onsdag 30 april 2008

Firande!


När jag fick veta att jag äntligen fått det eftertraktade jobbet som jag sökt så firades det med att jag äntligen fick en Sturehofs kruka. Lycka! Nu vill jag ha en till. Den härliga murgrönan i köptes på Ikea.

Tänk, det blev vår - ja nästan sommar på en gång! Här är det hur härligt som helst (trots att det brukar vara jätterisigt väder på just Valborg) och jag har varit och flängt mest hela dagen. Det är härligt att vara ledig, och det allra bästa är att själv få bestämma vad man ska göra!

Vad ska ni göra ikväll? Själv är jag inte så mycket för majbrasor, med "coola" tonåringar som dräller runt och slänger smällare, herrar som får för sig att elda upp bildäck och personer i varierande ålder som fått för mycket innanför västen. Jag ställer hellre till med lite festligare här hemma. Nu har jag dock börjat med städning så här i elfte timmen, så vi får se var det här slutar!

tisdag 29 april 2008

Utmanande sanningar?



Detta foto är inte hämtat från Fröken Fräken utan från www.boligmagasinet.dk

Ett lugn lägger sig över det Fräkenska hemmet. Det lugnet är nog ganska bedrägligt eftersom jag har huvudet fullt av pysselplaner inför min nu precis påbörjade semester.

Jag får väl inleda pysslandet med att besvara en utmaning från Sara med flera

Lovar du att vara ärlig? Ja, så länge jag inte behöver avslöja något som jag tycker är för privat.
Du heter: Redan där blev det svårt...
Smeknamn: Har inget
Låt just nu: Som jag lyssnar på i detta nu? Ingen.
Om du röker: Nix, har aldrig prövat
Beroende av: lypsyl och coca-cola...
Vad tror folk om dig: Jag trodde att folk tyckte att jag var sprallig, men det verkar som om de tycker att jag är lugn..?
Stämmer det: Mer sprallig än lugn
Vad får du oftast dina komplimanger från: Kollegor och partnern
Brukar du skratta för dig själv: Ibland
Vad står det i ditt senaste inkomna SMS: Inställd lägenhetsvisning
Vilken är din favoritmålning: Varierar på humör, har nog ingen känd favorit
Vart bor du: I ett grönt hus i Luleå
Trivs du där: Ja, för det mesta
Vad har du för mobil operatör: Telia
Är du allergisk mot något: ja
Har du haft sex idag: Nej
Nästa mål i ditt liv: Mål.. jag hoppas så klart att det går bra på mitt nya jobb!
Hur svarar du i mobil: Ja, hallå?
Vad sa den du prata senast med i telefon: Pratade om när han skulle komma förbi mig
Antal sömntimmar inatt: 7 kanske?
Sov du ensam: Ja
Tycker du om din pappa: Jadå
Brukar du komma i tid: Är alltid ute i sjukligt god tid om jag får bestämma!
När mår du bra: När jag får vara med personer jag tycker om eller när jag får hålla på med något av mina pysselprojekt
När blev du fotad senast: Det var nog länge sedan, jag brukar hålla i kameran
Vanligaste färger på dina kläder: Svart, "jeans", mörka färger
Vad tycker du om fötter: De är bra att ha så att man kan gå...
Är du smart: Beror på vad man ser som intelligens - fatta bra beslut eller få ett högt resultat på IQ-test
Vem/Vilka saknar du just nu: Min mamma, alltid.
Favorit dryck på morgonen: Te
Är du blyg: Nej
Sysslar du med någon sport: sport i organiserad form? Nej.
Vill du hellre ha mail än brev: Som gammal brevskrivare säger jag brev!
Tror du på kärleken i första ögonkastet: Nej.
Har du spytt offentligt: Aldrig.
Vem/vilka har betytt mest i ditt liv: För privat.
Är du nöjd med ditt liv: För det mesta hoppas jag att jag är det.
Om inte, vad vill du ändra på: Jag tror på att försöka göra det bästa av det man får.
Är du bortskämd: Jag hoppas att jag inte är det.
Tycker du denna utmaning är meningslös? Nej, den var annorlunda. Får mig att tänka på SLAM's - någon som minns dem?
Skickar denna vidare till : Mias värld Lisas inredningsblogg och Medaljongen

måndag 28 april 2008

Loppisfynd nu och senare

På lördag är det dags för vårens stora begivenhet, i alla fall om man är Fröken Fräken. Andra ser fram emot studenten, påskafton eller byta till sommardäck. Men jag ska på den stora loppisen i Arcushallen här i Luleå! På med bekväma skor, ta ordentligt med mynt och träna på prutningsminer och -snack.

