag grävde i tre stora lårar fulla av trasmattan Agger på IKEA för att hitta tre mattor som passade ihop i färg. Nu har jag tänkt sy ihop mattorna längs långsidorna.

Och naturligtvis blev det lite påfyllning i tygskåpet!

fredag 23 maj 2008

Lysande blommor

Helg helg helg!
Man kan säga att det känns ganska skönt! Fast just nu känns inte IKEA längre så lockande, man skulle kanske hellre vilja ha en lång sovmorgon? Men å andra sidan måste man ju hinna pyssla! Chansen är stor att det sys ljusblåa kuddar under helgens gång. Om man nu hinner mellan allt farande och schlagertittande.

En sak som jag gärna tipsar om från IKEA, som jag köpte förra gången, är denna blomljusslinga. Går på batteri (och kan då placeras lite överallt) och lyser jättefint! Finns i deras sommarsortiment.



Och för er som missade det, etiketterna nedan är skrivna med typsnittet Travelling typewriter, och det kan man hitta lite varstans på nätet. Hittar ni på något med det så talar ni väl om det för mig, så att jag får se, okej? ;-)

torsdag 22 maj 2008

Etikettera mera

Här sitter man och kollar på schlagersemifinalen. Jag har sagt det förr och jag säger det igen; det är inte många som passar i skinnbyxor. Och ännu färre kan verkligen sjunga opera. Gissa vilket bidrag som jag talar om?




Jag drabbas av etikett-sjukan då och då och vill ordna och kategorisera (av någon outgrundlig anledning sker detta aldrig på jobbet!) Så mina loppisglasburkar fick lite etiketter, trots att jag inte har något i dem. Funderar på att köpa snyggt färgade linser eller bönor, bara för att ha.

På lördag blir det en tur till IKEA. Jag är på jakt efter vägghyllor, men annars vet jag inte vad som ska köpas. Har ni några tips?

Skymt av vår



Ah! Sol! Det finns åter hopp om vår!

Det har till och med börjat blomma lite här och där och äntligen skymtar man löv. Tog in några "ogräsblommor" som jag tycker är fina, det behöver ju inte vara rosor!, och med en hel famn sådana här doftar det jättegott.

Har ju inte heller visat två skålar som också blev fyndade i förra veckan. Jag är ju svag för vit glasering som inte är helt perfekt, så dessa föll mig i smaken. Vad ska jag ha dem till? Hm.. det ger sig nog!

onsdag 21 maj 2008

Vindsfynd


Här kommer nu mina nyskrubbade vindsfynd! Ja, dalahästen fick hänga med på ett hörn också när jag såg hur pefekt den matchade färgen på stolen. Jag gillar hur färgen har blivit bortnött, särskilt på pinnen under sitsen, jag kan tänka mig att många fötter vilat här och långsamt nött bort färgen.

Att fönsterkarmen hade en sådan härlig grön färg blev en överraskning. Det syntes inte under alla lager av smuts! Jag undrar om jag vågar tvätta av det lite till, jag vill inte att färgen ska försvinna eller att mer kitt runt fönsterglaset ska lossna, det är ganska bräckligt.

Får se var dessa fynd ska få ta plats!

tisdag 20 maj 2008

Tid



Titta Pyssla och syssla nu börjar väl närbilderna likna något?!


Ja, då sitter man här och väntar på Eurovision Song Contest, semifinal 1. Jajamen, här ska det schlagras!

Förr kom jag hem runt klockan sju på kvällen. Man hann aldrig något! Nu, på mitt nya jobb, kommer jag hem vid 16.30, om jag inte tar någon vända på ett par affärer först. Fatta vad långa kvällarna blir!!
Jag har hunnit med att städa och rensa i linneskåpet (där bland annat gardiner förvaras) för att slängas eller bäras ned i förrådet, röja på balkongen, tvätta rent mina hemkomna vindsfynd: ett fönster, en röd pinnstol och en gammal tvättbräda. De grejerna hade nog stått och samlat damm i sådär 20-30 år. Och så allt det där vanliga som att äta och fixa lite smått.

Jag säger bara: wow. Jag har fått TID!

Hur förflyter er tisdagskväll?

En tom ram?

Oj, vad mycket beröm jag fick för mina köksskåp! Jag bugar, bockar och tar emot glatt!