Här är dock krukor som köpts på Röda Korset. Innan var keramikkrukan konstigt gulaktig och zinkkrukan inte alltför ren (men så kostade den 3 kr bara!)



Vitpiffad kruka och zinkkruka med lavendel i:



Och så en härlig glasburk från Målerås. Jag älskar gamla glaskonserveringsburkar!

Nydanat skåp

Nu blir det riktiga Före och Efter foton!

Här har vi tygskåpet innan jag fick det vita rycket:



Det var ju egentligen inget fel på skåpet, men denna björkfärg passade inte in! I övrigt har jag nämligen bara vita eller svarta möbler eller möbler i teak. Nu har jag då använt mig av självhäftande, vit, matt plast och då ser det ut såhär:


Så du kan vara helt lugn Monkan, jag har inte klistrat för något på glasrutorna, det är bara det "runtomkring". Bästa med detta är att det ser i det närmaste sprutlackerat ut, inga penselmärken, och så kan man ta bort detta lätt om man vill återgå till björk-looken.

söndag 27 april 2008

I väntan på riktig snö (nej jag är inte tokig)


Minns ni mitt tygskåp? Det är jättepraktiskt och jag gillar verkligen dess form. Men jag har inte kunnat få detta björkskåp att passa in. Inget annat jag har är i denna ton, och skåpet har sett ut som ett strandat ufo i vardagsrummet. Det kändes drastiskt att måla om det, och jag var osäker på hur det skulle bli. Egentligen drömmer jag ju om en hel radda förvaringsskåp i serien "Snö". Men igår tänkte jag att jag kan ju prova med min favorit, självhäftande plast! Det finns stiliga varianter också, inte sådant som ska se ut som marmor eller vattendroppar. Jag hade matt, vit plast hemma och började med detta när jag egentligen hade planer på att fixa lite lördagsmiddag. Än så länge ser det jättebra ut! Har bara hunnit en liten del, måste iväg och köpa mer!

fredag 25 april 2008

Odling pågår

I år ska jag acceptera faktum och inse att min balkong inte passar för några somriga gulla-till-det-försök. Bättre att köra på en japansk stil, så jag odlar upp lite dekorationsgräs som sedan ska få bo ute i stora zinkkrukor. Vanligt dekorationsgräs blir jättefint. Och så får man nästan en gräsmatta fast man bor i lägenhet!



I påsen






Tänk vad tröttheten håller i sig bara från ett litet IKEA-besök! Nu är det bäst att vakna till och fundera ut vad man ska göra av alla sina fynd. Ett litet urval av det som handlades (IKEAS bilder blev bättre än mina!)
Jag hade planer på att handla den nya väggdekorationen Slätthult, den med en gren i silver/ljusgrått. Men den var klart snyggare på hemsidan än i verkligheten. Eftersom jag hade tänkt ha den på fönstret tänker jag rita en egen gren på självhäftande plast och klistra dit. Jag köpte också den nya pläden Ofelia som är i ett "bubbligt material". Storleken ska visst vara 130 x 170 cm, men den kan dras ut så att den passar till en dubbelsäng. FÖr mig som är såld på olika strukturer blev denna pläd ett verkligt fynd! (Hittar tyvärr ingen bild på den)

Alla bilder från Ikea

torsdag 24 april 2008

...en kort sväng på ikea senare...


Pust! Flämt! Stackars fötter!
..jag tittar in efter en 6 timmars sväng till IKEA...
Pust! Flämt!
Det var faktiskt sällskapet som gjorde att besöket blev så långt, själv var jag faktiskt klar långt innan (chockerande).

En av sakerna som jag var ute efter var en lampa till denna lampfot, men jag hittade ingen jag gillar mer än denna. Jag tycker att det blir ett häftigt ljus! Gardinen är jag också nöjd med. Egentligen, om man ska följa alla regler, så borde den vara för kort. Men den blev jättebra här i sovrummet! (jag har övergett det vita och lantliga till förmån för lite mer minimalistiskt, vitt och svart)


...och titta där, en IKEA-påse!!

onsdag 23 april 2008

On popular demand..

...eller för att detta med att texta är så populärt hos mig just nu, och därför finns på många foton, så blir det mer i den vägen nu!

Det är ju alltid fint med etiketter på burkar, även om man kan se innehållet. Här har jag skrivit på en Sandbergstapet. Fatet är en favorit, det har en härligt handgjord struktur och blommönstret är inte för gulligt. Min stil helt enkelt!


Med min griffeltavelpenna var det ju helt enkelt növändigt att köpa en ny "svart tavla". Denna gillar jag skarpt, utan ram och med ett enkelt hål för upphängning. Nu hänger den på kylskåpet, men det känns inte som den ultimata platsen.


Imorgon drar jag på IKEA, så då blir det tyvärr bloggpausläge igen! Men snart återkommer jag med bilder på fynd och en mycket glädjande nyhet (för mig åtminstone!)

Roligt med penna del 2



Jag hade en hop udda tallrikar från IKEA som jag plötsligt fick lust att dekorera. Jag har använt en märkpenna som fäster väldigt bra, som inte smetar ut, men är inte disksäker. Och jag skulle inte rekommendera att man äter på dessa tallrikar heller!! Men de är ju snygga att ställa ljus på!

fredag 18 april 2008

Luffarslöjd


Jag har hittat en kruka som det nog kan bli svårt att plantera något i - dräneringsmöjligheterna verkar lite väl stora! Vad tycker ni att jag ska ha här i istället?

Jag gillar verkligen luffarslöjdsarbeten (riktiga och efterhandskonstruktioner) som inte är i svart. Fast den lilla svarta ljushållaren framför är naturligtvis också charmig. Här ser man också en bit av kökets färgklick. Mitt slagbord har fått en duk av ett Designers Guild tyg. När ett sådant starkt chockrosa tyg kommer på plats blev också allt vitt mycket vitare. Man kanske behöver något som bryter av? Ibland är det ju så att man inte ser skogen för alla träd - d v s om allt är vitt så "ser" man inte det vita längre!

Vad ska ni göra i helgen? Själv ska jag återigen städa i källaren (skriver jag det här, så måste jag ju göra det!) och så har jag planer på att tillverka blommor till en ljusslinga. Fast det känns som fel årstid - snart är det alltid så ljust häruppe att varken levande ljus eller ljusslingor är någon vits att tända. Och det är ju väldigt härligt!

Ljuva minnen...?

Förutom inredningstidningar, så håller jag även ögonen öppna för diverse snygga och inspirerande reklamutskick, broschyrer m.m. som man kan få från tillverkare och affärer. Brukar städa bland dem med jämna mellanrum, man ändrar ju smak eller håller till slut på att svämma över med utklipp och foldrar. Här är dock en som jag har hållit fast vid i flera år, från Hemtex 2001. Jag vet inte om det är jag som har stannat av i smaken, men allt detta gillar jag fortfarande. Det känns som om Hemtex var bättre förr, när det inte handlade så mycket om att jämt ha 50% rea, utan om att ha snygga grejer. Och när de sålde tyger på metervara! Jag blev tvungen att fota av broschyren, så det blir inga fotografiska mästerverk, men...





torsdag 17 april 2008

Vårblommor



När nu ett gäng tappra vårblommor har kämpat sig upp in till en varm husvägg - idag lyser solen som från klarblå himmel - så måste dessa naturligtvis förevigas!