Igår hade jag ett annat projekt på gång. Jag har haft en stor ram, runt 60 x 80 cm i brunt hemma (en hemsk brun färg!!). Har tagit loss den från en målning som den inte passade till. Sedan har jag målat den hur många varv som helst innan den vita färgen till slut täckte. Först hade jag lust att hänga upp den bara som den var och låta den vara någon slags installation. Men så kom jag på att fästa svart snöre på baksidan som man kunde hänga upp saker på. Inte pjåkigt alls. Fast det som jag har hängt upp nu var bara en test, jag tror att det ska hänga något lite större, eller bilder istället. Ska pröva vidare i kväll!


måndag 19 maj 2008

Inklätt!





Sådärja, här kommer nu bilder på mina upphottade köksskåp, de som fått den bakre väggen inklädd i presentpapper från Lagerhaus. Tog även och satte papper i det skåp som är bredvid spisen, där jag också har tagit bort köksluckan och har en massa thésaker.

Blev faktiskt riktigt nöjd!

söndag 18 maj 2008

Gardiner!

Jag insåg att alla kanske inte menar samma sak med trådgardiner. Mina fynd är alltså inte några sådana här. Utan nylongardiner med spetsmönster av olika slag, sådana som dök upp som ersättning för alla hemvirkade och knypplade spetsar under 50-talet och senare. Dessa finns i många hemska varianter, men då och då kan man dyka på sådana med potential.

Jag försökte fotografera min gardin, men när de är så tunna att de nästan är genomskinliga är det inte så lätt. Den har ett tryckt mönster, som blivit lite blekt, och uddkant. Helcharmig!





Jag satte upp nya köksgardiner i köket, men jag känner mig inte riktigt nöjd. Jag känner mig lite mönsterallergisk just nu, så fastän jag tycker att detta mönster är väldigt vackert och vältecknat, så åker de nog ner... Doftrankan som jag fick när jag slutade på mitt gamla jobb har jag fortfarande lyckats hålla vid liv. Blommande växter gör mig annars ganska nervös..

lördag 17 maj 2008

Lyckans lördag


Här ser ni var jag har tillbringat en lång sovmorgon idag!(klickbar bild)
Det ser dock inte riktigt lika välstädat ut där nu, inte heller i resten av hemmet så jag får nog ta och ägna mig åt det idag. För att städning ska bli lite roligare blir det alltid en hel del flyttande av grejer, ommöblerande, kanske något nytt sytt och en hel massa saker hängs ut på vädring. Det där med att gå och plocka undan lite är inget för mig, ska det vara ska det vara ordentligt!

Idag har jag tänkt ägna mig åt lite omplanteringar, sätta upp det nya pappret från Lagerhaus i köksskåpet, måla ramar, testa mina fyndade trådgardiner och lite annat smått och gott. Vad har ni tänkt hitta på?

Men först, det traditionsenliga besöket på Återvinningen! Det är härligt att det är lördag!

torsdag 15 maj 2008

Korgar i all ära

Nu börjar det närma sig helg, och det ser jag verkligen fram emot!! Idag kunde jag dock sova ända till 06, vilket plötsligt kändes som en enorm sovmorgon jämfört med att stiga upp (plåga sig upp!) kl 03.50. Kvällens pigghet kan ocksåh bero på att jag varit uppe på en vind och fått rota bland prylar! Jag hittade en gammal sliten pinnstol, två små satsbord (gräsligt gröna, men sådant kan ju målas om) en tvättbräda modell äldre, trådgardiner med spets och en ram som ska få bo hemma hos mig. Gardinerna har genomgått ett antal blötläggningar och hänger nu ute (hur kan folk röka inomhus??).

Mera snabba fynd från igår, ett par trådkorgar som jag sett lite här och där hos olika bloggare och i tidningar men inte hittat i affär förrän nu. Jag kastade mig över dem på Stockhome och rusade mot kassan. Man är tvungen att rusa om man ska hinna in i 8 affärer på en timme!



Det är mycket nu


Det är mycket på det nya jobbet nu - man kommer hem och har knappt ens ork för att pyssla! Ni förstår hur allvarligt det här är! Men det känns ändå roligt, och jag tror att det lugnar ner sig senare när man börjar komma in i rutinerna. Hoppas att jag hinner besöka er alla ikväll!

Igår var jag till Stockholm över dagen, å jobbets vägnar. Fast besluten var jag ändå att hinna med lite shopping! När vi var klara hade jag en timme på mig innan jag var tvungen att ta Arlanda Express ut till flyget. Men är man bara snabb och vill hinner man ändå med mycket! Så nu har jag också fått tag i detta papper, Pysselprinsessan!