Färger som går igen

Från det vita i köket (fast det har faktiskt smygits in en stark färg där!) till turkosa toner i vardagsrummet. Jag tycker alltid att det lättaste är att blanda olika vita, beigea, ljusbruna toner med varandra i inredningen. Men vill man också ha in en avvikande och kanske starkare färg tycker jag att det ser snyggast ut om den färgen får gå igen på flera detaljer i rummet.

Min tygtavla har bytt skepnad igen, i hopp om att det ska snart bli strandväder ute har det blivit strandmotiv inne! Eftersom det finns ganska mycket turkos-ljusblått i detta tyg, men ingen annanstans i rummet, så såg det inte riktigt rätt ut. Så soffan har kompletterats med turkosa linnekuddar, färdigsydda igår. De randiga kuddarna tycker jag också stämmer in på strandtemat!



onsdag 16 april 2008

Tavlor i ordning



I söndags började jag städa bland mina tavlor på listen i köket. Det var dags för lite nytillskott! Vackra papper och tapetprover från Sandbergs tapet skulle komma på plats. Jag gillar att blanda olika ramar, både till utseende och storlek med varandra, om innehållet är hyfsat väl överensstämmande. Här är har alla motiv i samma färgskala. När solskenet faller in i rummet och reflekteras mot dessa vita tavlor blir det dessutom ännu ljusare i köket.

Jag brukar ofta byta motiv i tavelramar men det verkar inte alltid vara tänkt att man ska kunna göra så. Utan att man ska rama in ett motiv och ha det där för tid och evighet. De små metallklamrarna som ska hålla fast bakstycket på ramen går ju sönder hur fort som helst! Jättetrist.

måndag 14 april 2008

Mera vitt



Det får bli lite mera vitt.. hur kan vitt inomhus vara gudomligt, medan vitt utomhus bara gör en trött och less? Just nu är jag mer inne på strukturer än mönster. Linne tycker jag naturligtvis är väldigt fint, men det blir lite väl tungt fall på det och kan vara lite joxigt att få till bra i symaskinen. Däremot finns det ett polyestertyg som påminner i strukturen om linne men som är mycket lättare. När helst jag hittar det i fin färg slår jag till! Här har ett sådant blivit gardin, tre panellängder med det och en fjärde i en avvikande stil, med rutor i. Och så har jag skrivit vidare på glasvaser med min härliga penna från Granit.

En vit värld


Idag är det ungefär 2 månader och 1 vecka kvar till midsommar. I natt kom det sådär 2dm snö till (till det som redan fanns i snöväg!). Jag undrar, blir det någonsin vår och sommar här? Jag blir så avundsjuk på er söderöver som krattar gårdar, planterar blommor, hänger ut tvätt osv. I helgen har jag fått nöja mig med lite omplantering inomhus. Mina Hjärtan på tråd har sett väldigt deppiga ut under vintern, men nu har de börjat se levande ut igen. Så nu har de fått en egen urna. Det är en loppisfyndad keramikurna, som ursprungligen var i en hemsk vit-orange-gulblandad färg. Efter flera olika varv med gråa toner hoppas jag att den ser lite mer "betongig" ut!

Jag har faktiskt även rensat ett av mina källarförråd också, och känt mig så duktig. Men några foton på förråden, "Före" eller "Efter", det blir det inte. För det ser inte vackert ut än på länge... Jag hoppas att jag kan göra mig av med lite mer, är inte nöjd med de fyra IKEA-påsar och en kartong som rensats ut. Det sägs ju att man ska bara spara det man tycker om eller har någon slags relation till. Men allt jag har kvar nu är sådant jag tycker om - hur gör man när man tycker om för mycket saker??

torsdag 10 april 2008

ABC - mitt hjärta det bankar


Jag hittade en lista hos Pyssla mera. MAn ska alltså presentera sig själv i bokstavsordning. Och jag gillar ju att sortera! Häng gärna på och gör era egna listor!

A - Amelie från Montmartre: är en underbar film.
B - Bokstäver: Jag är väldigt intresserad av bokstäver, typsnitt, hur de kan se ut, vad man kan göra med dem, allt!
C - Christie: Det finns inget tillfälle när inte en deckare av Agatha Christie passar!
D - Diska: är bland det tråkigaste som finns!
E - Envis: jodå, jag SKA göra det, så det så.
F - Fantasi: det har jag, i överflöd på både gott och ont.
G - Grekland: ett härligt land att semestra i.
H - Hundar: jag är en stor djurvän och hundar gillar jag allra mest,
I - Igelkott: och igelkottar kommer på andra plats!
J - Jordgubbar: vore det möjligt skulle jag bara äta jordgubbar.
K - Konståkning: har jag länge gillat att titta på, men det är inte detsamma sedan Viktor Petrenko slutade.
L - Loppis: Finns det en loppis är jag där. Amen.
M - Mamma: Jag saknar dig varje dag!
N - Nervös: blir jag lätt, och ibland av ingenting alls.
O - Oliver: har jag inte lärt mig att tycka om än. Men olivgrönt är fint!
P - Prince Edwards Island: har jag alltid drömt om att få besöka.
Q - Que hay en el bolso?: ett klassiskt uttryck, härstammande från min gymnasietid.
R - Räkna: är det något jag aldrig har begripit mig på så är det matematik.
S - Sommar: Jag älskar, villkorslöst. Även när det regnar.
T - Thé: ofta och starkt, ja tack gärna.
U - Uteliv: har jag visst någon gång ägnat mig åt...
V - Vitt: den enda färg jag aldrig tröttnar på.
W - Which: har du lärt dig att stava till det än, kompis L? ;-)
X - Xerxes: Jag gillar tv-serier meen den fattade jag aldrig.
Y - Yta: jag tycker om utrymme, känna hur själen får plats. Jag har klaustrofobi.
Z - Z som i Zafir: serierna om Spirou är ju bäst!
Å - Åska: jag tycker att det är jättehäftigt med åska!
Ä - Ändra: ja, det skulle kunna vara mitt andra namn!
Ö - Ö: Tänk att bo ute på en ö, det låter ju härligt.

Konst på olika sätt

Vad roligt att så många gillade min tavla i nedanstående inlägg! TACK! När det gäller tavlor och annat som man kan rama in så tycker jag att det känns mer personligt att själv få göra det som man ska ha på väggarna. Konst behöver inte heller vara så märkvärdigt - beauty is in the eye of the beholder! Jag vill ha sådant som JAG gillar. Oftast är det då lättare att skapa själv - men naturligtvis finns det ett och annat färdigköpt från bland annat IKEA (brukar gilla deras svartvita foton), snyggt kort från Bookbinders Design, en bit presentpapper eller varför inte rama in en stilig papperspåse?

På min tavellist i köket står nu inramade tapetbitar från Sandbergs tapet, men jag är lite sugen på något mindre sirligt. Så jag håller på och hittar på olika förslag med texter. Har någon något bra citat att föreslå?


onsdag 9 april 2008

På gång, ute och inne...

Näe, nu börjar jag snart ge upp hoppet om att det någonsin ska bli vår här! Idag när jag vaknade så snöade det återigen. Ena dagen smälter snö undan, men det gör ju ingen skillnad om det den andra dagen snöar dubbelt så mycket som smält bort dagen innan(detta börjar låta som ett uträkningsproblem för ett matteprov. Huga, jag ryser!).



Det finns faktiskt lampor här hemma som har både skärm och fot, här syns ett exemplar. Ikea:s Lakene, fast jag tror inte att den finns kvar som bordslampa längre. Denna hylla har tidigare varit en skohylla men har nu ställts på högkant och agerar bokhylla. Och jag sorterar alltid mina böcker efter färg och storlek (finns det något annat sätt??). Här kan man kanske också se min passion för deckardrottningarnas böcker. Och då pratar vi inte om Lisa Marklund eller Camilla Läckberg. Nej, jag är svag för deckare av äldre snitt, där också delar av en helt annan tid skildras, utöver själva mordmysteriet.