Ni verkar nöjda med det som visas nu på bloggen, så jag får väl fortsätta i samma stil! Min kamera som jag lånar nu är en Canon IXUS70, och är ganska OK, skulle vilja ha en som tog bättre närbilder och inte var så skakkänslig. Vi får se var detta slutar.

tisdag 13 maj 2008

Önska!


Klart att min Sturehofs kruka behöver en kompis! Jag kunde inte motstå att köpa en till, fast i storleken mindre. Velade ett tag mellan en ljusgrön eller en till vit, men det fick bli vit. Jag tycker att just denna vita ton är jättevacker! Vad ska det nu bli för blomma till krukan...?

Just nu testar jag en ny kamera, vi får se hur det går. Jag har tänkt köpa en ny, men jag vet inte riktigt vilken det blir. Med ny kamera tänkte jag att nu får ni önska bilder - finns det något som ni vill se mer av här i bloggen?

måndag 12 maj 2008

Jag har överlevt!


Jajamen, första dagen på nya jobbet har överlevts, och jag har inte hunnit få huvudvärk. Mycket nytt, konstiga termer, personer som man aldrig(?) kommer att lära sig namnet på och en hel massa nya arbetsuppgifter. Och redan inbokad på kurser och resa till storstan. Hoppas att det här går bra! Nu tror jag faktiskt att jag måste fira med att ta en sväng förbi Röda Korset. Den lilla vita fatet på fot kommer därifrån.

TUSEN TACK för alla era lyckönskningar och glada tillrop inför min första dag! Sådant värmer verkligen!

söndag 11 maj 2008

In i hetluften?

Så har man vaknat upp till en grå morgon och min sista semesterdag. Imorgon börjar jag på mitt nya jobb. In i det sista försöker jag låta bli att tänka för mycket på det, för då blir jag alldeles för nervös! Jag lär nog ligga sömnlös i natt ändå. Har ni några visa ord som kan hjälpa en stackare på hennes första dag?? ;-)

Tack för era förslag på olika hyllor!! Nu är det nog dags att se var hyllorna behövs! Här är alltså hörnan där jag vill ha två vägghyllor.



För nog ser det ut som om något fattas ovanför tygskåpet? Jag har provat med tavlor men vill nog hellre ha hyllor, då kan man ju variera och ändra om, vilket passar mig. Helst vill jag ha hyllor som är lika breda som skåpet, det vill säga 85 cm. Lackhyllan vore helt klart ett alternativ, men den är ju 110 cm. Det kanske får bli vita hyllplan, som man kan såga till, uppsatta med Bjärnumkonsoller?!

lördag 10 maj 2008

Helg!



Tittar in och önskar er en trevlig helg!
Här är det inte lika soligt, varmt och somrigt som hos er söderut, men nu hinner jag ju ägna mig åt lite inomhusprojekt. Och bara att vara ledig känns rätt bra!

Förresten, har ni några tips på en vit vägghylla? Alla tips på olika modeller mottages tacksamt!

fredag 9 maj 2008

En lång cykeltur senare


Så här ser en liten del av min hall ut. Här är det 50-tals tema, med mycket teak, ett bord fyndat för 40 kr, krukor från Uppsala Ekeby och en gammal hattask för diverse sjalar och annat smått.

Jag har just kommit innanför dörren, lätt flämtande, och slår mig ned framför datorn innan jag fortsätter med mitt pysslande och sista garneringen av smörgåstårtan. Ibland måste man ju pyssla lite med sig själv också, och jag har varit och klippt mig, vilket sannerligen var på tiden. Jag var jättestajlad i håret efteråt, men så har jag efteråt cyklat omkring med "vinden i mitt hår" och följaktligen ser jag nu lätt knäpp ut...

Jag klipper mig hos en frisör som håller till nästan på andra sidan stan, men med bra väder är det ju ingen match, det blir en lagom cykeltur. Väl där tänkte jag att det är ju inte så långt till Blomsterlandet härifrån. Så då tog jag en sväng dit. Och på Blomsterlandet tyckte jag ju att det inte var så långt till en annan affär. Och så vidare. Ja, ni förstår var det här slutar. Delar man upp det så känns det inte så långt, men sedan när man ska cykla hem i ett enda svep så känns det verkligen. Men nu har jag gjort mig förtjänt av lite popcorn väl?