Jag har också hängt upp min nymålade tavla, som jag gjort efter viss inspiration...

tisdag 8 april 2008

Tisdagstema: Mat

Jag är ju ingen gourmetkock precis. Visst jag kan laga mat och det blir ofta rätt bra, men matlagning är inget som jag tycker är hejdundrande skoj. Det är ju så mycket annat som ska hinnas med! På veckorna jobb, och under lediga dagar så är jag oftast mitt uppe i något pyssel när jag yrvaket kommer på att jag är jättehungrig och därmed slänger ihop något snabbt.

Men man kan ju svänga ihop en skylt som får middagen att låta bra mycket mer avancerad! ;-) Hemlagad spanska, jojo.



Jag har köpt en vit tavelpenna som man kan skriva med både på skoltavelfärg och på glas och sedan torka bort. Jätteroligt! Jag skriver och ritar överallt där jag kommer åt! Nu undrar jag om man ska våga skriva på sina fönster? Och sedan även få bort det? Pennan kommer från Granit.

måndag 7 april 2008

Redo för beachen?

Jaaa.. det kan ju hända att min färggranna period i vardagsrummet går mot sitt slut. Eller det får ta en paus till jag hittar lampskärmar(vilket verkar vara ett långdraget projekt) till de turkosa lampfötterna. Annars hinner jag nog tröttna på allt!

Sedan blev jag så insprierad till andra färger av först denna lykta i vitt från Granit som fick komma hem till mig förra veckan. Jag har länge letat efter en sådan här enkel utan utsmyckning.



Och sedan ramlade jag över detta tyg för 19 kr per meter.



Nu ska det bli "strandigt".

Spets



Har man inget särskilt för sig så kan man ju virka spets och fästa på kökshyllorna. Vill man vara lite skojig och kitschig kan man köpa spets tryckt på tejp och tejpa fast på hyllorna. Jag tror att jag gillar det! Marimekkopappret som tidigare satt här rök dock, det passade inte ihop med spets. Visst skulle jag behöva lite nya glas som passar med spetsen? ;-)

fredag 4 april 2008

Lampfynd

Nu börjar mina vindsfynd hitta hem till mig. Här kommer bild på två av fyra lampfötter som jag hittade. Har varit tvungen att dra om sladdar och byta lamphållare eftersom de gamla inte såg alltför fräscha eller säkra ut.




Den turkosblåa lampfoten till vänster gillade jag direkt. Sedan upptäckte jag att det inte var direkt okända designers eller tillverkare bakom den. Då blev det både roligare och inte. För jag törs ju inte måla om dem nu! (det finns två likadana av denna)

Den högra är i någon form av metall och så tung att det aldrig kommer att vara någon risk för att den ramlar omkull. Det är verkligen två helt olika stilar på dessa lampfötter men jag gillar båda ändå.

Nu bloggvänner får ni rycka in och tipsa om lampskärmar (och var de säljs) som kan passa till dessa fötter!

Kottävling

Jag gillar ju att ta in delar av naturen när jag inreder och pysslar. I närheten av det hus där jag håller till om dagarna för att kunna kvittera lön, växer en mutanttall, uppenbarligen. Så här kommer en bild på några av de mindre kottar som tallen producerar Linda!. Visst borde man kunna göra något med dem?



Tallriken som kottarna ligger på är ca 40 cm i diameter - så hur stora är då kottarna?

onsdag 2 april 2008

Färgstarka hörnan

I min vanligtvis svarta och vita värld där hemma så har det plötsligt blivit lite mer färg. Allt började med den här påsen:



På en av mina fyndrundor kom jag över en hel del tyger från färg- och mönsterglatt 70-tal bland annat. Tyget med äpplen och apelsiner har ju redan blivit kuddar isoffan.

Och ska man ha nya färger så tycker jag alltid att det blir snyggast om de får återkomma på andra ställen i rummet. Inte bara ha röda kuddar och inget annat som är rött. Så då fick det bli nytt tyg på tygtavlan ovanför mitt tygskåp.

tisdag 1 april 2008

Tisdagstema: Lång


En lååång brygga! Och dessutom en sommarbild! Jag blir alldeles tårögd när jag ser grönskan, kvällsolen som reflekterar sig och guppande båtar. Fram för sommar NU!