Okejrå. Det KAN hända att jag hittade lite tygstuvar. Men det var en stuvbit som fortfarande fanns kvar sedan förra gången jag besökte den tygaffären och då var det ju menat att det skulle bli oss två... Det är farligt att ha semester och hinna fara runt på för många affärer. Det blir andra bullar nästa vecka.

Nu ska det sys gardiner! Ha en trevlig fredagkväll!

torsdag 8 maj 2008

Fejarmästaren



Alla dagar är jag inte ute och gör loppisfynd, ibland städar jag också...

Pust! Nu har man sannerligen varit huslig. Jag åkte iväg och handlade ingredienser till en smörgåstårta, och samtidigt hittade jag en för mig ny rengöringsprodukt; Grummes Såpa Citron (hittade ingen bild på just denna dock). Så en sådan flaska fick följa med också(nu kommer det att låta som om denna blogg är produktsponsrad men så är icke fallet, jag fick lägga upp 21 kr för såpan. Så det så). Efter att smörgåstårtan svängts ihop, utan alltför mycket utrop i stil med "Neeej, nu rinner fyllningen ut!", "Vad konstigt det här ser ut, ska det verkligen göra det?", så började det putsas.

Jag blev så biten, plus att jag tyckte att såpan luktade så gott, så av bara farten har jag putsat fönster, skrubbat rent hela köket och rengjort ugnen med den! Ingen konstgjord stark citronlukt här inte. Nu är jag på jakt efter nya städområden... Beware! Jajamen, jag har också sett på Rent Hus.

Jag som egentligen tänkt sy nya köksgardiner av det här tyget.

Hörrni, det är ju Pingst till helgen! Någon som har några särskilda planer? Ställa till med bröllop a la Fyra bröllop och en begravning? Då kommer jag gärna! ;-)

onsdag 7 maj 2008

Stolarnas tid




Det blir allt ljusare, allt längre på kvällarna här! Det är härligt, äntligen får man igen lite efter att ha stått ut med en mörk vinter. Att tända levande ljus verkar dock lite...onödigt. Man får liksom inte den rätta känslan!

På tal om känsla, jag samlar på mig gamla trästolar att ha runt matbordet i köket. De behöver verkligen inte se likadana ut, men komma från samma "släkt". Att sitta på en gammal trästol är en helt annan känsla än den man får från en ny, hård stol. Det finns inga hårda, skarpa kanter utan det är trä som genom årens användning nästan slipats len. Ja, jag blir lätt lite poetisk, men jag tycker att de är jättefina. Nu saknar jag bara en fjärde stol. Fast varför stoppa där, man kan ju använda dem som sängbord:



Underbar bild frånSköna Hem

Tjolahopp!

Alltså! Här tror man att man ska få en hoper nya snygga foton. Men inte! Något har hänt mellan kamera och dator och varenda ny bild har det liksom lagts ett färgspektrum över. Vad sjutton beror det på? Samtidigt dök det upp en mystisk mapp kallad OÈ där jag skulle spara fotona. Denna kan jag inte ta bort hur jag än försöker. Hjälp, hjälp!

Jag firar min sista dag på jobbet med lite vårblommor, när det nu inte blir några gardinfoton!
Dessa förevigades med en annan kamera, som inte säger nej till intressanta närbilder.



tisdag 6 maj 2008

Sommaren var här... och vände...

Under en grå dag som denna, då värmen har tagit kompledigt, är det lätt att ägna sig åt inomhuspyssel!

Imorgon jobbar jag min sista dag på mitt gamla jobb och därför har jag totat ihop ett litet bakverk att bjuda på. Då jag inte är det minsta Leila-like när jag bakar (brukar inte se det programmet men jag har förstått att det är käckt och glatt, och att det aldrig tycks behövas diskas...) blir det inga foton från det äventyret! Men gott blir det nog imorgon...

Gardinerna är upphängda i sovrummet och min enkla lösning tilltalar mig. Dock är det inte så lätt att fotografera, fota mot ett ljust, ljust fönster - inte en bra idé. Ska försöka ikväll, så ni får ge er till tåls! Jag kan ju inte byta gardiner utan att samtidigt ändra om lite i övrigt, som att sy nya kuddfodral så det ska jag ägna resten av eftermiddagen åt!

Sista loppisfynden! Det blir blomtema, fyndar man krukor måste man ju plantera lite vackra, somriga blommor i dem. Här syns även en liten metallskål som jag inte alls trodde var min stil - jag möttes av förvånade miner när jag visade upp den hemma också. Den större plåtburken är skönt sliten och ska nog få en etikett med snöre på sedan.